Dienraštis "The New York Times" komentavo: "Obama padarė Holivudui tokį didelį įspūdį kaip niekas kitas nuo Scarlett O'Haros iš "Vėjo nublokšti" laikų".

Žvaigždės pajuto turinčios atlikti misiją

Holivudo žvaigždės Amerikos politikams visada buvo labai svarbios: jos ne tik aukoja pinigų, bet ir perduoda dalį savo žavesio remiamiems kandidatams. Per šią JAV prezidento rinkimų kampaniją pirmoji rinkimų kovoje Holivudo galią pajuto Hillary Clinton. 2007 metų vasarį, kai buvusi pirmoji šalies dama dar buvo laikoma neįveikiama demokratų favorite, vienas iš Holivudo tūzų - prodiuseris ir studijos savininkas Davidas Geffenas, ilgalaikis Billo Clintono rėmėjas, surengė aukų rinkimo vakarėlį B.Obamai paremti. Tarp svečių buvo ir ilgametis demokratų šalininkas režisierius Stevenas Spielbergas.

Vakarėlio svečiai buvo dosnūs ir į Obamos rinkimų fondą buvo pervesta 1,3 mln. dolerių. Dar skaudesnis kirtis Hillary buvo tai, kai B.Clintono laikais nuolat svečiuodavęsis Baltuosiuose rūmuose D.Geffenas pareiškė: "Kiekvienas politikas meluoja, bet Clintonai daro tai taip lengvai, kad net baisu." Po šio nuosprendžio H.Clinton nebeatsigavo, o Holivudo demokratai perbėgo į B.Obamos stovyklą.

Jau kelerius metus ištikimas Ilinojaus senatoriaus rėmėjas yra ir George'as Clooney. Na, o neseniai B.Obama užkariavo ir milijonų amerikiečių aistringai dievinamos šou vedėjos Oprah Winfrey simpatijas. O.Winfrey net dalyvavo keliuose jo susitikimuose su rinkėjais ir kalbėdama miniai džiūgavo: "Tikiu, kad Barackas Obama bus stiprus ir įtakingas, garbingas ir mus užjaučiantis vadovas." Į B.Obamos pusę perbėgo ir tokios Holivudo garsenybės kaip aktoriai Robertas De Niro, Halle Berry, Forestas Whitakeris bei studijos vadovas Jeffrey Katzenbergas.

Daugelis kino žvaigždžių tiesiog pajuto, kad privalo atlikti tam tikrą misiją. Londone gyvenanti Amerikos aktorė Gwyneth Paltrow kreipėsi į visus užsienyje gyvenančius amerikiečius ragindama balsuoti už B.Obamą, nes "svarbus kiekvienas balsas". Net iki šio laiko negarsėjusi mąstytojos talentu seksualioji Scarlett Johansson ėmė svajoti apie B.Obamą, vis kartodama: "Mano širdis priklauso Barackui." Aktorė net tvirtina, kad reguliariai elektroniniu paštu susirašinėja su demokratų kandidatu, nors iš tiesų B.Obama jai atsiuntė tik vieną asmeninę žinutę: "Ačiū, Scarlett, už tai, ką Tu darai."

Nuo jaunesnių kolegų neatsilieka ir Barbra Streisand. Savo tinklalapyje ji paskelbė patetišką šūkį, raginantį remti Obamą. Be to, nuolat vengianti žurnalistų aktorė ir dainininkė davė interviu Vašingtono gyventojų mėgstamam tinklalapiui "Politico", kuriame, atstovaudama visiems demokratams, pareiškė: "Turime iškovoti 60 vietų daugumą Senate", nes lapkričio 4 dieną bus perrenkamas ir trečdalis JAV Senato bei visi Atstovų Rūmai. B.Streisand pažadėjo surengti B.Obamai ir labdaros koncertą.

Paramos rinkimo vakarėliai

Birželio pabaigoje Dorothy Chandler paviljone, laikomame Los Andželo koncertų sale, kuriame anksčiau būdavo teikiami "Oskarai", susirinko apie 700 B.Obamos šalininkų. Tai buvo didžiausias garsenybių susibūrimas, kuriame dalyvavo Samuelis L.Jacksonas ir Donas Cheadle'as, režisieriai Jay Roachas ir Jeffey Jakobas Abramsas, "Sony" studijos vadovė Amy Pascal ir repo žvaigždė Will.i.am, ta proga papuošęs savo "Nike" sportbačius demokratų kandidato portretu. Atvyko ir pats vakaro kaltininkas, todėl per renginį pietūs dviem asmenims kainavo 28 500 dolerių. B.Obama kalbėjo apie aplinkos apsaugos problemas - tema, kuri ypač patiko susirinkusiems nuosavų reaktyvinių lėktuvų savininkams.

