Kada rinkimų diena?

2008 m. lapkričio 4 d., bet nemažai valstijų rengia išankstinį balsavimą.

Kas išrenkama?

44 – asis JAV prezidentas, kartu renkami visi Atstovų rūmų (JAV parlamentas susideda iš dviejų rūmų) nariai, 1/3 Senato narių bei 11 valstijų gubernatorių.

Kandidatai

Demokratų partija pasirinko 44 metų Baracką Obamą. Jis yra pirmasis juodaodis kandidatas, paskirtas vienos iš dviejų didžiųjų partijų. B.Obama yra gimęs Havajuose, jo tėvas kilęs iš Kenijos.

Respublikonai pasirinko 72 metų Johną McCainą, kuris jei būtų išrinktas taptų vyriausias JAV prezidentas.

Taip pat yra nepriklausomas kandidatas Ralphas Naderas – teigiama, kad jis kenkia demokratams, taip pat Libertarų, Žaliųjų ir Konstitucijos partijų kandidatai.

Kas ką remia?

Visuomenės nuomonės apklausos rodo, jog dauguma pasaulio valstybių gyventojų tikisi ir laukia B.Obamos pergalės. Pastebėtina, kad kuo blogiau vertinama JAV užsienio politika, tuo blogesnė nuomonė apie respublikonų kandidatą J.McCainą. Kenijoje – valstybėje iš kurios kilęs B.Obamos tėvas, beveik 100 proc. gyventojų laukia jo pergalės. Panašios nuotaikos ir visoje Afrikoje.

Ką remia JAV žvaigdės?

Baracko Obamos rėmėjaiJohno McCaino rėmėjai
Tomas Hanksas, Eltonas Johnas, Benas Affeckas, Magicas Johnsonas (H.Clinton), Jackas Nicholsonas (H.Clinton), Bruce‘as Springsteenas, Quincy Jonesas (H.Clinton), Jon Bon Jovi (H.Clinton), Jennifer Aniston, Robertas De Niro, George‘as Clooney, Kenedžių klanasBritney Spears, Drew Carey, Bo Derek, Clintas Eastwoodas, Adamas Baldwinas, Alice Cooper, Shannen Doherty, Jimmy Deanas, Shirley Jones, Chuckas Norrisas, Jessica Simpson, Kurtas Russellas, Stephenas Baldwinas, Marilyn Manson, Bruce Willis, Sylvesteris Stallone

Kokios rinkimų nuotaikos?

Dauguma rinkėjų nėra patenkinti respublikonų prezidento G.W. Busho valdymu, tai kartu su finansinę krize suteikia demokratams privalumą. Rinkimų kampanijoje daugiausiai kalbama apie ekonomiką ir G.W.Busho valdymo laikais pradėtas kampanijas Irake ir Afganistane. B.Obama pasisako už greitą karių iš Irako išvedimą, J.McCainas agituoja už palaipsnį.

Kandidatai diskutuoja apie augančias degalų kainas ir didėjančią JAV priklausomybę nuo įvežamų energijos išteklių. J.McCainas siūlo didinti JAV naftos gavybą, naudojant jūros šelfo išteklius, B.Obama – ragina susirūpinti energijos naudojimo efektyvumu.

Sveikatos apsaugos reforma ir socialinis draudimas taip pat svarbios kampanijos temos.

Kandidatų asmeninės savybės taip pat dažnai aptariamos, B.Obamos jaunumas tapo didžiausiu jo privalumu ir trūkumu. B.Obamos pagrindinė žinia yra valia ir noras KEISTIS, o jo jaunumas ir energija leidžia tikėtis, kad jis pažadą įvykdys. Tuo tarpu J.McCainas stengėsi sukelti abejonę B.Obamos gebėjimais, teigdamas, kad jis neturi patirties. Kita vertus J.McCainui buvo labai sunku įrodyti, kad jo politika gali būti kitokia nei jo partijos atstovo G.W.Busho.

Siekdami kompensuoti savo trūkumus abu kandidatai viceprezidentais rinkosi savo priešingybes. B.Obama – seną politikos vilką ir užsienio politikos ekspertą J.Bidena, o J.McCainas – „paprastą moterį“ – Aliaskos gubernatorę S.Palin.

Vienu metu S.Palin pasirinkimas lėmė, kad J.McCainas sugebėjo apklausose aplenkti B.Obama. Daugeliui eilinių amerikiečių patiko jos paprastumas, tačiau kampanijos pabaigoje ėmė aiškėti, kad S.Palin tampa kliūtimi.

Žiniasklaida atskleidė, jog ji nesigaudo ne tik užsienio politikoje (gubernatorė tik prieš porą metų pirmą kartą pabuvojo užsienyje), bet negali kompetentingai diskutuoti apie aktualiausius vidaus politikos klausimus. S.Palin „paprastumas“ tapo žiniasklaidos pajuokos objektu.

