Tarp amerikiečių sparčiai plintantį baimės jausmą kursto naujų teroro atakų grėsmė, kuri nepaliaujamai didėja dažnėjant savižudžių sprogdintojų išpuoliams Artimuosiuose Rytuose ir Jungtinėms Valstijoms rengiantis karui su Iraku.

Teroristams rengiant atakas prieš JAV taikinius Azijoje ir Afrikoje, o ekspertams įspėjant apie teroristų tinklo "al Qaeda", kuris rugsėjo 11-ąją surengė precedento neturinčius išpuolius Vašingtone ir Niujorke, atgimimą, pagrindinis 2003 metų šūkis bus: saugumas, saugumas ir dar kartą saugumas.

"Jie ateina", - rugsėjį įspėjo Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovas George'as Tenetas (Džordžas Tenetas), turėdamas omenyje "al Qaeda", kuri, pasak jo, "atgimė".

"Jie nori rengti atakas, - sakė CŽV vadovas. - Šiandien mūsų grėsmių aplinka tokia pat bloga, kaip buvo praėjusių metų vasarą....Tai rimta".

"Mes žengiame į 2003-iuosius jausdami, kad kažkas įvyks", - sakė Amerikos gynybos tyrimų organizacijos "Globalsecurity.org" specialistas Johnas Pike'as (Džonas Paikas. Ši organizacija griežtai kritikavo JAV vyriausybę, kad ji visą savo dėmesį nuo šalies vidaus saugumo problemų nukreipė į Iraką.

"Realybė yra tokia, kad mes esame pasirengę išsprogdinti Iraką ir niekas nekreipia didelio dėmesio į nacionalinį saugumą....iki kitos atakos", - sakė ekspertas.

Iš posto pasitraukiantis Senato žvalgybos reikalų komiteto pirmininkas demokratas Bobas Grahamas (Bobas Grejemas) savo ruožtu įspėja: "Beveik neabejotina, kad per ateinančius mėnesius prieš amerikiečius bus surengtas naujas teroristinis išpuolis, kuris, visai tikėtina, savo mastu gali prilygti 2001-ųjų rugsėjo 11-osios atakoms".

Jungtinių Valstijų piliečius, tarp kurių yra gerokai daugiau žydų nei jų gyvena Izraelyje, ypač sukrėtė lapkričio 28 dieną įvykdytas izraeliečiams priklausančio viešbučio Mombasoje, Kenijoje, sprogdinimas bei tą pačią dieną surengta ataka prieš Izraelio lėktuvą. Į oro bendrovės "Arkia" lėktuvą, kuris su 261 keleiviu iš Mombasos kilo skrydžiui į Tel Avivą, buvo paleistos dvi raketos, tačiau abi nedideliu atstumu pralėkė pro šalį.

Pasak ekspertų, teroristai turi parengę savižudžių sprogdintojų, turi įvairių bombų, taip pat biologinių ir cheminių medžiagų, kurios gali būti išsiuntinėtos paštu, užnuodyti geriamo vandens išteklius ar būti paskleistos per oro kondicionavimo sistemas.

Neseniai "The Washington Post", remdamasis JAV pareigūnais, pranešė, kad Irake esantys radikalūs islamistai, susiję su "al Qaeda", spalio pabaigoje arba lapkričio mėnesį iš prezidento Saddamo Husseino (Sadamo Huseino), kuris griežtai neigia turįs kokių nors masinio naikinimo ginklų, įsigijo nervus paralyžiuojančios medžiagos VX.

Lapkričio 25 dieną prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) pasirašė įstatymą dėl naujo Nacionalinio saugumo departamento, turinčio apsaugoti Jungtines Valstijas nuo teroro išpuolių, įsteigimo.

Pagrindinis naujojo kabineto lygio departamento tikslas bus užtikrinti nuolatinį keitimąsi informacija tarp Federalinio tyrimų biuro (FTB), CŽV ir kitų žinybų, kad būtų išvengta tokių žvalgybos klaidų, kokios buvo padarytos prieš 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro išpuolius, nusinešusius maždaug 3 000 žmonių gyvybes.

Naujajam departamentui bus visiškai arba dalinai priskirtos 22 federalinės žinybos. Šis departamentas turėtų sujungti Slaptąją tarnybą, Muitų tarnybą, Pakrantės apsaugos žinybą, Imigracijos ir natūralizacijos tarnybą, pasienio apsaugos žinybą ir daugiau kaip šimto kitų vyriausybinių organizacijų padalinius, atsakingus už kurią nors teritorinio saugumo sritį.

Tikimasi, kad visa reorganizacija bus baigta iki 2003 metų rugsėjo 30 dienos. Nacionalinio saugumo departamente iš viso dirbs maždaug 170 tūkst. darbuotojų, o jo metinis biudžetas bus maždaug 40 mlrd. JAV dolerių.

"Mes turime atlikti papildomą darbą, - sakė naujosios žinybos vadovu paskirtas T.Ridge'as, tačiau įspėjo: "Mes niekada nesukursime tobulos sistemos. Turime būti teisus tūkstantį kartų per dieną, kiekvieną savaitės dieną, kiekvieną savaitę per metus, visada".

"Teroristams, - pridūrė jis, - tereikia vieną kartą viską padaryti teisingai".

Billo Clintono (Bilo Klintono) prezidentavimo metais Nacionalinėje saugumo taryboje dirbęs Danielis Benjaminas (Danielis Bendžaminas) apibendrino: "Grėsmė visiškai aiški, pats laikas pradėti novatoriškai mąstyti, kaip nuo jos apsisaugoti".