Rugpjūčio pabaigoje buvo surengtas ypatingas paramos rinkimo vakarėlis - asmeniškai į Ženevą svečius sukvietė G.Clooney. Kvietimas į priėmimą, kuriame kalbėjo pats aktorius, kainavo 1000 dolerių. Pageidaujantieji vakarieniauti su šia garsenybe turėjo pakloti 10 000 dolerių. Vakarienė vyko žymaus advokato Charleso Adamso (vienas iš jo klientų - Europos disneilendas) namuose.

B.Obamos rinkimų komiteto sąskaitą papildo ir kiti Los Andželo turtingųjų kvartalo Beverly Hilso gyventojai. "Cedars-Sinai" medicinos centro, kuriame gydomos Los Andželo garsenybės, chirurgas Roberto Siegelo surengė demokratų kandidato į prezidentus rėmimo vakarėlį, į kurį atvyko apie 200 svečių, nors už malonumą į jį pakliūti reikėjo sumokėti 2300 dolerių. Tarp jų buvo Julia Roberts, Jaime Foxas, Lucy Liu ir Shohreh Aghdashloo, buvusi "Spice Girls" narė Melanie Brown ir bestselerių autorius Khaledas Hosseini.

,b>J.McCainas prieš "žvaigždę" Obamą

Respublikonas Johnas McCainas taip pat turi draugų Holivude, nors iki liepos pabaigos daugiau nei 80 proc. visos pramogų verslo skirtos paramos atiteko demokratams. J.McCainą remia muzikos prodiuseris Quince'as Jonesas, aktoriai Warrenas Beatty, Michaelas Douglasas ir Harrisonas Fordas. Didžiausias J.McCaino šalininkas - Jonas Voightas, anksčiau garsėjęs kaip aktorius, o dabar labiau žinomas kaip Angelinos Jolie tėvas. Per laikraštį "The Washington Times" J.Voightas net ginčijosi su demokratais, "paverčiančiais žmogų stabu, kuris visais atžvilgiais nepateisina lūkesčių". Kartu J.Voightas įspėjo ir apie galimą pasaulinį komunistų sąmokslą.

Rinkimų kovai įsismarkavus J.McCaino strategai patį B.Obamą ėmė vadinti "garsenybe". Viename rinkimų klipe jie sulygino demokratų kandidatą su popdainininke Britney Spears ir viešbučių tinklo paveldėtoja Paris Hilton, taip norėdami įteigti rinkėjams, kad B.Obama pakilo per daug aukštai, kad suprastų dirbančio vidutinio amerikiečio rūpesčius ir poreikius. Klipas sukėlė protestų bangą, ir ne tik priešininkų stovykloje. Kathy Hilton, Paris motina, piktinosi dėl "švaistomų klipui pinigų", nors pati jų paaukojo J.McCaino rinkimų kampanijai, o Paris, pasišaipydama iš savęs vaizdo klipe, pareiškė einanti į politiką.

Savo ruožtu laikraštis "The Los Angeles Times" pamokė J.McCainą, kad "Obama nėra garsenybė, tik roko žvaigždė". Vis dėlto visos apklausos parodė, kad tokiu būdu J.McCainui pavyko padidinti savo populiarumą. Tik garsus Brookingso instituto ekspertas ir knygos "Garsenybių politika" autorius Darrellas M.Westas parašė: "2008 metais žodis "garsenybė" tapo nepadoriu žodžiu. Nei J.McCainas, nei B.Obama nenori būti laikomi garsenybėmis, nors abu tokie yra. Visa tai veidmainiška ir absurdiška."

A.Schwarzeneggerio metamorfozė

Pelnęs pasaulinę šlovę ir kaip kultūristas, ir kaip veiksmo filmų aktorius Arnoldas Schwarzeneggeris buvo išrinktas Kalifornijos gubernatoriumi kaip Respublikonų partijos atstovas. Tačiau simpatizuodamas B.Obamai jis atsisakė sakyti kalbą Respublikonų partijos suvažiavime, kuris turėjo J.McCainą oficialiai iškelti kandidatu į JAV prezidentus. Ta proga jo žmonos pusbrolis Maxas Kennedy pajuokavo: "Gal jau jums pabodo respublikonai ir pereisite pas demokratus?"

A.Schwarzeneggeris nuolat primena, kad nuo tada, kai jis atvyko į Jungtines Valstijas, Amerika žengė didelį žingsnį į priekį. "Tiesiog neįtikėtina, kad juodaodis kandidatas turi šansą tapti JAV prezidentu. Kai atvažiavau į Kaliforniją, autobusuose negrai sėdėdavo tik gale, o baruose burdavosi jiems skirtame kampe. Tai tiesiog istorinis žingsnis, kad juodaodis ir moteris žengė taip toli, kalbu ne tik apie Sarah Palin, bet ir Hillary Clinton", - sakė gubernatoriumi virtęs terminatorius.