Baracko Obamos kilmė (jo tėvas gimęs Kenijoje) kai kuriems konservatyviems amerikiečiams tapo spekuliacijų objektu – jis buvo kaltinamas esąs musulmonas, teroristų atstovas, taip pat socialistas.

Rinkimų temosJohnas McCainasBarackas Obama
EkonomikaMažintų mokesčius viduriniajai klasei, mažintų vyriausybės išlaidas. Išlaikytų G.W. Busho sumažintus mokesčius. Nori reformuoti socialine apsauga ir sveikatos apsaugą.Daliai viduriniosios klasės sumažintų mokesčius, padidintus mokesčius turtingiesiems. Nori reformuoti sveikatos apsaugos sistemą ir peržiūrėti laisvos prekybos sutartis.
Irakas2003 metais palaikė invaziją į Iraką ir rėmė G.W.Busho pasiūlytą papildomų karių siuntimo planą. Teigė, kad kariai bus išvesti tik Irako valdžiai sustiprėjus, bet dabar pasisako, kad kariai būtų išvesti iki 2013 metų.Oponavo operacijai Irake bei papildomų karių siuntimui. Teigia, kad kariai iš karinių operacijų bus atitraukti per 16 mėnesių nuo jo išrinkimo
IranasRagina sudaryti demokratinių valstybių koaliciją ir sustiprinti sankcijas. Neatmeta karinės operacijos galimybės.Pasisako už „agresyvią personalinę diplomatiją“, susitiktų su Irano lyderiais ir derėtųsi su jais be išankstinių sąlygų.
RusijaStengtųsi kurti gerus santykius su Rusija, tačiau “neužsimerktų prieš agresiją ir tarptautinės teisės normų paminimą”. Yra pareiškęs, jos V.Putino valdoma Rusija darosi vis agresyvesnė buvusių SSSR respublikų atžvilgiu. Įsitikinęs, kad Rusija naudoja nafta ir dujas politiniams tikslams siekti. Remia Gruzijos ir Ukrainos narystę NATO.Teigia, jog JAV ir Europa turi parodyti Rusijai, kad ji negali elgtis bet kaip. Mano, kad G.W. Busho administracija buvo per daug atlaidi V.Putino režimui. Remia “glaudesnius Gruzija ir Ukrainos santykius su NATO”.
Nacionalinis saugumasTeigia, kad jo Vietnamo karo veterano patirtis leis priimti geriausius sprendimus.Sako, kad G.W.Busho užsienio politika padidino JAV nesaugumą. Didintų finansavimą jautrioms sritims, kurtų sąjungininkų alijansus.
Klimato atšilimasPripažįsta problemą ir sako, kad JAV kartu su kitomis šalimis turi spręsti šią problemą su sąlyga jei Kinija ir Indija prisijungsRagina JAV sumažinti CO išmetimą 80 proc. iki 2050 metų, ragina JAV imtis lyderio vaidmens, per 10 metų investuotų 150 mlrd. JAV dolerių į „švarią energiją“.
Sveikatos apsaugaPasisako už mokestines paskatas žmonėms pasirūpinti asmeniniu sveikatos draudimu.Remia visuotinį sveikatos draudimą, tačiau išskyrus vaikams nedarytų jo privalomo. Lengvatomis ir kompensacijomis didintų draudimo prieinamumą.
Nelegali migracijaRėmė įstatymą dėl nelegalų amnestijos, pasisako už griežtesnę sienos kontrolę, sako, kad JAV esantys darbininkai turėtų gauti pilietybę.Pasisako už geresnę sienos su Meksika kontrole ir baudas nelegalus samdantiems darbdaviams.
AbortaiNori atšaukti Aukščiausio teismo sprendimą legalizavusi abortus. Didintų valstybės paramą įvaikinimui. Rėmė vėlyvų abortų draudimo įstatymą.Mano, kad „moterys pačios kartu su daktarais, šeima ir šventikais turi nuspręsti“. Kritikavo vėlyvų abortų draudimo įstatymą.

Kampanijos kaštai

2008 metų rinkimų kampanija yra brangiausia iš visų iki šiol buvusių – bendrai abu kandidatai ir partijos (rinkimams į Kongresą) jau surinko 1224 mln. dolerių. B.Obama surinko 454 mln. dolerių, J.McCainas – 230 mln. dolerių. Dauguma aukų tai mažos 200-500 dolerių sumos. Abiejų kandidatų pajamų struktūroje didesnės nei 2300 dolerių aukos sudaro tik 8 proc.

Kokia rinkimų intriga?

Tradiciškai abiejų pakrančių valstijų gyventojai balsuoja už demokratus, tuo tarpu „žemyninės“ valstijos – už respublikonus. Tačiau tarp jų yra „svyruojančios valstijos“ , kurios gali pasirinkti vieną arba kitą kandidatą. Pagrindinė kova vyksta dėl šių valstijų rinkėjų balsų.

JAV rinkėjų apklausos rodė Baracko Obamos persvarą persvarą.