Tuo tarpu prezidentas M.Saakašvilis pranešė, kad Rusijos kariuomenė jau patyrė didelių nuostolių. Savo ruožtu Separatistinė Abchazija pradėjo Gruzijos pajėgų puolimą Kodorio tarpeklyje.

Penktadienį Pietų Osetijoje prasidėjo aršūs Gruzijos ir separatistinės autonomijos pajėgų susidūrimai. Šeštadienį tęsiasi mūšiai dėl separatistinės teritorijos sostinės Cchinvalio. Mūšiuose naudojama sunkioji technika, aviacija bei reaktyvinė artilerija. Žuvo šimtai žmonių, dar daugiau sužeista. Gruzija teigia, kad operacijos tikslas yra „nuversti kriminalinį režimą“, o paliaubos nutrauktos, atsakant į nesiliaujančias provokacijas.

Gruzijoje esantis Lietuvos užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas pažymėjo, kad konfliktas Gruzijoje išsiplėtė, kariniai veiksmai vykdomi ne tik Pietų Osetijoje, bet ir kituose Gruzijos regionuose, taikomasi į infrastruktūrą ir civilius objektus.

21.50 val. DELFI šaltiniai Gruzijos užsienio reikalų ministerijoje paneigė informaciją, jog Gruzijos kariai susprogdino strateginį Rokio tunelį.

21.45 val. Gruzijos televizijos kanalas "Rustavi2" pranešė, kad Gruzijos olimpinis komitetas kreipėsi į Tarptautinį olimpinį komitetą, prašydamas atšaukti Rusijos olimpinę komandą iš žaidynių, taip pat uždrausti Rusijai organizuoti olimpinis žaidynes Sočyje.

Tuo tarpu gruzinai, gyvenantys užsienyje, rinkosi prie Rusijos ambasadų pareikšti pasipiktinimo Rusijos veiksmais. Tokie protestai vyko Tel Avive (Izraelis), Niujorke, Amsterdame. Izraelyje susirinkusi nedidelė imigrantų grupė skandavo "Putinas - šėtonas " ir "Rusija - agresorius". Niujorke minia degino žvakutes, dainavo gruzinų dainas, laikė plakatus su užrašais "Peace in Georgia", "Stop trying to annex Georgia". Protestuojantieji Gruzijos žiniasklaidai tvirtino, kad jeigu padėtis Gruzijoje pablogės, jie grįšią į gimtinę padėti savo tėvynainiams. Tbilisio centre iki šiol susirinkusi minia. Žmonės degina žvakutes, laiko plakatus su užrašais "Russia go home". Savanoriai kviečiami duoti kraujo sužeistiesiems. Vienos Tbilisyje gyvenančios moters žodžiais, vyrai užsirašo į savanorius, tarp jų yra ir 17-18 metų jaunuolių.

21.30 val. 35 sportininkų Gruzijos rinktinė dėl Rusijos karo veiksmų jos šalyje traukiasi iš Pekino olimpinių žaidynių, praneša naujienų agentūra "Interfaks". Prieš tai apie tokį galimą žingsnį įspėjo Gruzijos olimpinis komitetas. Kaip rašo ""Interfaks", už tai Gruzijos sportininkai gali būti diskvalifikuoti 8-eriems metams. Gruzijos olimpinė rinktinė kreipėsi į tarptautinę visuomenę, prašydama padėti sustabdyti smurtą. Tuo tarpu Gruzijos žiniasklaida skelbia, kad M. Saakašvilis paprašė sportininkų toliau dalyvauti Olimpinėse žaidynėse ir nesiimti radikalių veiksmų.

21.05 val. Gruzijos vidaus reikalų ministerija pranešė, kad per dvi karo su Rusija dienas žuvo 82 Gruzijos piliečiai - 45 kariai ir 37 civiliai.

20.30 val. Lietuvos laiku I Gruzijos kanalas parodė reportažą iš Tbilisio centro, kur susirinkę žmonės rengia akciją už taiką. Žmonės iš žvakių išdėliojo žodžius "Stop Russia", Susirinkusieji dėvėjo marškinėlius, ant kurių buvo pakabinti lipdukai su užrašu "Stop Russia" anglų ir gruzinų kalbomis.

"Rustavi2" eteryje buvo pranešta apie 57 žuvusius civilius gruzinus. Kiek yra žuvusių kareivių, nepranešama.

20.30 val. Konfliktui tarp Rusijos ir Gruzijos tapus nebekontroliuojamu, delegacija, kurią sudaro pasiuntiniai iš Europos Sąjungos, NATO, JAV, Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos, šeštadienį vakare turėtų atvykti į Gruziją. Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretoriaus Davido Milibando teigimu, tarptautinė bendruomenė privalo imtis veiksmų, kadangi mūšiai gali pareikalauti daugybės civilių aukų. „Pranešimai apie mūšius ir bombardavimą Gruzijos teritorijoje reiškia gilėjančią krizę“, – teigė D. Milibandas.

Tuo metu pasak Rusijos atstovo prie NATO Dmitrijaus Rogozino, NATO neturėtų konsultuotis su Gruzija, kol Gruzija neišvedė savo pajėgų iš Pietų Osetijos ir neatkūrė status quo.

20.25 val. Gruzijos žiniasklaida praneša, kad Gruzijos pajėgoms Kodorio slėnyje pavyko atremti du abchazų ir rusų pajėgų puolimus. Gruzinų duomenimis, nukauti 9 abchazų ir 7 rusų kariai.

20.20 val. Gruzijos žiniasklaida pranešė, kad gruzinams pavyko susprogdinti Rokio tunelį, kuris jungia P.Osetiją ir Š.Osetiją (Rusiją). Tuneliu eina strateginis kelias, kuriuo į Gruzijos teritoriją įvedamos Rusijos kariuomenės pajėgos. Jei ši informacija pasitvirtins, tai gali tapti labai svarbiu faktoriumi vykstančiame kare.

