"Buvo pasirašytas dislokavimo įsakymas", - sakė JAV Kentukio valstijoje esančios Fort Kempbelo bazės atstovas spaudai Johnas Mintonas (Džonas Mintonas). Ši bazė yra 101-osios Oro desanto divizijos, pramintos "Klykiančiais ereliais", būstinė.

Anksčiau šią savaitę ši elitinė oro šturmo divizija pradėjo pervežti sraigtasparnius į Džeksonvilio uostą, esantį prie Džeksonvilio Laivyno oro pajėgų stoties, ruošdamasi pakrauti sraigtasparnius į laivus, sakė J.Mintonas.

Pasak jo, 101-oji Oro desanto divizija turi apie 16 000 kareivių ir 270 sraigtasparnių, įskaitant šturmo sraigtasparnius "AH-46 Apache", transporto sraigtasparnius "UH-60 Black Hawk" bei "CH-47 Chinook" ir ginkluotą žvalgybos sraigtasparnį "OH-58 Kiowa Warrior".

Atstovas nenurodė, kiek kareivių buvo nurodyta dislokuoti minėtu įsakymu ir į kurią šalį jie bus pervežti.

"Mūsų pagrindinė misija yra vykdyti operacijas, panaudojant oro šturmo techniką, tai yra nusliuogiant iš sraigtasparnių, - sakė J.Mintonas. - Mes esame greitojo dislokavimo pajėgos. Turime didžiausią Jungtinių Valstijų sausumos pajėgose aviacijos brigadą".

JAV telkia Persijos įlankos regione dideles karines pajėgas, ruošdamosi galimam karui prieš Iraką. JAV gynybos pareigūnai praneša, kad maždaug 110 000 JAV kareivių jau yra šiame regione, o iki šio mėnesio vidurio turi atvykti dešimtys tūkstančių naujų kareivių. Be to, Jungtinės Valstijos šiame regione turi daug lėktuvų ir karo laivų.

Irakas yra trijų JAV lėktuvnešių oro smūgio zonoje. Tai -Persijos įlankoje esantys lėktuvnešiai "USS Abraham Lincoln" ir "USS Constellation", taip pat Viduržemio jūroje esantis "USS Harry S.Truman". Ketvirtas lėktuvnešis, "USS Theodore Roosevelt", antradienį išplaukė į Persijos įlankos regioną.

1991 metų Persijos įlankos karo metu 101-oji Oro desanto divizija buvo permesta giliai į Irako teritoriją ir padėjo sutriuškinti šios šalies kariuomenę. Per spartų karo operacijos sausumos etapą Irako kareiviai masiškai pasiduodavo į nelaisvę.

Be to, pernai 101-oji Oro desanto divizija buvo dislokuota Afganistane.