62 metų N.Pelosi, liberali Demokratų partijos narė, pakeitė centristą Richardą Gephardtą, kuris pasitraukė prieš sausio mėnesį prasidedančią Kongreso sesiją. Misūriui atstovaujantis R.Gephardtas šio posto atsisakė po partijos pralaimėjimo lapkritį vykusiuose rinkimuose, ir dabar sieks tapti demokratų kandidatu į šalies prezidentus.

Plačiai besišypsanti N.Pelosi, kurią supo jos šalininkai, prisisegę ženklelius su užrašu "To laukėme 200 metų", pabrėžė istorinę šio momento svarbą.

Ji sakė sieksianti dar vieno istorinio dalyko - po dviejų metų tapti pirmąja moterimi Atstovų Rūmų pirmininke. Taip nutiktų tuo atveju, jei demokratai atgautų Atstovų Rūmų kontrolę.

N.Pelosi taip pat yra pirmoji moteris, Kongrese vadovaujanti politinei partijai.

N.Pelosi atstovauja liberaliam Kalifornijos rajonui, kuriame yra beveik visas San Franciskas, garsėjantis savo etnine ir politine įvairove.

Atstovų Rūmuose N.Pelosi yra balsavusi už teisę į abortus bei socialinės gerovės užtikrinimo priemones ir prieš galimą karą su Iraku - tai akivaizdžiai rodo liberaliąją pakraipą. Be to, ji retai praleidžia gėjų paradus San Franciske.

Dėl šių priežasčių respublikonai jai bandė klijuoti neigiamą "Kalifornijos liberalės" etiketę, tačiau ji tvirtina, kad jos vertybės - sveikatos apsauga, švietimas ir saugumas - sutampa su visos Amerikos vertybėmis.

N.Pelosi žadėjo bendradarbiauti su respublikonais tais atvejais, kai tai įmanoma, ir laikytis savo principų, kai bendradarbiavimo būti negali. Demokratai stengsis ieškoti "bendros pozicijos, kai galės tai daryti ir laikysis savo pozicijos, kai privalės jos laikytis", sakė ji.

N.Pelosi, kuriai teks užduotis po pralaimėjimo rinkimuose iš naujo apibrėžti partijos politiką, yra užsiminusi, kad Amerikai kovojant su terorizmu ji petys į petį dirbs su prezidentu George'u W.Bushu, bet tais atvejais, kai bus kalbama apie ekonomiką, jos partija nenusileis.

Po skaudaus pralaimėjimo per lapkričio 5 dieną vykusius Kongreso rinkimus, demokratai ieško patrauklios politinės platformos, kuri padėtų jiems atgauti daugumos pozicijas Atstovų Rūmuose ir Senate.

Šiuo metu respublikonai Atstovų Rūmuose turi 229 vietas, o demokratai - 205. Rūmuose taip pat yra vienas nepriklausomas deputatas. Kad būtų galima kontroliuoti Atstovų Rūmus, reikia turėti mažiausiai 218 vietų.

Kai kurie demokratų partijos nariai abejojo N.Pelosi tinkamumu būti lydere ir teigė, jog jos politika yra pernelyg kairuoliška, kad pelnytų vidurinės amerikiečių klasės palankumą.

Tačiau N.Pelosi yra "žavi, charizmatiška - ir tai padeda", sakė Virdžinijos universiteto politikos mokslų daktaras Larry Sabato.