Pasak Skotland Jardo atstovo spaudai, 33-jų metų vyriškį kovos su terorizmu pareigūnai suėmė antradienį prieš 16 val. vietos (18 val. Lietuvos) laiku šiaurės Londone.

"Jis buvo nuvežtas į policijos nuovadą Londono centre ir yra suimtas", - sakė atstovas.

"Šis suėmimas yra siejamas su kovos su terorizmu pajėgų vedama apklausa ir yra susijęs su sekmadienio areštais", - sakė jis.

Kovos su terorizmu pajėgų ir žvalgybos tarnybų pareigūnai sekmadienį ryte per reidą viename Vud Grino name rado nuodingų medžiagų.

Tą patį rytą per reidą šiaurės ir rytų Londone policija suėmė šešis iš šiaurės Afrikos kilusius vyriškius. Kol kas nežinoma, koks kiekis šios nuodingos medžiagos buvo pagaminta ir, kokie buvo įtariamųjų tikslai.

Britų policija trečiadienį ieško numanomų ricino atsargų, nes viename Londono bute buvo rasta šio mirtino nuodo pėdsakų, o Europoje pradėta dar labiau baimintis cheminės teroristų atakos.

Antiteroristinis policijos dalinys paskelbė, kad per kratas Londono šiaurėje radus nuodų, kuriuos kai kurie ekspertai susiejo su "al Qaeda", buvo nuspręsta apklausti šešis iš Šiaurės Afrikos kilusius vyrus.

Šaltinis saugumo struktūrose agentūrai "Reuters" sakė, kad tie vyrai yra alžyriečiai ir kad jie tikriausiai ketino apnuodydami žmones sukelti visuotinę paniką.

Žmogus gali mirti nurijęs ar įkvėpęs mažiau nei miligramą ricino. Mirtis ištinka ir suleidus šio nuodo į kraują.

Per kratas gyvenamajame name Vud Grine, šiaurės Londone, sekmadienį buvo aptiktas nedidelis cheminių medžiagų kiekis bei įvairios įrangos. Čia pat buvo sulaikytas ir vienas iš šešių vyriškių, teigė Skotland Jardas.

"Vud Grine rastos medžiagos tyrimas parodė, jog joje yra ricino nuodų", - teigė pareigūnai.

Vieno miegamojo kambario bute kratą atlikę kovos su terorizmu pareigūnai vilkėjo apsauginius kostiumus. Pareigūnai neatmeta galimybės, kad bute buvo laikomas didesnis šios medžiagos kiekis, kuris prieš kratą buvo išgabentas.

Tačiau medikai stengėsi išsklaidyti nuogąstavimus, kad teroristai įsirengė gerą laboratoriją šiems nuodams gaminti.

Didelės Vud Grino imigrantų bendruomenės atstovai reiškė susirūpinimą, kad dėl Didžiosios Britanijos kampanijos prieš tokias valstybes, kaip Irakas, gali nukentėti paprasti britai.

"Jei mes pradėsime juos bombarduoti, jie ateis čia ir su mumis pasielgs taip pat", - sakė vienas vietos gyventojas, nenorėjęs nurodyti savo pavardės.

Policija baiminasi, kad ricino pėdsakai ir įranga, rasta bute virš paprasčiausios vaistinės, gali būti tik ledkalnio viršūnė. Šaltiniai saugumo institucijose nurodo, kad Didžiosios Britanijos ar užsienio ekstremistai gali turėti didelį šių nuodų kiekį.

Ricinas yra nuodinga baltyminė medžiaga, gaunama iš ricinmedžio sėklų. Pirmą kartą dėmesys į jį atkreiptas 1978 metais, kai Londone buvo nužudytas Bulgarijos disidentas Georgijus Makarovas, į kurį iš skėčio buvo paleista šia nuodinga medžiaga užnuodyta kulka.

Kol kas priešnuodžių prieš riciną, kurį, pasak specialistų, lengva pagaminti ir saugoti, nėra. Nedidelis šios medžiagos kiekis patekęs į organizmą kelios dienos prieš mirtį gali sukelti gripą primenančius simptomus.

Visos šalies gydytojai perspėti apie apsinuodijimų ricinu tikimybę.