Dešimt valstybių, daugiausia iš buvusio komunistinio bloko, siekia užbaigti derybas prieš ES lyderių susitikimą Kopenhagoje arba jo metu. Susitikimas vyks ketvirtadienį ir penktadienį.

Danija sako, kad bet kokia šalis, kuri dabar nebaigs derybų, galbūt turės laukti iki 2007 metų ar dar ilgiau, kol galės prisijungti.

Kipras ir Slovakija tapo pirmosiomis kandidatėmis, sąlyginai užbaigusiomis derybas. Pasak diplomatų, pirmadienį vakare derybas užbaigė Estija, o kitos penkios kandidatės - Latvija, Lietuva, Slovėnija, Vengrija ir Čekija - jas netrukus turėtų baigti. Tokiu atveju dar liktų Lenkija ir Malta.

"Dabar esame pasiekę pusfinalį ir judame finalo Kopenhagoje link", - sakė Danijos užsienio reikalų ministras Peras Stigas Moelleris, kuris kalbėjo per spaudos konferenciją po ministrų susitikimo - paskutinio derybų rato prieš viršūnių susitikimą.

Tačiau P.S.Moelleris, kuris vadovavo šiam ministrų susitikimui, turėjo griežtų žodžių Lenkijai - didžiausiai narystės ES siekiančiai kandidatei.

"Norime, kad Lenkija būtų šioje bendrijoje, tačiau jei Lenkija nenori būti Sąjungos dalis, galiu su tuo tik susitaikyti", - sakė jis.

"Jei norite vienu metu kovoti visuose teismuose, galite tuo pačiu metu visuose teismuose pralaimėti", - nurodė jis, taip leisdamas suprasti, kad Lenkija reikalauja per daug nuolaidų.

Lenkija, turinti didelį ir neefektyvų žemės ūkio sektorių, siekia didesnių kvotų žemės ūkio produkcijai, didesnių subsidijų žemės ūkiui ir daugiau pinigų jos stojimui, kuris numatytas 2004 metų gegužės 1 dieną. Tačiau Danija ir kitos ES narės, ypač tos, kurios moka didžiausius mokesčius į ES biudžetą, sako, jog pinigų daugiau nėra.

"Pinigų atveju galimybių manevruoti neturime. Tikrai, niekada", - sakė Vokietijos užsienio reikalų ministras Joschka Fischeris.

Kiek anksčiau Lenkijos užsienio reikalų ministras Wlodzimierzas Cimoszewiczius neteikė didelės reikšmės numanomai jo šalies izoliacijai, tačiau sakė, kad sėkmei Kopenhagoje reikia abiejų šalių geros valios ir lankstumo.

Lenkijos derybininkus labai spaudžia skurdūs šios šalies ūkininkai ir politikai populistai. Jei nebus pasiektas pats geriausias susitarimas, narystės ES šalininkai gali pralaimėti 2003 metais įvyksiantį referendumą dėl stojimo į Sąjungą.