Viešėdamas JAV, popiežius Benediktas XVI lankėsi sinagogoje ir Jungtinių Tautų būstinėje, kurioje paragino Jungtinių Tautų nares kartu spręsti didžiąsias pasaulio problemas.

Sekmadienį prieš laikydamas mišias Yankee stadione, popiežius Benediktas XVI apsilankė ir 2001 metų rugsėjo 11 d. Niujorke įvykdytų teroristinių išpuolių vietoje, vadinamame „Ground Zero“.

Numatoma, kad popiežius į Romą grįš sekmadienio vakare.

Savo kalboje Jungtinėse Tautose Niujorke popiežius Benediktas XVI penktadienį įspėjo šalis dėl vienašališkų diplomatinių veiksmų pasaulio politikoje. Pasaulio problemos reikalauja kolektyvinių tarptautinės bendrijos sprendimų, pabrėžė jis.

Taip kalbėdamas Katalikų Bažnyčios vadovas neįvardijo nė vienos valstybės. Jis neužsiminė ir apie JAV invaziją į Iraką, kurią Vatikanas griežtai kritikuoja.

Savo kalboje popiežius įspėjo pasaulio valstybes rimtai vertinti savo įsipareigojimus ginant žmogaus teises. „Kiekvienos šalies pirmaeilis įsipareigojimas yra saugoti savo gyventojus nuo sunkių ir besitęsiančių žmogaus teisių pažeidinėjimų", - sakė jis.

Popiežius pažadėjo Jungtinėms Tautoms savo paramą jų taikdariškam ir plėtros darbui. „Mano kalba šioje Asamblėjoje yra mano pagarbos Jungtinėms Tautoms išraiška", - kalbėjo jis.

Benediktas XVI buvo trečiasis popiežius, kalbėjęs Jungtinėse Tautose. Tai jau yra darę jo pirmtakai Paulius VI ir Jonas Paulius II.

Tuo tarpu popiežiaus viešnagės Vašingtone metu netikėtai aiškiai dominavo skandalas dėl kunigų pedofilijos.