Ilgame straipsnyje, pasirodžiusiame žurnale "Foreign Affairs", kur aptariamos JAV užsienio politikos problemos, Jungtinių Valstijų valstybės sekretorė Rusiją ir Kiniją įvardijo kaip šalis, kurios įgavo daugiau įtakos bei galios pasaulyje, bet nesusitvarko su jas užgulusia augančia atsakomybe bei įsipareigojimais.

Straipsnyje, pavadintame "Persvarstant nacionalinius interesus", teigiama, jog prezidento George'o W. Busho kuruojama JAV užsienio politika yra valdoma "išskirtinai Amerikos realizmo" ir kad tarpusavio santykiai su galią įgaunančiomis Rusija bei Kinija grįsti daugiau bendrais interesais, o ne bendromis vertybėmis.

Nors Maskva ir Vašingtonas surado daug bendrumų svarbiausiais klausimais, bet "Rusijos vidaus politikos kryptis verčia skaudžiai nusivilti, ypač dėl to, jog 2000 metais buvo manoma, kad šalis artėja link bendros vertybių sistemos".

Baigiantis 1999 metams sergantis Borisas Jelcinas perdavė valdžią į Vladimiro Putino, buvusio KGB darbuotojo, rankas. Jis po trijų mėnesių šventė pergalę Rusijos prezidento rinkimuose. Kitus aštuonerius metus po 1990 metų neramumų Rusija atsigavo tiek ekonominiu, tiek įtakos pasaulyje požiūriu. Vakarai kadencijos, pasibaigusios prieš mėnesį, metu V. Putiną daugiausia kritikavo dėl demokratinių laisvių suvaržymų, žmogaus teisių pažeidimų bei agresyvesnės politikos pasaulio atžvilgiu.

"Mūsų santykiai su Rusija buvo skaudžiai patikrinti Maskvos retorikos, kuria gąsdinami šalies kaimynai bei propaguojama ryškų politinį atspalvį turinti energetikos politika", - straipsnyje teigia C.Rice.

Pasak JAV valstybės sekretorės, Vašingtonas bandė įrodyti, jog Kinijos lyderystė neatsiejama nuo įsipareigojimų bei atsakomybės, ji mini Pekino gamtosaugos politikos problemas, Tibetą, paramą Sudano vyriausybei bei vaidmenį Mianmare. C.Rice siekia surasti bendradarbiavimo sritis bei strateginius susitarimus su Rusija bei Kinija, nors tai padaryti be galo sunku.