Nevyriausybinė organizacija "Freedom House" buvo įkurta JAV 1941 metais. Maždaug 80 procentų jos biudžeto sudaro JAV vyriausybės dotacija. Ši organizacija kiekvienais metais skelbia ataskaitas apie žmogaus teisių situaciją pasaulyje, tačiau ji niekada anksčiau neruošė ataskaitų apie JAV.

Ataskaitoje, kuri bus pristatyta Vašingtone gegužės 5 dieną, prezidentas George'as W. Bushas kritikuojamas už tai, kad skiria savo draugus į valstybinius postus.

Žmogaus teisių gynėjai mano, jog svarbiausia problema JAV yra tai, kad ribojamos teisės ir laisvės. Šie ribojimai buvo įvesti prisidengiant kova prieš terorizmą po 2001 metų rugsėjo 11 dienos įvykių.

Ataskaitos "Dabartinis amerikietis. Kiek jis laisvas?" autoriai taip pat pažymėjo, jog kalėjimai yra perpildyti, bei sukritikavo JAV valdžią dėl nepakankamai atviros imigracijos politikos. Ataskaitoje teigiama, kad tokia institucija kaip rinkėjų kolegija nėra demokratiška. Vis dėlto, ekspertų nuomone, egzistuojanti sistema leidžia JAV piliečiams demokratiškai rinkti savo vadovus.

"Freedom House" tvirtina, kad JAV žiniasklaida yra laisva ir nepriklausoma.

Nors šis dokumentas plačiai nagrinėja neigiamus prezidento draugų, neturinčių pakankamai patirties ir kvalifikacijos, skyrimo į aukštus postus pavyzdžius, organizacija padarė išvadą, kad politinės korupcijos lygis JAV yra daug žemesnis nei daugumoje pasaulio šalių.

Ataskaitos pabaigoje daroma išvada, kad JAV išlieka laisva šalis, nors ir turi problemų.