Neseniai apeliacinis teismas nusprendė, kad, nors Šventasis sostas, kaip suvereni valstybė, turi imunitetą daugelio bylų atžvilgiu, ieškovai gali tęsti teisminį procesą, remdamiesi savo teiginiu, kad Vatikano atstovai prisidėjo prie tyčinių veiksmų, kuriais siekta nuslėpti JAV kunigų įvykdytos seksualinės prievartos pėdsakus.

Byla susijusi su 1962 m. Vatikano direktyva, kuria bažnyčios atstovai įpareigojami nuslėpti skundus dėl kunigų įvykdytos seksualinės prievartos.

Trims vyrams, teigiantiems, kad Kentukio valstijoje Lousiville mieste prieš juos buvo panaudota seksualinė prievarta, atstovaujantis advokatas Williamas F. McMurray teigia, kad pagal 2003 m. paviešintą dokumentą Vatikanas yra atsakingas už kunigų, kurių nusikaltimai buvo nuslėpti, nusikaltimus.

Advokato teigimu, 81 metų popiežius yra vienintelis gyvas 1962 metais bažnyčios vykdytos politikos liudininkas. Prieš tapdamas popiežiumi, Josephas Ratzingeris 24 metus vadovavo Vatikano departamentui, atsakingam už skundų dėl kunigų veiksmų tyrimą ir tarnyba piktnaudžiaujančių kunigų baudimą, todėl jis turėjo informuoti savo pirmtaką Joną Paulių II apie tuometinę situaciją.