20.07 val. Gruzijos parlamento pirmininkas D.Baradzė pareiškė, jog Rusijos žiniasklaidos pranešimai, jog Rusijos kariuomenė kontroliuoja Cchinvalį, yra melagingi. D.Baradzės duomenimis, gruzinai išlaiko pozicijas regione. Netiesiogiai tai patvirtina ir P.Osetijos šaltiniai, 20 val. pranešę, jog pietinėje miesto pusėje vyksta mūšis su gruzinų kariuomene.

20.05 val. Gruzijos vyriausybė paskelbė pareiškimą, kuriame teigiama, jog šeštadienio naktį Rusijos aviacija tikslingai bombardavo Baku - Džeichano naftotiekį, kuriuo į Europą tiekiama Kaspijos jūros nafta. Netoli naftotiekio nukrito 30 bombų, iš kurių 2 nesprogo; naftotiekis nebuvo pažeistas.

19.30 val. Gruzijos Poti miesto meras Vano Saginadze pranešė, kad Gruzijos karinio laivyno pajėgoms pavyko apšaudyti miestą pasirengusius bombarduoti Rusijos lėktuvus. Rusijos lėktuvai buvo priversti atsitraukti.

Tuo tarpu Gruzijoje esantis Ukrainos užsienio reikalų viceministras pareiškė, jog jo šalis suteiks Gruzijai humanitarinę ir politinę pagalbą. Kiek anksčiau Rusijos diplomatai apkaltino Ukrainą tiekiant Gruzijai priešlėktuvinius ginklus.

Rusijos prezidento atstovai, reaguodami į žiniasklaidos pranešimus, pareiškė, jog Rusija negavo M.Saakašvilio taikių pasiūlymų.

19.00 val. Pranešta, kad Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas atvyko į Vladikaukazą. Rusijos premjeras į Vladikaukazą atvyko iš Olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijos Pekine. Kaip nurodo Rusijos naujienų agentūros, V.Putinas atvyko koordinuoti pabėgėlių, kurie plūsta iš Pietų Osetijos, priėmimo problemų.

18.55 val. Gruzijos informacinis centras praneša, kad prieš dvi valandas pastebėti Poti uosto link plaukiantys du kariniai Rusijos laivai. Rusijos aviacija atnaujino antskrydžius, šį kartą smogta Onio miestui.

Nepriklausomi žurnalistai praneša, kad po to, kai šiandieną ryte Rusijos aviacija smogė mieste esančiai Gruzijos tankų kariuomenės bazei, keturi penkių aukštų namai sugriauti, ne mažiau kaip 20 civilių žuvo. Mieste prasidėjo panika - žmonės bando palikti miestą, tuo tarpu kelią Cchinvalio link užtvindė Gruzijos kariuomenės rezervas. Tankų dalinys dega, sproginėja jame saugoti artilerijos sviediniai.

Pranešama, kad 18.30 val. Gruzijos prezidentas pasiūlė D.Medvedevui nutraukti ugnį. Apie tai buvo pranešta, kai M.Saakašvilis kartu su Lietuvos užsienio reikalų ministru P.Vaitiekūnu lankė į respublikinę ligoninę pristatytus 221 sužeistuosius.

18.00 val. Gruzija, priklausomai nuo to, kaip klostysis situacija separatistiniame regione - Pietų Osetijoje, gali kreiptis dėl tarptautinės karinės pagalbos, pareiškė Gruzijos nacionalinės saugumo tarybos vadovas Aleksandras Lomaja. "Priklausomai nuo to, kaip klostysis situacija, neatmetu galimybės, kad Gruzija kreipsis tarptautinės karinės pagalbos", - pasakė Gruzijos nacionalinės saugumo tarybos sekretorius A. Lomaja.

Jis pabrėžė, kad jo šalis nėra pasirengusi "tokiam militaristiniam konfliktui". "Nelaukėme, kad rusų užpuolikai atakuos mūsų civilius", - sakė Gruzijos valdžios atstovas.

17.30 val. Pietų Osetijos separatistų šaltiniai praneša, kad Gruzijos kariuomenės tankai pradėjo puolimą, bandydami susigrąžinti prarastas pozicijas Cchinvalį juosiančiame aplinkkelyje.

17.20 val. Gruzijos vidaus reikalų ministras Eka Zguladzė pranešė, jog Gruzijos kariai per dvi mūšių dienas sunaikino 10 Rusijos lėktuvų bei 40 tankų. Anot ministro, Rusijos tankų puolimas P.Osetijoje sustojo ir šiuo metu Rusijos kariuomenė persigrupuoja. Ministras teigė, jog po pietų Rusijos aviacija nutraukė Gruzijos teritorijos bombardavimą.

16.10 val. Po Gruzijos ir JAV prezidentų telefoninio pokalbio, G.W.Bushas paskambino Rusijos vadovui D.Medvedevui. Kremliaus spaudos tarnyba praneša, kad Rusijos prezidentas apkaltino Gruzija agresija ir taikių gyventojų žudymu. D.Medvedevas teigė, kad Rusija gina savo piliečius ir stengiasi priversti Gruziją laikytis taikos. G.W.Bushas paragino Rusiją nutraukti karinius veiksmus. Prezidentas pabrėžė, kad Gruzijos suverenitetas ir teritorinis vientisumas turi būti gerbiamas.

