TATENA planuoja, kad jos inspektoriai vyks į Siriją birželio 22-24 dienomis. Įtariamą branduolinėmis statybomis vietą 2007 metų rugsėjį sprogdino Izraelio reaktyviniai lėktuvai.

Balandį Jungtinės Valstijos apkaltino Šiaurės Korėją padedant Sirijai statyti branduolinį reaktorių, kuris yra "skirtas netaikiems tikslams". Sirija kelis kartus neigė turinti kokių nors branduolinės ginkluotės programų ar susitarimų su Šiaurės Korėja.

"Laukiu, kada Sirija ims visiškai bendradarbiauti šiuo klausimu", - sakė TATENA generalinis direktorius Mohamedas El Baradei per pirmadienį vykusį agentūros metinį susirinkimą.

Šių metų balandį M. El Baradei kritikavo tiek JAV atidėliojimą paskleisti informaciją apie Sirijos branduolinio reaktoriaus vietą, tiek Izraelio bombardavimą, kol TATENA jos neapžiūrėjo. Jis pakartojo tai ir pirmadienį, tik tiesiogiai neminėdamas Izraelio ir JAV.

"Labai gaila, kad svarbi informacija nebuvo suteikta agentūrai reikiamu metu ir kad buvo griebtasi vienašališkos jėgos prieš suteikiant agentūrai galimybę nustatyti faktus, - sakė M. El Baradei. - Tačiau turiu pabrėžti, kad Sirija, kaip ir visos šalys su aiškiais branduolinės apsaugos susitarimais, turi įsipareigojimų pranešti agentūrai apie planus bei bet kokias branduolinės infrastruktūros konstrukcijas".