"Tariama priešo raketa nebuvo numušta", - pranešė Pentagono Priešraketinės gynybos agentūros atstovas spaudai Rickas Lehneris (Rikas Leneris).

Pasak jo, "labai apmaudu", jog gedimas, neturintis nieko bendra su pažangiomis raketų technologijomis, pasmerkė nesėkmei 100 milijonų dolerių kainavusį bandymą.

Kaip ir ankstesnių bandymų metu trečiadienį tariamoji priešiška raketa "Minuteman 2" buvo paleista iš Vandenbergo karinių oro pajėgų bazės Kalifornijoje. Aptikus palydovams ir radarams, ją numušti maždaug 225 km aukštyje virš Ramiojo vandenyno turėjo raketa, paleista iš Kvadžaleino atolo Maršalo salose, maždaug už 7 725 kilometrų nuo Kalifornijos.

Iš ankstesnių JAV gynybos departamento bandymų sėkmingi buvo penki - pirmasis, surengtas 1999 metų spalio 2 dieną, ir keturi paskutiniai.

2000 metų liepos 8 dienos bandymas taip pat nepavyko, kai "naikinimo ginklas" neatsiskyrė nuo raketos pakopos dėl elektroninio modulio gedimo.

Pasak R.Lehnerio, iki šiol jau beveik 50 metų JAV puikiai sekėsi atskirti antrines raketų pakopas nuo jų krovinio.

Nesėkmė gali sustiprinti kritikų kaltinimus, kad priešraketinės gynybos programos technologijos dar visiškai nepritaikytos dislokuoti. Iki šiol Pentagonas, skatinamas paskutinių bandymų sėkmės, spartino bandymų programą.

Trečiadienį bandymui buvo skirtas laikas nuo 3 val. 01 min. iki 7 val. 01 min. (10 val. 01 min. - 14 val. 01 min. Lietuvos laiku).

Šį kartą bandyme dalyvavo ir pertvarkytas karinis lėktuvas "Boeing 747", kurį karinės oro pajėgos tikisi vieną dieną pradėti naudoti kaip skraidančią platformą raketoms numušti. Tačiau trečiadienį lėktuve nebuvo jokių panašių ginklų - jis tik mėgino užfiksuoti iš Vandenbergo paleistą balistinę raketą su tariama kovine galvute.

Ankstesnis bandymas buvo surengtas spalio 14 dieną. 100 mln. dolerių kainavusio bandymo metu pirmą kartą rinkti duomenis apie taikinį bei jį turinčią numušti raketą buvo panaudotas JAV karinio jūrų laivyno eskadriniame minininke "USS John Paul Jones" esantis "Aegis" sistemos radaras SPY-1.

Anksčiau panaudoti jūroje dislokuotus gynybos sistemos elementus, kaip "Aegis" sistema aprūpinti eskadriniai minininkai, draudė 1972 metų Priešraketinės gynybos sutartis su Sovietų Sąjunga, o vėliau Rusija, tačiau šie apribojimai buvo panaikinti, kai Vašingtonas birželio 13 dieną iš sutarties pasitraukė.

JAV prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) siekia sukurti daugiasluoksnę gynybos sistemą, kad būtų galima apsisaugoti nuo galimo riboto raketų puolimo iš vadinamųjų piktavalių valstybių - Irako, Irano bei Šiaurės Korėjos.

JAV dabar taip pat gali rengti daug sudėtingesnius bandymus, siekiant sukurti gynybą, kurią sudarytų viena kitą papildantys elementai jūroje, sausumoje, kosmose bei pertvarkytuose lėktuvuose "Boeing 747".

Rusija, Kinijai bei daug kitų šalių griežtai priešinasi G.W.Busho sprendimui, nes būgštauja, jog tai gali paskatinti ginklavimosi varžybas. Administracija Aliaskoje pradėjo statyti sausumos priešraketinės gynybos "bandymų poligoną" - embrioninę gynybos sistemą, kuri jau nuo 2004 metų rugsėjo pabaigos turėtų apsaugoti nuo riboto raketų puolimo.