15.45 val. Gruzijos sveikatos ministerija paskelbė pirmus oficialius duomenis apie aukas. Ministerijos duomenimis, žuvo 40 Gruzijos karių ir 15 civilių. Gruzijos integracijos ministras D.Jakobašvilis pareiškė, kad šiuo metu Gruzijos vadovybė, siekdama išvengti karo su Rusija keliuose frontuose, svarsto ugnies nutraukimą. Tačiau ministras pareiškė, jog tai nerieškia, jog Gruzija rengiasi kapituliuoti. Tuo tarpu Rusijos parlamento aukštųjų rūmų pirmininkas S.Mironovas paskelbė, jog M.Saakašvilis bus teisiamas.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas šeštadienį pranešė, kad P.Osetijoje jau žuvo 1 tūkst. 500 žmonių ir žuvusiųjų skaičius toliau augs. Anot šaltinio, kalbėdamas per Gruzijos radiją M.Saakašvilis patvirtino, jog P.Osetijoje gali būti sunaikinta apie 1500 osetinų kovotojų. Raudonojo kryžiaus organizacija gavo pranešimų, jog Cchinvalio ligoninės jau nebegali sutalpinti visų nukentėjusių.

"Aš mačiau gatvėse šalia pastatų griuvėsių bei apgadintų automobilių gulinčius lavonus. Neįmanoma jų suskaičiuoti. Turbūt neliko nė vieno neapgadinto pastato", - pasakojo viena liudininkė.

15.05 val. Separatistinės Abchazijos vadovas S.Bagapšas paskelbė, kad pradeda Gruzijos pajėgų puolimą šalia separatistinės Abchazijos esančiame Kodorio tarpeklyje. Naudojama Rusijos aviacija bei artilerija.

14.20 val. Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis pasiūlė „nedelsiant nutraukti ugnį“ Gruzijos ir Osetijos konflikto zonoje ir „pradėti karinių pajėgų patraukimą iš sąlyčio linijos“. Šiuos pasiūlymus jis išsakė trumpoje spaudos konferencijoje, praneša „Interfax“. Rusijos taikdariai tuo tarpu pažymėjo, kad jokių panašių pasiūlymų iš Gruzijos pusės nėra gavę; Gruzijos artilerija ir toliau apšaudo rusų pozicijas Cchinvalyje.

14.00 val. Šaltiniai Cchinvalyje praneša, kad šiuo metu mieste vyksta intensyvus mūšis. Atsitraukusi gruzinų artilerija apšaudo rusų pozicijas. Anot šaltinio, kalbėdamas per Gruzijos radiją, M.Saakašvilis patvirtino, jog P.Osetijoje gali būti sunaikinta apie 1500 osetinų kovotojų.

14.00 val. Pietų Osetijos separatistinė vadovybė paskelbė kreipimąsi į Rusijos vyriausybę ir tautą, kuriame teigiama: „Daugiau negalime gyventi fašistinės Gruzijos sudėtyje ir prašome juridinės bei teisinės pagalbos, pripažįstant Pietų Osetijos respublikos nepriklausomybę". Vakar Rusijos Dūmos vadovai teigė, kad Rusija turi paskelbti šios teritorijos nepriklausomybę.

14.00 val. Abchazijos vyriausybė emigracijoje (lojali Gruzijai) pranešė, kad praranda iki šiol kontroliuotas teritorijas Abchazijos -Gruzijos pasienyje, Kodori tarpeklyje. Rusijos aviacija intensyviai bombarduoja tarpeklyje esančius gruzinų kaimus ir kariuomenės bei policijos pozicijas.

13.00 val. Rusijos generalinis štabas praneša, jog šeštadienį ryte 5 Gruzijos šturmo lėktuvai atakavo rusų pozicijas Cchinvalyje. Tuo tarpu rusų lėktuvai vidurdienį atakavo gruzinų pozicijas šalia Abchazijos - Kodorio slėnyje.

12.00 val. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas šeštadienį pranešė, kad Pietų Osetijoje jau žuvo 1 tūkst. 500 žmonių. Per spaudos konferenciją S. Lavrovas sakė, jog žuvusiųjų skaičius ir toliau augs. Jis įspėjo, kad Gruzija nesijaustų saugi, nes Rusija imsis atsakomųjų veiksmų. Nuo Gruzijos atakos pradžios daugiau nei 30 tūkst. Pietų Osetijos gyventojų jau pasitraukė į Rusijos teritoriją.

11.45 val. Rusija bando užsitikrinti Gruzijos oro erdvės kontrolę. Rusijos lėktuvai bombardavo Kopitnari oro uostą Gruzijos vakaruose, 14 kilometrų nuo Kutaisio miesto. Sugadintas pakilimo takas, vienas žmogus sužeistas. Rusijos lėktuvai taip pat atakavo Gruzijos priešlėktuvinės gynybos bazę Vakarų Gruzijos Senaki mieste. Pranešama, kad nuo bombų žuvo Gruzijos kariai, ne mažiau nei 60 žmonių sužeista.

Rusijos generalinis štabas pripažino, kad Gruzijos pajėgoms pavyko penktadienį numušti du karinius Rusijos lėktuvus. Rusija teigia, kad buvo numušti SU25 ir TU22 tipo lėktuvai. Gruzija teigė, jog penktadienį numušė nemažiau nei 4 rusų lėktuvus, šeštadienį pateikia informacija jau apie 10 numuštų lėktuvų. Taip pranešama, kad į nelaisvę paimti ne mažiau nei du rusų kariniai pilotai. Rusijos lėktuvai bombarduoja Gruzijos miestus.

