N.Devdariani piktinosi jėgos struktūrų veiksmais ir reikalavo apsvarstyti vidaus reikalų ir valstybės saugumo ministrų veiksmus Gruzijos parlamento teisės komitete.

Pasak žmogaus teisių gynėjos, čečėnų sulaikymai, pirštų atspaudų ėmimas, fotografavimas be atitinkamo teismo sprendimo, taip pat brovimasis į privačius namus advokatams nedalyvaujant yra neteisėti veiksmai, už kuriuos ministrai privalo atsakyti.

Savo ruožtu nevyriausybinės organizacijos "Kaukazas - mūsų namai" Čečėnijos ir Ingušijos skyriaus vedėja Meka Hangošvili interviu "Inter-Press" pareiškė, jog bendrą Gruzijos VRM ir Valstybės saugumo ministerijos operaciją galima palyginti su praėjusio amžiaus ketvirtojo dešimtmečio represijomis.

"Nežmoniški policijos veiksmai panašūs į 1937 metų represijas", - sakė ji. Jos nuomone, niekas nėra tikras, kad vėliau Gruzijos prokuratūra nepersiųs šių nuotraukų ir pirštų atspaudų Rusijai, kur "sulaikytų asmenų atžvilgiu bus sukurptos bylos ir pareikalauta juos išduoti".

Tuo tarpu Gruzijos politologas Ramazas Klimiašvilis čečėnų sulaikymą Tbilisyje sieja su neseniai paskelbtu čečėnų kovotojų atstovo Movladžio Udugovo pareiškimu, kad Gruzija "turės rimtų nemalonumų", jei Rusijai reikalaujant išduos tris čečėnų kovotojus.

Pasak politologo, Gruzijai perdavus Rusijai 5 kovotojus, čečėnai prisiekė, jog žiauriai atkeršys Gruzijos vyriausybei ir asmeniškai generaliniam prokurorui. "Norėdami užbėgti šiems grasinimams už akių, Gruzijos teisėsaugos organai ėmėsi profilaktinių priemonių", - pareiškė politologas.

Praėjusią naktį Gruzijos pareigūnai sulaikė nemažai čečėnų. Valstybinė televizija minėjo "didžiulį suėmimų skaičių", kurių metu buvo sulaikytas ir Ičkerijos generalinis atstovas Gruzijoje Chizris Aldamovas. Įvykių liudininkai susisiekė su naujienų agentūra AFP ir teigė, kad iš viso buvo sulaikyta apie dvidešimt žmonių.

Vidaus reikalų ministerija šiuos pranešimus komentuoti atsisakė, bet naujienų agentūra ITAR-TASS pranešė, jog visi čečėnai buvo nufotografuoti ir paimti jų pirštų atspaudai.

Gruzijoje tai pirmieji tokio masto reidai prieš čečėnus, dauguma kurių į šią šalį atbėgo 1999-ųjų spalį Čečėnijoje vėl kilus ginkluotoms kovoms.

Rusija nesiliauja reikalavusi, kad Gruzija imtųsi griežtesnių priemonių prieš jos teritorijoje gyvenančius čečėnus, o ypač prieš maištininkų grupuotes, kurios, anot rusų, slepiasi netoli sienos plytinčioje Pankisio tarpukalnėje.