Strateginiai raketnešiai Tu-160 (dažnai vadinami „baltosiomis gulbėmis“) ir Tu-95MS bet kada gali būti perkelti į bazes Lotynų Amerikoje ir Afrikoje, pareiškė Rusijos gynybos ministerijoje.

Be to, kalbama ne tik apie Kubą, bet ir apie Venesuelą ir Alžyrą, rašo „Izvestija“.

Kariškiai neslepia, kad strateginių raketnešių perkėlimas prie Amerikos krantų – reakcija ir į JAV PRG elementų dislokavimą Lenkijoje ir Čekijoje, ir į NATO plėtrą rytuose. Tai ir yra tas „asimetrinis atsakas“, pranešė šaltinis karinėje vadovybėje.

Rusijos atsakas į JAV PRG bus labai brangus malonumas

Tolimosios aviacijos vadovas 1997-2002 m. generolas leitenantas Michailas Oparinas patikslino, kad strateginių rusų raketnešių leidimasis Kuboje buvo svarstomas dar prieš dešimtmetį. „Tačiau tuomet nebuvo priimtas atitinkamas politinis sprendimas. Jei dabar toks sprendimas bus priimtas, tai galima tik sveikinti,“ – sakė generolas. Atsirado būtinybė turėti oro uostus kuro pasipildymui Vietname, vakarų Afrikoje, vienu žodžiu, visame pasaulyje, rašo „Nezavisimaja gazeta“.

Leidinys pažymi, kad įmanoma nuskirsti iki Kubos kuro pasipildant ore. Tačiau skrendant atgal susitikimo su kuro papildymo lėktuvu vietos pasiekti neįmanoma.

Atgabenti į Kubą pakankamą kiekį aviacinio kuro kainuos labai brangiai, nes vieno tanklaivių karavano neužteks. Be to, reikalingos milžiniškos pinigų sumos infrastruktūros organizavimui – vien karinės bazės nuoma užsienyje šiandien kainuoja milijonus dolerių. Kariniame biudžete tokios didelės sumos nenumatytos.

Tokiu būdu, atsakas į amerikiečių PRG dislokavimą Europoje gausis toli gražu ne asimetriškas, kaip buvo žadėta, o itin brangiai kainuosiantis, pažymi leidinys.

Be to, amerikiečių PRG bus Europoje, o rusų lėktuvai ketina skraidyti su branduoliniu ginklu po visą pasaulį. Tai pavojinga, visų pirma, tarptautiniam Rusijos autoritetui. Amerikos tolimąja aviacija neišgąsdinsi – tai pasenęs metodas. JAV tolimosios aviacijos patruliavimo atsisakė beveik prieš du dešimtmečius.