11.00 val. Rusijos karinių pajėgų taktinės grupės batalionai Pietų Osetijoje skelbiasi „išlaisvinę“ Cchinvalį iš Gruzijos ginkluotųjų pajėgų ir ėmęsi Gruzijos kariuomenės išstūmimo į taikdarių pajėgų kontroliuojamą zoną, praneša ITAR-TASS. „Bataliono taktinės grupės visiškai išlaisvino Cchinvalį nuo Gruzijos karinių pajėgų ir ėmėsi Gruzijos kariuomenės išstūmimo iš taikdarių pajėgų kontroliuojamos zonos. Suorganizuota sužeistų Rusijos taikdarių ir miesto gyventojų evakuacija į Rusijos ligonines,“ – pareiškė Rusijos sausumos kariuomenės vyriausiasis vadas generolas Vladimiras Boldyrevas. Generolas Boldyrevas patvirtino, kad „Gruzijos karinių veiksmų ir Rusijos taikdarių pozicijų apšaudymo iš artilerijos metu žuvo 15 karių, daugiau nei 70 yra sužeisti“. „Pusė sužeistųjų jau yra ligoninėse Rusijos teritorijoje,“ – pridūrė jis.

10.30 val. Rusijos lėktuvai surengė seriją oro antpuolių prieš karinius taikinius centrinės Gruzijos mieste Goryje, esančiame arti separatistinio Pietų Osetijos regiono, praneša BBC. Didžioji dalis taikinių buvo karinės bazės, tačiau Gruzijos pareigūnai teigia, kad žuvo nemažai civilių gyvenamuosiuose namuose. BBC žurnalistai matė iš pastatų išnešamus rimtai sužeistus civilius.

10.30 val. Gruzijos gynybos viceministras Batu Kutelija šeštadienį žurnalistams pareiškė, kad per dvi aviacijos atakų prieš Gruzijos miestus dienas numušti 6 kariniai rusų lėktuvai. Gruzijos valdžia ir Vakarų žiniasklaida taip pat tvirtina, kad Rusijos aviacija bombardavo telekomunikacijų anteną Gori mieste, o taip pat subombardavo Juodosios jūros uostą Poti bei strateginį kelią pietų Gruzijoje. Per pastarąsias dvi dienas rusų lėktuvai bombardavo karinius Gruzijos objektus. Šių antpuolių metu žuvo dešimtys žmonių, teigia Gruzijos gynybos ministras.

10.00 val. BBC korespondentas Maskvoje Jamesas Rogersas teigia, jog diplomatinės derybos kol kas bevaisės. Penktadienio vakarą Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai nepavyko pritarti pareiškimui, kuris turėjo raginti siekti paliaubų. Rusija yra JT Saugumo Tarybos narė ir ji gali vetuoti bet kokį tarybos pasiūlymą, jei mano, kad jis neteisingas ar nepakankamai motyvuotas.

9.30 val. Tiek Rusijos remiami regiono separatistai, tiek Gruzijos vyriausybė teigia, jog kontroliuoja Pietų Osetijos sostinę Cchinvalį. „Cchinvalis ir teritorijos aplink jį, kaip ir dauguma Pietų Osetijos kaimų, yra Gruzijos pajėgų rankose", - teigia M. Saakašvilis. Pietų Osetijos atstovė Irina Galgojeva paneigė tokius Gruzijos pareiškimus. „Visas Cchinvalio miestas yra Pietų Osetijos gynybos pajėgų priežiūroje", - sakė atstovė. „Reuters" korespondentas Goryje teigė matęs, kaip Gruzijos kariai tuščiu keliu juda Tbilisio link, iš savo sunkvežimių mėtydami tuščias amunicijos dėžes.

9.00 val. Rusija teigia, jog į Gruzijos separatistinį Pietų Osetijos regioną siunčia papildomas karių pajėgas, informuoja BBC. Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas sakė, jog jo valstybė pradėjo karinę operaciją, kuria siekiama „Gruziją priversti imtis taikos". Rusijos žiniasklaida praneša, jog susirėmimai aplink Pietų Osetijos sostinę Cchinvalį tęsėsi visą naktį, bet nebuvo tokie intensyvūs, kaip penktadienį. Rusijos kariniai lėktuvai bombardavo karinius taikinius Gruzijos Gorio mieste. Gruzijos kariai BBC naujienų tarnybai sakė, kad Rusijos taikiniai buvo netoli trijų karinių bazių, kur dislokuota tūkstančiai karių. Kariai bei civiliai bėgioja po gatves, ieškodami saugių vietų pasislėpti.

8.30 val. CNN praneša, kad po naktinio Tbilisio bombardavimo evakuotos valstybinės institucijos. Kaip praneša Lietuvos radijas, Gruzijos valdžia evakavo Prezidento administracijos rūmus ir kitus vyriausybinius pastatus sostinėje Tbilisyje. Gruzijoje internetinis ryšys sutrikęs, visi valstybiniai tinklalapiai atjungti. Gruzijos prezidentas per artimiausias valandas žada paskelbti nepaprastąją padėtį.

8.00 val. Naujienų agentūra AFP, remdamasi Gruzijos užsienio reikalų ministerijos duomenimis, pranešė, kad Rusijos kariniai lėktuvai bombardavo Gruzijos uostą Juodojoje jūroje Potyje. Teigiama, kad uostas visiškai sunaikintas. Rusijos valdžia šių naujienų nekomentuoja.

Taip pat pranešama, kad naktį į šeštadienį, Rusijos lėktuvams bombarduojant Senako karinę bazę, žuvo mažiausiai 12 Gruzijos karių, praneša „Interfax“, remdamasi Gruzijos radiju „Imedi“. Visą naktį bazės teritorijoje buvo vykdomi gelbėjimo darbai. Sugriautų kareivinių griuvėsiuose buvo rasti 12 žuvusių karių, praneša radijo stotis. „Imedi“ turimais duomenimis, į Kutaisi ligoninę iš bazės buvo atvežta 14 sužeistųjų, iš kurių vienas operacijos metu mirė. Senake taip pat buvo subombarduota geležinkelio stotis, praneša radijo stotis „Imedi“.

4.00 val. Rusijos žiniasklaida pranešė, kad Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose Vitalijus Čiurkinas faktiškai pripažino, kad Gruziją bombarduoja Rusijos karinės pajėgos, ir pridūrė, kad visa tai liausis nebent tada, kai „Gruzija atsiprašys". „Tai, žinoma, būtų tik pradžia, aš nekalbu apie tolesnę atsakomybę", - cituoja A.Čiurkiną Rusijos žiniasklaida.

