"Mes nesiekiame surasti "nusikaltėlių", pametusių ją..., tačiau nerimaujame dėl prie Tulės (Kanako) gyvenančių eskimų sveikatos", - agentūrai sakė Larsas-Emilis Johansenas.

L.-E. Johansenas yra vienas iš dviejų svarbiausių Grenlandijos pasiuntinių Danijoje ir yra parlamento komisijos, tvarkančios šios didžiulės ledynais padengtos Arkties salos, reikalus.

Šitaip jis reagavo į šią savaitę BBC paskelbtą informaciją, kad viena iš keturių atominių bombų taip ir liko nesurasta, kai JAV lėktuvas 1968 metų sausį sudužo netoli Tulės (Kanako).

Pareigūnai antradienį pranešė, kad šiame pranešime nėra nieko naujo. Pranešimas rėmėsi išslaptintais dokumentais, gautais remiantis JAV laisvos informacijos įstatymu. Taip pat buvo nurodyta, kad aplinkai dėl to nebuvo "jokios pavojaus".

"Buvo padaryta daugybė jūrinės aplinkos, žuvų ir žinduolių tyrimų, tačiau beveik nebuvo tirti vietos gyventojai. Atėjo laikas parodyti dėmesį ir žmonėms ", - sakė L.-E.Johansenas.

L.-E.Johansenas, buvęs Grenlandijos vyriausybės vadovas, savo požiūrį pareiškė Danijos užsienio reikalų ministrui Perui Stigui Moelleriui (Perui Stigui Meleriui). Į šiuos klausimus ministras turės atsakyti parlamento komisijos posėdyje, kurio data bus nurodyta vėliau.