"Ši priemonė yra būtina, atsižvelgiant į su JAV ginkluotųjų pajėgų telkimu Persijos įlankos regione susijusiais padidėjusiais pervežimais", - sakoma Gynybos departamento pareiškime.

Tai tėra antras kartas JAV istorijoje, kai kariškiai griebėsi vadinamosios Civilinės aviacijos rezervo programos. Ji yra savotiška atsargos priemonė, leidžianti JAV transportavimo štabui sutarčių pagrindu kariniams tikslams pasamdyti šimtus civilinių lėktuvų kartu su įgulomis.

Programos "1 pakopa", kuriai dabar pritarė gynybos sekretorius Donaldas Ramsfeldas (Donald Rumsfeld), apima 22 aviakompanijas, tarp jų tokias plačiai žinomas kaip "American Airlines", "Continental Airlines", "Delta Air Lines", "Northwest Airlines", "DHL Airways", "FedEx Airlines" ar "UPS Airlines", ir 78 jų komercinius lėktuvus.

1951 metais įsteigtu oro lainerių rezervu iki šiol buvo pasinaudota tik 1991 metais, kai civiliniais lėktuvais į Persijos įlankos regioną buvo gabenami amerikiečių kariai.

Pagal šią programą, aviakompanijos leidžia Pentagonui naudotis savo lėktuvais mainais už Gynybos departamento užsakymus taikos metu.