Rusijos žiniasklaida skelbia, kad į Pietų Osetiją vyksta „šimtai savanorių“ iš Rusijos teritorijoje esančios Šiaurės Osetijos ir kito separatistinio regiono Abchazijos. Tai patvirtino ir nepripažintos Abchazijos respublikos prezidentas Sergejus Bagapšas. „Apie tūkstantį savanorių iš Abchazijos vyksta į Pietų Osetiją“, - sakė S. Bagapšas, kurį cituoja Rusijos naujienų agentūra „Interfax“.

2.45 val. CNN pranešė, kad bombarduojamas Tbilisis. Pranešime teigiama, kad mūšiai pasiekė ir Gruzijos sostinę. Tačiau, kitų šaltinių teigimu, Gruzijos sotinėje palyginti ramu.

Rugpjūčio 8 d.

23.42 val. Rusijos aviacija subombardavo Počio uostą ir Senakio karinę bazę vakarinėje Gruzijos dalyje. Apie aukas nepranešama.

22.59 val. Jungtinių Valstijų valstybės sekretorė Condoleezza Rice paragino Rusiją išvesti savo karinius dalinius iš Gruzijos teritorijos. „Mes raginame Rusija gerbti Gruzijos teritorinį vientisumą”, - sakė JAV pareigūnė.

22.36 val. Gruzija praneša, kad, gindamasi nuo rusiškos propagandos, nuo rugpjūčio 9 d. nutraukia Rusijos televizijos kanalų retransliaciją šalyje. Į konflikto zoną siunčiama 20 karinių sunkvežimių su kariais.

21.52 val. Rusija praneša netekusi 12 karių, dar 150 buvo sužeista. Anksčiau buvo pranešta apie 10 žuvusių ir 30 sužeistų.

21.37 val. pranešama apie tai, kad papildomos Rusijos pajėgos puola gruzinų pozicijas. BBC praneša, kad didžiąją dalį Cchinvalio miesto kontroliuoja Rusijos pajėgos. Tuo tarpu Gruzijos žiniasklaida cituoja M.Saakašvilį, kuris teigia, kad beveik visa Pietų Osetija yra kontroliuojama Gruzijos pajėgų. Gruzinai teigia netekę 30 karių.

20.30 val. Pietų Osetijos vadovas Eduardas Kokoity pareiškė, kad per atakas Cchinvalyje žuvo 1400 žmonių. Gruzinai nekomentuoja nuostolių ir nepateikia žuvusiųjų skaičiaus. Šio skaičiaus nepatvirtina ir nepriklausomi šaltiniai.

20 val. šaltiniai Pietų Osetijoje teigia, kad susišaudymai Cchinvalyje rimsta.

19.50 val. kylančiame kare tarp Tbilisio ir Maskvos Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis paprašė JAV pagalbos. „Reikia kalbėti ne tik apie Gruziją. Reikia kalbėti apie Ameriką ir jos vertybes. Mes esame laisvę mylinti šalis, kuri šiuo metu puolama", - kalbėjo M. Saakašvilis CNN, pabrėždamas, kad Rusija Gruzijos žemėje kariauja prieš jo šalį.

19.10 val. situacija Cchinvalyje neaiški. Tiek Gruzijos, tiek Rusijos pajėgos pareiškė visiškai kontroliuojančios miestą.

18.20 val. Rusijos bombonešiai atakavo Gorio miestą – numetė 6 bombas. Ankstesnio antskrydžio prieš Tbilisį metu žuvo 4 žmonės. JTO Saugumo taryba renkasi į naują posėdį.

18.00 val. Gruzijos VRM vadovas Š.Utiašvili patvirtino, kad Cchinvalyje gruzinų kariai kaunasi su rusais. Šalys miestą pasidalino pusiau. Mūšyje naudojami tankai ir aviacija.

17.50 val. Apie 150 sužeistų gruzinų karių atvežta į ligoninę Gorio mieste. Kariai teigia nukentėję nuo Rusijos aviacijos smūgių.

17.25 val. Rusijos kariuomenė ir tankai pradėjo mūšius su Gruzijos pajėgomis Cchinvalyje. Rusijos bei Gruzijos žiniasklaida praneša, kad gruzinai pasitraukė iš miesto. Rusų tankai apšaudo gruzinų pozicijas. Tuo tarpu Gruzijos parlamentaras, šalies informacinio centro vadovas G.Gabašvilis paneigė, kad rusai pasiekė Cchinvalį.

Gruzijos kariuomenė
Viso apie 33 tūkst. karių iš jų 20 tūkst. sausumos pajėgose. Rezerve – 100 tūkst. karių. Planuotos karinės išlaidos 2008 metais – 4,65 proc. BVP, 930 mln. JAV dolerių.

Tankai – 240 vienetų.

Šarvuočiai – 460 vienetų.

Sunkioji artilerija – 150 vienetų tempiamos ir 90 vienetų savaeigės.

Reaktyvinės artilerijos sistemos – 200 vienetų.

Bombonešiai SU – 37 vienetai.

Naikintuvai MIG - 30 vienetų.

Šturmo lėktuvai SU 24 – 4 vienetai.

Koviniai sraigtasparniai – 50 vienetų.

Transporto sraigtasparniai – 90 vienetų.

Priešlėktuvinės sistemos - 130 vienetų.

17.10 val. Rusijos lėktuvai dar kartą bombardavo Tbilisio priemiestyje esančią Marneuli karinę bazę. Televizijos stotis "Rustavi 2" pranešė, kad keturi žmonės žuvo ir penki buvo sužeisti per ataką.

