Briuselyje penktadienį vyksiančiame ES šalių konferencijai vyriausybių lygiu Kroatija tikisi pradėti derybas dėl 10 derybinių skyrių, tačiau Slovėnijos ministras pirmininkas Borutas Pahoras trečiadienį pareiškė esąs pasirengęs blokuoti bet kokias diskusijas šiuo klausimu, kad būtų išvengta bet kokio skuboto sprendimo dėl daugelį metų nerimstančio ginčo.

"Slovėnija sutiks pradėti derybas tik dėl vieno (stojimo į ES derybų) skyriaus bei uždaryti tris", - sakė B.Pahoras. Anot jo, Slovėnijai kyla abejonių dėl septynių skyrių, nes Kroatijos pateikti dokumentai gali neteisingai įvirtinti sieną tarp šių šalių.

Pastaruosius kelis mėnesius Slovėnija ragino Kroatiją nepateikti Briuseliui dokumentų, kuriuos nurodomi žemėlapiai ir dar nesuderintos šių šalių jūrinės bei sausumos sienos. Ginčai dėl sienos nerimsta nuo 1991 metų, kai šios dvi buvusios Jugoslavijos Federacijos respublikos apskelbė nepriklausomybę.

Kroatija tvirtina, kad Slovėnijos veto pablogins šių šalių tarpusavio santykius.

Kroatijos ministras pirmininkas Ivo Sanaderas trečiadienį paragino Liublianą peržiūrėti savo sprendimą vetuoti Zagrebo derybų su Briuseliu pradžią.