Tuo tarpu Brazilijos Porto Alegrės mieste įvyks Pasaulio socialinis forumas (PSF), į kurį suvažiuos tūkstančiai globalizavimo priešininkų.

Naujasis Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva, kurį žmonės vadina tiesiog Lula, bus vienintelė apčiuopiama sąsaja tarp Šveicarijos Alpėse įvyksiančio 33-ojo kasmetinio PEF susitikimo ir jo tėvynėje įvyksiančio PSF.

Buvęs profsąjungininkas L.I.Lula da Silva iš pradžių dalyvaus Porto Alegrėje įvyksiančiame susitikime, į kurį gali atvykti net 100 000 globalizavimo priešininkų, o po to nuvyks į Šveicariją.

Abu susitikimai įvyks karo prieš Iraką grėsmės fone ir artėjant sausio 27 dienai, kai JT ginkluotės inspektorių vadovas Hansas Blixas pateiks Saugumo Tarybai pirmą išsamią ataskaitą apie Irake nuveiktą darbą.

Sausio 26 dieną Davoso susitikime dalyvaus JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas, kuris taip pat yra vienas pagrindinių veikėjų Irako krizėje.

Prognozuojama, kad skirtingose pusiaujo pusėse vykstančių susitikimų klimatas gerokai skirsis.

Panašu, kad PSF propaguojama veikla išgyvena pakilimą. Šio susitikimo organizatoriai ima šalintis grynai opozicinės globalizavimui priešiškos pozicijos, ragindami "įgyvendinti permainas veiksmais".

Iš esmės viešo pobūdžio Porto Alegrės susitikimai buvo pradėti rengti prieš dvejus metus kaip alternatyva elitiniam, klubinio pobūdžio Davoso susitikimui. Per šiuos metus PSF susitikimai ne tik ėmė sutraukti daugiau dalyvių, bet ir tapo autoritetingesni.

Į šį Brazilijos uostamiestį turėtų suvažiuoti daugiau kaip 100 000 žmonių iš 157 šalių. Be to, jame dalyvaus 5 000 organizacijų. Susitikimas vyks su lozungu "Kitoks pasaulis yra įmanomas".

Tuo tarpu Davoso susitikimo šūkis - "Kurti pasitikėjimą" - iš tiesų kelia vis mažiau pasitikėjimo.

Šiame susitikime dalyvaus 2 150 svečių iš 99 šalių, daugiausiai atstovaujančių korporacijoms ir politinei sferai. Tarp šių dalyvių bus 29 valstybių bei vyriausybių vadovai ir 81 ministras. Susitikimo vieta bus aptverta daugeliu užtvarų, o aplink ją įrengti kontrolės postai.

Pasak žiniasklaidos pranešimų, šiais metais PEF organizatoriams sunkiai sekėsi įtikinti svarbius veikėjus dalyvauti.

Šiame renginyje dominuos abiejų Amerikos žemynų atstovai. Į jį atvyks gausus JAV kontingentas, tarp jų C.Powellas, teisingumo ministras Johnas Ashcroftas ir įtakingi JAV korporacijų vadovai.

Taip pat dalyvaus keli Lotynų Amerikos šalių vadovai, tarp jų minėtas L.I.Lula da Silva, Argentinos prezidentas Eduardo Duhalde ir Kolumbijos prezidentą Alvaro Uribe Velezas.

Davoso apsauga buvo sugriežtinta, o Šveicarijos valdžios tarnybos pirmą kartą įspėja, kad lėktuvai, be leidimo įskrendantys į kurorto rajone paskelbtą skrydžių draudimo zoną, gali būti numušti.

Šveicarijos laikraštis "Tribune de Geneve" rašė, kad saugumo priemonėms buvo išleista 14 mln. Šveicarijos frankų (10,2 mln. dolerių). Tai "didžiausia saugumo operacija, kada nors organizuota Šveicarijoje taikos metu", rašė laikraštis.

Į Davosą buvo pakviesta tik nedaugelis nevyriausybinių organizacijų (NVO). Labiau socialinio pobūdžio temos bus gvildenamos "Atvirame forume", kuris pažeidžiant tradiciją bus atviras visuomenei.

Be to, šių metų Davoso susitikimo metu neįvyks tradicinis iškilmingo vakaras.

Vis dėlto dauguma NVO diskusijų vyks alternatyviniame renginyje "Visuomenės akys nukreiptos į Davosą" ("Public Eye of Davos"), kuris įvyks prie pat Davoso konferencijų centro.

Šveicarijos valdžios tarnybos leido, kad šeštadienį Davose būtų surengta globalizavimo priešininkų demonstracija. Tačiau daugelis norinčiųjų joje dalyvauti būgštauja, kad kontrolės poste jiems gali būti neleista įlipti į traukinį, vykstantį į Davosą.