16.40 val. Rusijos Gynybos ministerija paaiškino, kad Rusijos tankai skirti padėti Cchinvalyje likusiems Rusijos taikdariams, kuriuos „gruzinai šaudo tankais, o sužeistuosius nušauna. Dabar jau nušauta daugiau kaip 10 taikdarių, dar 30 sužeista“. Informacijos apie aukas kariškių ir civilių aukas iki šiol niekas nepatvirtino.

16.20 val. Dėl Pietų Osetijoje kilusio karinio konflikto Gruzija nusprendė atšaukti savo karius iš Irako. Prezidentas Michailas Saakašvilis interviu CNN pranešė, kad kariai namo grįš jau šeštadienį. Irake yra dislokuota apie 2 tūkst. Gruzijos karių.

16.10 val. Rusijos žiniasklaida skelbia, kad rusų tankų kolona pasiekė Cchinvalį, tačiau ši informacija nepatvirtinta. Po to, kai Rusijos aviacija bombardavo Tbilisį, Gruzijos užsienio reikalų ministerija kreipėsi į pasaulio bendruomenę, ragindama sustabdyti Rusijos agresiją. Tuo tarpu Rusijos užsienio reikalų ministras S.Lavrovas pareiškė, jog 150 tankų kolona yra Rusijos bandymas įvesti taiką regione. Rusijos atstovas prie NATO S.Rogozinas išsiuntė notą visoms NATO valstybėms, kurioje reikalaujama nustoti remti Gruziją ir jos vadovą M.Saakašvilį.

16.05 val. Rusijos lėktuvai smogė dar vienai Gruzijos karinei bazei. Bombos numestos ant Tbilisio priemiestyje Marneuli esančiai oro pajėgų bazės. Yra sužeistų.

15.55 val. Gruzijos žiniasklaida praneša, kad Tbilisį bombardavę lėktuvai į Gruzijos oro erdvę įskrido iš Armėnijos. Rusija Armėnijoje turi aviacijos bazę. Šiaurinę Gruzijos sieną kontroliuoja daugiau kaip 130 Gruzijos priešlėktuvinės gynybos pabūklų bei Gruzijos aviacija.

15.45 val. Rusijos taikdariai Cchinvalyje praneša, kad gruzinų kariai atsitraukė ir nešaudo. Osetinų pajėgos ginklų nesudeda, kadangi buvo paskelbta informaciją apie į miestą važiuojančią Rusijos tankų koloną. Rusijos kariai mieste nepatvirtina kai kurių Rusijos žiniasklaidos priemonių pranešimo, kad tankai jau atvyko.

Video reportažas apie penktadienį vykusias karines ir politines kovas

15.30 val. Gruzijos žiniasklaida pranešė, kad Rusijos aviacija bombardavo 9 km nuo Tbilisio centro esančią Vaziani karinę bazę. Šioje bazėje yra Gruzijos oro pajėgų bazė, kuri tik kelis kilometrus nutolusi nuo Tbilisio oro uosto.

15.20 val. Gruzija paskelbė, jog jei pasitvirtins informacija apie Rusijos tankų koloną pasiųstą į Cchinvalį, tai Gruzija skelbs Rusijai karą.

15.10 val. Gruzijos prezidentas M.Saakašvilis telefonu kalbėjo su V.Adamkumi, NATO generaliniu sekretoriumi J.H. Schefferiu ir C.Rice.

15.00 val. Rusijos žiniasklaida praneša, kad Gruzijos aviacija bombarduoja Cchinvalį, tuo tarpu gruzinai praneša, kad Rusijos aviacija bombarduoja jų pozicijas. P.Osetijos administracija praneša, kad laukia atvykstant Rusijos tankų.

14.40 val. Rusijos žiniasklaida praneša, kad didelė Rusijos tankų koloną juda link Cchinvalio. Kol kas nėra aišku, kurioje vietoje ji yra šiuo metu. Apie 13 val. buvo pranešama, kad ji sustojo ties Kori tuneliu, kuris skiria Pietų ir Šiaurės Osetiją. 14.30 val. pranešama, kad kolona jau pasiekė 20 km nuo Cchinvalio esantį Džavos miestelį. Gruzinai kol kas yra apsupę miestą.

14.15 val. Praėjus daugiau kaip 10 valandų nuo Gruzijos operacijos pradžios, paskutinis iš visų Rusijos vadovų pareiškimą paskelbė Rusijos prezidentas D.Medvedevas. Jis pareiškė, jog „Rusija gins savo piliečius, nesvarbu, kur jie būtų. Mes nubausime visus kaltuosius“.

14.06 val. Rusijos žiniasklaida praneša, kad nuo 14 val. paliaubų laikomasi – girdimi tik pavieniai lengvų ginklų šūviai, tuo tarpu artilerija ir tankai tyli. Pranešama, kad centrinė Cchinvalio dalis smarkiai sugriauta, miesto centre matomi bent 3 degantys gruzinų tankai. Rusijos žiniasklaida teigia, jog šiuo metu iš Š.Osetijos Cchinvalio link juda Rusijos kariuomenė.

13.33 val. Gruzija skelbia nuo 14 iki 17 val. nutraukianti ugnį. „Cchinvalio banditai“ raginami sudėti ginklus, jiems žadama amnestija.

13.20 val. Gruzijos bei Rusijos šaltiniai praneša, kad gruzinai kontroliuoja beveik visą Cchinvalio miestą, aktyviai priešinasi tik vienas osetinų įtvirtinimas. Mieste matomi gruzinų tankai. Pranešama, kad nuo 14 iki 17 valandos Gruzija skelbs vienpuses paliaubas – tam, kad civiliai galėtų pasitraukti iš mūšių zonos.

