"Mintis, kad inspektoriai galėtų iššniukštinėti ginklus ir su jais susijusią dokumentaciją be Irako valdžios tarnybų pagalbos, yra absurdiška", - sakė ministras pirmininkas parlamentui.

Pasak jo, "(ginkluotės inspektoriai) - tai ne seklių agentūra, ir net jeigu ja būtų, Irakas yra šalis, kurios teritorija apytikriai prilygsta Prancūzijai".

Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija ir Ispanija pirmadienį pristatė susiskaldžiusiai Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai naujos rezoliucijos projektą, kuriame sakoma, kad Bagdadas praleido "paskutinę progą" taikiai nusiginkluoti ir išvengti karo.

T.Blairas sakė, kad balsavimas dėl naujosios rezoliucijos buvo atidėtas dviem savaitėms arba ilgesniam laikui, siekiant suteikti Irako lyderiui Saddamui Husseinui (Sadamui Huseinui) dar vieną galimybę savanoriškai nusiginkluoti, tačiau šį kartą jis turįs 100 procentų bendradarbiauti su inspektoriais.

"Saddamui visiškai nereikia laiko, kad pradėtų talkinti. Jam tereikia iš esmės pakeisti poziciją", - sakė T.Blairas.

Kad Jungtinių Valstijų ir Didžiosios Britanijos siūloma nauja Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucija būtų priimta, jai turi pritarti mažiausiai devynios 15-os Saugumo Tarybos šalių.

Prancūzija, Rusija arba Kinija gali pasinaudoti savo veto teise, blokuodamos minėtą rezoliucijos projektą.

Britanijos ministras pirmininkas gali sutikti rimtą pasipriešinimą savo šalyje, jeigu kartu su Amerika pradės karą prieš Iraką be naujo Jungtinių Tautų mandato.

Didelė T.Blairo kalbos dalis buvo skirta daugelio jo oponentų jo paties Leiboristų partijoje kritikai.

Trečiadienį Britanijos parlamentas ketina svarstyti atsargiai suformuluotą vyriausybės pareiškimą dėl pritarimo JT Saugumo Tarybos rezoliucijos projektui, kuriame reikalaujama Irako nusiginkluoti ir išreiškiama parama Britanijos pastangoms tai pasiekti. Manoma, kad šios sesijos metu T.Blairas gali susilaukti aršios kritikos.