Su visu deramu rimtumu ir ceremoniją lydėjusiu burbuliavimu, G.W.Bushas dovanojo gyvybę Pumpkinui ir atsarginiam paukščiui Pecanui, kurio niekur nesimatė. Jis buvo "neskelbiamoje vietoje", juokavo prezidentas.

"Pastarosiomis savaitėmis daug kalbėjau apie sprintą finišo link. Vis dėlto patikinau šiuos kalakutus, kad jie savo finišo link nebėgs", - per ceremoniją Padėkos dienos išvakarėse sakė G.W.Bushas, kuriam ši šventė prezidento poste yra paskutinė - jo kadencija baigsis sausio mėnesį.

"Pagal seną tradiciją, Pumpkinui ir Pecanui šiuo suteikiama visiška ir besąlygiška prezidento malonė", - sakė G.W.Bushas.

Abu šie paukščiai bus nuskraidinti į Disneilendą, kur Pumpkinas bus Padėkos dienos parado garbės ceremonmeisteris.

"Šie paukščiai savo likusias dienas drauge burbuliuos "Laimingiausioje pasaulio vietoje". Tik tikiuosi, kad jie ten neišpuiks", - pridūrė prezidentas, kurio žodžius palydėjo susirinkusios minios juokas.

Tačiau antradienį G.W.Bushui atsiųstame laiške gyvūnų teisių gynimo organizacija PETA paragino prezidentą nusiųsti kalakutus ne į Disneilendą, o į gyvūnų prieglaudą.

"Jūs gal ir esate "raiša antis", bet vis tiek galite padėti "raišiems kalakutams", kurie tokiais tapo dėl mėsos pramonės žiaurumo", - laiške rašė PETA prezidentė Ingrid Newkirk, turėdama omenyje tai, kad "raiša antimi" JAV priimta vadinti kadenciją baigiantį šalies lyderį.

Ketvirtadienį šeimos visoje Amerikoje sės prie vakarienės stalo, ant bus ir pagrindinis kalakuto patiekalas.

G.W.Bushas išreiškė padėką Amerikos kariams ir savo šeimai, ir taip pat sakė: "Laukiu, kol galėsiu sėsti kitoje vietoje prie mūsų Padėkos dienos stalo su savo žentu". Neseniai G.W.Busho duktė Jenna ištekėjo už Henry Hagerio.

Prezidentas ilgąjį Padėkos dienos savaitgalį turi praleisti prezidento rezidencijoje Kemp Deivide, Merilando valstijoje.

Daugeliui amerikiečių Padėkos diena yra svarbiausia šventė po Kalėdų, o ilgas Padėkos dienos savaitgalis reiškia keliones susitikti su savo šeima ir Kalėdų sezono pradžią, kai pradedamos pirkti kalėdinės dovanos.

Padėkos diena Jungtinėse Valstijose pradėta švęsti 1621 metais, kai pirmieji imigrantai po itin sunkios pirmosios žiemos sulaukė gausaus derliaus, kuris leido jiems išgyventi kitą žiemą. Už tai jie padėkojo Dievui ir juos pamokiusiems indėnams.

Tuometinis gubernatorius Williamas Bradfordas paskelbė, kad visi kolonistai ir indėnai kasmet minės Padėkos dieną.

Bėgant metams paprotys padėkoti nuėmus derlių vis labiau įsigalėjo, o 1789-aisiais prezidentas George'as Washingtonas paskelbė šią dieną valstybine švente.

1863 metais A.Lincolnas nustatė, kad Padėkos diena turi būti švenčiama ketvirtąjį lapkričio ketvirtadienį.

Galutinai ši šventė buvo pripažinta 1863 metais, kai prezidentas Abrahamas Lincolnas ketvirtą lapkričio ketvirtadienį paskelbė Padėkos diena.

Padėkos dieną amerikiečiai tradiciškai stengiasi praleisti tėvų namuose. Šia proga paprastai kepamas kalakutas, valgomas su spanguolių padažu, taip pat patiekiami kukurūzai, ryžiai, batatai (saldžiosios bulvės) ir moliūgų pyragas.