Senas respublikonų partijos strategas Charlie Blackas, kuris ir anksčiau sulaukdavo kritikos strėlių dėl ryšių su lobistais, žurnalui „Fortune" pareiškė: jei JAV teritorijoje būtų įvykdytas teroristinis išpuolis, tai „be abejonės suteiktų pranašumą“ J. McCainui.

Be to, jis nurodė, kad praėjusių metų gruodį įvykęs „nelaimingas įvykis“ – Benazir Bhuto nužudymas Pakistane – sustiprino J. McCaino pozicijas kovoje už teisę atstovauti respublikonams rinkimuose. „Jo žinios ir sugebėjimas kalbėti apie įvykius dar kartą įrodė, kad jis pasirengęs tapti valstybės galva. Tai mums padėjo“.

Padėjėjo pareiškimo iššauktas nepasitenkinimas sutrukdė J. Mccainui, kuris pirmadienį bandė sutelkti dėmesį ties energetikos klausimais. Į laikraščius pakliuvo jo siūlymas sumokėti 300 mln. dolerių tam, kuris įvykdytų persilaužimą elektrinio automobilių akumuliatoriaus kūrime.

Kalifornijoje vykusioje spaudos konferencijoje J. McCainui teko atsakinėti į klausimus, susijusius su C. Black‘o komentarais. Kandidatas pareiškė norįs išreikšti „rimtą nesutikimą“ su juo. „Negaliu įsivaizduoti kodėl jis tai pasakė. Tai netiesa. Po rugsėjo 11 d. tragedijos aš dedu visas pastangas, kad atakos prieš JAV nepasikartotų. Mano pozicija šiuo klausimu yra gerai žinoma,“ – sakė respublikonų kandidatas į prezidentus.

Pats C. Blackas teisinosi, skaitydamas ant lapelio parašytą tekstą: „Labai gailiuosi dėl šių pareiškimų. Jie buvo nepriimtini. Pripažįstu, kad Johnas McCainas pašventė visą savo gyvenimą savo šalies gynimui ir kad jos saugumas jam yra aukščiau visko“.

Priešrinkiminiame štabe tiksliai komentarų niekas prisiminti negalėjo ir aptarinėti juos atsisakė. Vieno šaltinio teigimu, C. Blackas norėjo pabrėžti, kad J. McCainą remia didžioji dalis rinkėjų, kuriems rūpi nacionalinio saugumo klausimai.

O štai demokratų kandidato Baracko Obamos rinkiminis štabas nepraleido pro ausis šio pareiškimo, pavadindami jį nauju įrodymu to, kad respublikonai naudoja tą pačią taktiką, kaip ir per ankstesnius rinkimus.

B. Obamos štabo atstovas spaudai pareiškė: „Barackas Obama su džiaugsmu padiskutuos apie terorizmą su Johnu McCainu, pilnai palaikančiu G.W. Busho politiką. Kai Johno McCaino patarėjas tvirtina, kad teroristų išpuolis Amerikos teritorijoje gali suteikti „didelį pranašumą“ jo kandidatui – tai visiška gėda. Barackas Obama pervers puslapį, atsisakydamas šios niekam tikusios, ciniškos ir susiskaldymą sėjančios politikos, ir mes galėsim suvienyti tautą bendram tikslui ir užbaigti karą prieš „Al Kaeda“.“

Prieš 4 metus prezidentas G.W. Bushas drauge su kitais respublikonais pareiškė, kad jo oponento Johno Kerry pozicija terorizmo klausimu yra nestipri ir leido sau abejoti demokratų partijos veiksmais nacionalinio saugumo srityje. Manoma, kad G.W. Bushui naudos davė ir keletą dienų iki rinkimų pasirodžiusi kasetė, kurioje Osama bin Ladenas pareiškė norintis, kad laimėtų J. Kerry.

Tuo pat metu daugelis priemonių, kurių ėmėsi prezidento Busho administracija, siekdama sustiprinti JAV saugumą (tarp kurių buvo stovyklos įtariamiems terorizmu asmenims įrengimas Guantaname ir telefoninių pokalbių šalies viduje klausymasis), o taip pat karas Irake kelia vis daugiau ginčų tiek pačioje JAV, tiek visame pasaulyje.