Lenkijos tautos atminties instituto vadovas Januszas Kurtyka sakė, kad generolo Wladyslawo Sikorskio palaikai lapkričio 25 dieną bus iškasti iš Krokuvos Vavelio karališkojoje pilyje esančios kriptos.

"Tuo siekiame užbaigti spėliones, kurios 65 metus gaubia generolo mirtį", - televizijos naujienų kanalui TVN24 sakė J.Kurtyka.

"Gal būt mes rasime įkalčius, kurie patvirtins, kad tai buvo nelaimingas atsitikimas, arba priešingai, kad tai buvo žmogžudystė", - sakė jis.

Generolas W.Sikorskis, Londone veikusios Lenkijos vyriausybės tremtyje ministras pirmininkas ir ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas, grįždamas po vizito į Artimuosius Rytus, kur lankė lenkų karius, žuvo per lėktuvo katastrofą 1943 metų liepos 4 dieną, tik pakilus iš Gibraltaro skristi į Angliją.

Pagal Didžiosios Britanijos aviacijos ministerijos 1943 metų dokumentus, generolas žuvo sudužus lėktuvui, tačiau Lenkijos oro pajėgų inspektoratas tais pačiais metais iškėlė diversijos versiją.

Lėktuvas, kuriuo skrido generolas, kaip įprasta, pakilo nuo oro uosto tako, tačiau staiga neteko aukščio ir rėžėsi į uostą. 62 metų generolas žuvo kartu su kitais keleiviais. Iš 17 skridusiųjų vienintelis gyvas išliko čekų kilmės pilotas, kuris buvo išgelbėtas Karališkųjų oro pajėgų (KOP) kateriu.

Du ankstesni paslaptingi įvykiai susiję su W.Sikorskio skrydžiais į Gibraltarą, sovietinio diplomatinio lėktuvo buvimas Gibraltare liepos 4 dieną, ir tas faktas, kad iki šiol lieka įslaptina didžioji dalis dokumentų, susijusių su W.Sikorskio mirtimi dešimtmečiais kurstė įvairias sąmokslo teorijas.

Istorikai, kurie laikosi W.Sikorskio nužudymo versijos, pabrėžia, kad 1943 metais Lenkijos vyriausybė tremtyje buvo tapusi nepatogi tiek Vakarų valstybėms, tiek ir Sovietų sąjungai.

W.Sikorskis garsiai kalbėjo apie Maskvos 1940 metais įvykdytą 22 tūkst. lenkų kariškių, kurie buvo suimti sovietams 1939 metais kartu su naciais užėmus pasidalintą Lenkiją, nužudymą.

W.Sikorskio, kuris buvo lyginamas su generolu Charles De Gaulle (Šarliu De Goliu), mirtis sumažino Lenkijos vyriausybės tremtyje įtaką, ir 1943 metais Londonas ir Vašingtonas galėjo netrukdomai 1943 metais pasirašyti paktą su Stalinu, pripažindami sovietams jų prieš karą užgrobtą Lenkijos teritoriją.

W.Sikorskis buvo palaidotas Lenkijos karių kapinėse Didžiojoje Britanijoje. Jis buvo neminimas komunistinėje Lenkijoje ir tiktai 1993 metais jo palaikai buvo perlaidoti Krokuvoje Vavelio karališkosios pilies kriptoje.