Iniciatyva apjungė Europoje ir už jos ribų esančias Viduržemio jūros regiono valstybes.

Prancūzijos spauda negailėjo skambių epitetų, vadindama Paryžių „pasauline taikių iniciatyvų sostine“ ir vieta, kur įvyko „istorinis susitikimas“.

Nekyla jokių abejonių, jog tai yra Nicolas Sarkozy diplomatinis pasiekimas.

Pasak vieno iš stebėtojų, per pirmąjį Viduržemio jūros regiono valstybių sąjungos viršūnių susitikimą Prancūzijos prezidentas tiesiog švytėjo iš laimės. „Mes svajojome apie tai, o dabar Viduržemio jūros regiono valstybių sąjunga tapo realybe“, – džiugiai paskelbė N. Sarkozy.

Tačiau reikia pripažinti, kad sąjunga, apie kurią pačioje pradžioje svajojo N. Sarkozy, galiausiai įgijo kiek kitokį pavidalą.

Apie sumanymą įsteigti Viduržemio jūros regiono valstybių sąjungą Eliziejaus rūmų šeimininkas ėmė kalbėti dar praėjusių metų vasario mėn., tai tik rengėsi tapti valstybės vadovu ir vykdė rinkimų kampaniją. Pagal pirminį sumanymą, į organizacijos sudėtį galėjo būti įtraukta tik dalis ES valstybių narių – šalys, kurios turi išėjimą į Viduržemio jūrą.

Buvo planuojama, jog ši struktūra bus beveik nepriklausoma nuo Europos Sąjungos, tačiau su tuo nesutiko Europos biurokratija ir įtakingos šalys, kurių N. Sarkozy ketino neįtraukti į projektą.