12.50 val. Gruzijos gynybos ministerija pranešė, kad Rusijos šturmo lėktuvai bombardavo gruzinų pozicijas P.Osetijoje. Gruzijos šturmo lėktuvai SU24 atsakė ugnimi ir apgadino rusų lėktuvą.

12.30 val. Gruzijos gynybos ministerijos pareigūnai pranešė, jog Rusija bando į Pietų Osetiją įvesti papildomos pajėgas. Anot pareigūno, sunkios karinės technikos kolona juda iš Š.Osetijos vienintelių į P.Osetiją vedančiu keliu per Roki tunelį. Gruzijos žiniasklaida teigia, kad po Gruzijos oro pajėgų veiksmų rusai sustojo.

12.10 val. Gruzijos opozicijos lyderis Davidas Gamkrelidzė pareiškė, jog opozicija privalo karo laikotarpiu palaikyti valdžią, o aiškinimąsi atidėti vėlesniam laikui.

11.40 val. Rusijos kazokų atamanas Volgograde pareiškė, jog visi jaunesni nei 40 metų kazokai raginami tapti savanoriais ir ginti P.Osetiją. Savanoriai turėtų sudaryti atskirą šaulių pulką.

11.10 val. P.Osetijos administracija pranešė, jog „Cchinvalio gyventojai kreipiasi į Rusiją, prašydami pagalbos. Mes visi turime Rusijos pasus, tuo tarpu „agresoriai“ mus žudo“. P.Osetija ragina Rusijos kariuomenę, „kol nevėlu“. Tuo tarpu Gruzijos žiniasklaida praneša, kad mieste vyksta gatvių mūšiai, o P.Osetijos pajėgos po truputį palieka pozicijas.

11.00 val. Rusijos URM paneigė žinias apie šalia Gruzijos miesto Gori numuštą Rusijos bombonešį.

10.56 val. Kinijoje esantis V.Putinas aptarė situaciją P.Osetijoje su JAV ir Kinijos vadovais. Po susitikimo V.Putinas pareiškė, kad „karas niekam nereikalingas“. Tačiau po susitikimo su Kazachstano prezidentu V.Putinas pareiškė, jog „Gruzijos veiksmai iššauks atsakomąją reakciją". Tuo tarpu naujasis Rusijos prezidentas D.Medvedevas situacijos nekomentavo ir „tariasi su Saugumo tarybos nariais“.

10.50 val. „Rusija gins savo piliečius P.Osetijoje (dauguma osetinų turi Rusijos pilietybę), mes neatsisakysime ir plačių operatyvinių priemonių”, - pareiškė Rusijos Valstybės Dūmos pirmininkas Borisas Gryzlovas. Tai pirmasis Rusijos vadovų pareiškimas apie situaciją Gruzijoje. Išvertus iš diplomatinės kalbos tai reiškia, kad Rusija naudos karines priemones Gruzijos teritorijoje.

10.40 val. Rusijos bombonešiai ėmė bombarduoti Gruzijos kariuomenės pozicijas P.Osetijoje. Puolami kaimai, kuriuos gruzinai užėmė naktį.

10.30 val. Abchazijos kariuomenės vadas M.Kišmarija paskelbė, jog „Abchazija nesirengia iš šalies stebėti broliškoje Osetijoje vykstančio karo”.

10.25 val. Keturi Rusijos lėktuvai bombardavo Gorio miestą. Gruzijos žiniasklaida praneša, kad Gruzijos pajėgoms pavyko numušti vieną Rusijos lėktuvą.

10.15 val. Gruzijos prezidentas, kalbėdamas TV eteryje, paskelbė visuotinę karinę mobilizaciją. Šiuo metu jau pašaukta 10 tūkst. rezervistų. M.Saakašvilis teigė, jog „po to, kai ne kartą siūlytos derybos buvo atmestos, P.Osetijoje atstatoma konstitucinė tvarka“. Prezidentas paragino tarptautinę bendruomenę imtis priemonių, kurios sustabdytų Rusijos agresiją prieš Gruziją.

10.10 val. Rusijos taikdariai pareiškė, kad kai į jų bazę Cchinvalyje pataikė reaktyvinės artilerijos, „Grad“ sviediniai yra „sužeistų ir užmuštų“.

10.00 val. JAV ragina Rusiją nesikišti į konfliktą. Baltųjų rūmų atstovas JT Saugumo Tarybos posėdyje teigė, jog Rusija ir Gruzija turi gerbti viena kitos teritorinį vientisumą. Kartu JAV paragino šalis nutraukti karinius veiksmus. JT Saugumo Taryba išsiskirstė nepriėmusi jokių nutarimų.

9.50 val. Pietų Osetijos atstovas Rusijoje Dmitrijus Medoevas paragino Rusiją „imtis karinių priemonių ir sustabdyti konfliktą“.

9.45 val. Gruzijos integracijos ministras Temuras Jakobašvilis įspėjo Abchazijos separatistus „nesiimti priemonių, kurios galėtų komplikuoti padėtį“. „Tikiuosi, abchazai nesukurs problemų, kurios gali būti skaudžios visiems“, - pareiškė ministras.

9.40 val. Pietų Osetijos vadovas Eduardas Kokoity paliko Cchinvalį ir šiuo metu yra Džavos miestelyje apie 20 km į šiaurę nuo sostinės, kur susitinka su Šiaurės Osetijos vadovu. Iš Džavos žmonės evakuojami į Šiaurės Osetiją.

9.20 val. Gruzijos Užsienio reikalų ministerija pranešė, kad 9 val. trys bombonešiai „Su-24“ pažeidė Gruzijos-Rusijos sieną ir bombardavo policijos pastatą Gruzijos Karelio mieste. Buvo numestos 3 bombos. Karelio miestas yra apie 10 km į pietus nuo Gruzijos-Pietų Osetijos administracinės ribos. Tuo tarpu Rusijos Saugumo taryba dar tik renkasi svarstyti veiksmų regione.

