"B.Obama visai gali nusileisti, nes jis niekada nebuvo PRG dislokavimo rytų Europoje šalininkas", - sakė ketvirtadienį J.Boltonas interviu naujienų agentūrai "Interfax".

Jo nuomone, Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo pareiškimas dėl taktinių raketų "Iskander" dislokavimo Kaliningrado srityje adresuotas būtent išrinktajam JAV prezidentui B.Obamai, ne iš posto pasitrauksiančiam Georgeui W.Bushui.

"PRG Europoje idėja - sena prezidento G.W.Busho idėja, todėl jis baigiamajame savo buvimo Baltuosiuose rūmuose etape jos neatsisakys", - pažymėjo J.Boltonas, vadovavęs JAV delegacijai derybose su Rusija dėl pastarosios pasitraukimo iš PRG sutarties.

J.Boltonas vėl pakartojo, jog dėl PRG elementų dislokavimo rytų Europoje Rusijai kylantys nuogąstavimai yra visiškai nepagrįsti, nes šios sistemos nėra nukreiptos prieš Rusiją, o savo taikiniu turi Iraną.

J.Boltonas sakė nesuprantąs, kodėl D.Medvedevas padarė tokį pareiškimą, "nes Rusijos vadovybei puikiai žinoma, kad PRG elementai rytų Europoje nekelia jokios grėsmės Rusijos strateginėmis raketinėms pajėgoms."

JAV politologas Leonas Aronas, konservatyvaus Amerikos verslininkystės instituto (American Enterprise Institute) Vašingtone direktorius, pažymi, kad Maskvos ketinimas Kaliningrado srityje dislokuoti raketas verčia manyti, kad Rusija nepasirengusi ištiesti ranką naujajam JAV prezidentui, o nori likti konfrontacijos pozicijose.

"Susidaro įspūdis, kad Maskvos pasiūlymuose neatsižvelgta į momentą, kuriuo jie buvo pateikti, ir kad Rusija nenori pradėti santykius su naująja administracija iš pradžių", - sakė L.Aronas.

Anot jo, "tradiciškai naujo JAV prezidento rinkimų dieną priimta atsisakyti polemikos ir aštrių pasisakymų". "Praktiškai tai jau seniai tapo diplomatinio protokolo dalimi, ko, beje, sovietinis URM laikydavosi skrupulingai, bent nuo septintojo dešimtmečio", - pažymėjo L.Aronas.

"Todėl Vašingtone Rusijos sumanymas dislokuoti raketas "Iskander" ir palikti kovos budėjime tris SPRK (Strateginės paskirties raketinės kariuomenės) pulkus Kalugos srityje buvo sutiktas su nuostaba", - pabrėžė JAV analitikas.

L.Aronas pažymėjo, kad ir Amerikoje, ir Europoje su naujuoju JAV prezidentu siejamos didelės viltys, įskaitant ir santykių su Rusija atnaujinimą. "Norėčiau tikėti, kad Maskvoje tai bus suprasta ir pavyks nukreipti dialogą iš konfrontuojančio į konstruktyvesnį", - pridūrė jis.