Susitarimas suformuos pagrindus praplėstam dvišaliam bendradarbiavimui branduolinės energijos bei tyrimų sferose, teigia Prancūzijos prezidentūra. Branduolinė sutartis buvo pasirašyta po abiejų politikų susitikimo antradienį. Dokumentas priimtas po to, kai JAV Atstovų Rūmai priėmė įstatymą, kuriuo leidžiama JAV tiekti branduolinę žaliavą Indijai. JAV Senatas dėl šio įstatymo ketina balsuoti dar šią savaitę.

Šio mėnesio pradžioje Branduolinių tiekėjų grupė (NSG) panaikino draudimą, kuriuo Indijai drausta gauti prieigą prie tarptautinės branduolinės rinkos.

Indija teigia, jog susitarimas su JAV yra būtinas siekiant patenkinti augančius Indijos energijos poreikius. Kritikai teigia, jog šis sutarimas gali tapti pavojingu precedentu. Jie sako, kad susitarimas leis Indijai padidinti šalies branduolinės energijos pramonę be branduolinio nusiginklavimo sutarties pasirašymo. Remiantis susitarimu, Indija gaus prieigą prie JAV civilinės branduolinės technologijos bei kuro. Mainais už tai Naujasis Delis leis tikrinti savo branduolinius įrenginius. Branduolinio ginklo įrenginiams patikrinimai taikomi nebus.

M. Singhas sakė, jog Indija beveik užsitikrinusi naują statusą pasaulio branduolinėje rinkoje.

Dėl Civilinio branduolinio bendradarbiavimo susitarimo projekto buvo sutarta Prancūzijoje sausio mėnesį. Teigiama, jog pagal jį, Indija galės iš Prancūzijos gauti naujausią Europos patvirtintą reaktoriaus modelį o taip pat ir branduolinės žaliavos.