9.15 val. JT Saugumo taryba atsisakė priimti Rusijos pasiūlytą pareiškimą, smerkiantį Gruzijos veiksmus Pietų Osetijoje.

9.10 val. Gruzijos televizija „Rustavi2“ pranešė, kad daugiau kaip 600 Gruzijos karių kontroliuoja Cchinvalio priemiesčius, taip pat strategines kalvas aplink miestą.

9.04 val. Gruzijos premjeras V. Gurgenidzė pareiškė, kad visiems Pietų Osetijos vadovams skelbiama amnestija ir jie nebus baudžiami už savo veiklą. Žadama, kad pasibaigus operacijai, Pietų Osetijai kaip ir ankščiau bus užtikrintas autonomijos statusas. Gruzijos vyriausybė pažadėjo 35 mln. JAV dolerių Pietų Osetijai atstatyti.

Taip pat pranešama, kad gruzinai užėmė dar 3 osetinų kaimus ir iš viso kontroliuoja jau 11 kaimų.

8.30 val. Gruzijos televizija „Rustavi2“ pranešė, kad šalies pajėgos kontroliuoja jau 8 osetinų kaimus.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas kol kas nenorėjo komentuoti susidariusios situacijos. Kaip jis penktadienį ryte teigė DELFI, vėliau planuojamas Užsienio reikalų ministerijos pareiškimas.

7.00 val. kai kurios Rusijos žiniasklaidos priemonės pranešė, kad ryte mūšiai dar sustiprėjo – Gruzija naudojo aviaciją bei apšaudė Rusijos taikdarių bazę, sužeisti 3 Rusijos kariai.

4.00 val. Gruzijos prezidento įgaliotinis, reintegracijos ministras T. Jakobašvilis patvirtino, kad Gruzijos pajėgos užėmė penkis osetinų kaimus ir apsupo Cchinvalį.

T. Jakobašvilis teigė, kad puolimas pradėtas po to, kai sužinota, jog Pietų Osetija pradėjo ginklų įsigijimą iš Rusijos.

Gruzijos atstovai pareiškė, kad yra pasirengę deryboms.

Rusijos prašymu, penktadienį turėtų vykti skubiai sušauktas JT Saugumo Tarybos posėdis. 9 val. ryto (Lietuvos laiku) Saugumo Tarybos narės pradėjo svarstyti situaciją Gruzijoje.

Rusijos pajėgos kol kas mūšiuose nedalyvauja. Rusijos prezidento administracija praneša, kad šiuo metu „svarstomos priemonės, kaip realizuoti Rusijos turimą taikdarišką mandatą ir apginti taikius gyventojus ir Rusijos interesus“.

Pietų Rusijos kazokai rengiasi siųsti į Pietų Osetiją savanorius. Kiek ankščiau Gruzija pareiškė, kad tokie „savanoriai“ bus laikomi teroristais ir su jais bus elgiamasi „labai griežtai“.

Anot Rusijos žiniasklaidos, dar ketvirtadienį vėlai vakare iš Gruzijos pusės buvo apšaudyta Pietų Osetijos sostinė Cchinvalis, praneša „RIA Novosti”. Buvo šaudoma ir kituose pasienio ruožuose.

Rusijos taikdarių vadovas Maratas Kulachmetovas trumpoje spaudos konferencijoje pareiškė, kad „Gruzija faktiškai paskelbė karą”.

Ketvirtadienį skelbė paliaubas

Didėjant karo pavojui Pietų Osetijoje, Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis nurodė savo daliniams nutraukti ketvirtadienį dieną ugnį, praneša agentūra AP. Savo kalboje per televiziją jis ketvirtadienį paragino separatistinio regiono vadovybę pradėti derybas su jo vyriausybe. M. Saakašvilis pasiūlė, kad Rusija taptų Pietų Osetijos plačios autonomijos garantas, tačiau pati teritorija liktų Gruzijos sudėtyje.

Rusija palaiko glaudžius ryšius su Pietų Osetijos separatistais.

M. Saakašvilio nurodymas nutraukti ugnį paskelbtas po mūšių naktį į ketvirtadienį.

Tuo tarpu naktį į ketvirtadienį, žinybų duomenimis, per apšaudymą buvo sužeistas mažiausiai 21 žmogus. Šaudyta iš Gruzijos kontroliuojamos teritorijos į osetinų kaimus ir atvirkščiai.

Vidaus reikalų ministerija Tbilisyje pareiškė, kad tai buvo kerštas už gruzinų dalinių puolimą.

Pietų Osetijos pareigūnai praneša, kad trečiadienį vakare ir ketvirtadienio naktį ties Gruzijos ir P.Osetijos administracine riba tęsėsi susišaudymai. Kai kuriose vietose jie perėjo į tikrus susirėmimus. Anot P.Osetijos šaltinių minosvaidžiais buvo apšaudytas Dmenis kaimas, kuriame nukentėjo penktadalis namų.

Osetinai teigia užėmę vieną kalną, dėl kurio neva vyko mūšis, taip pat pranešama, kad buvo sunaikinti du gruzinų šarvuočiai. Gruzijos pusė šias žinias paneigė, taip pat pranešė, kad Pietų Osetijos administracija stengiasi sudaryti įspūdį, jog regione prasidėjo karas.

Pietų Osetija 1992-aisiais atsiskyrė nuo Gruzijos ir nuo to laiko „de facto“ yra nepriklausoma. Tačiau užsienis ją laiko Gruzijos dalimi. Dukart - 1992 ir 2006 metais Pietų Osetijos gyventojai balsavo už nepriklausomybę nuo Gruzijos. Tačiau tarptautiniu mastu referendumai nebuvo pripažinti.

Reportažas apie padėtį regione

Reportažas apie padėtį Pietų Osetijoje ketvirtadienį dieną: