Danijos užsienio reikalų ministras Peras Stigas Moelleris (Peras Stigas Mioleris) Kopenhagoje žurnalistams sakė, kad taikos planas Vašingtone turėtų būti pristatytas gruodžio 20-ąją, "jeigu dėl jo susitarsime iki minėtosios datos, o jei ne - jokio susitikimo nebus".

Tikimasi, kad iki tą dieną JAV sostinėje turinčio įvykti ministrų susitikimo pavyks susitarti dėl taikos plano, kuriuo siekiama baigti 26 mėnesius trunkančias Izraelio ir palestiniečių kovas. Minėtame susitikime dalyvautų vadinamojo "Diplomatinių jėgų ketverto", į kurį įeina Rusija ir Jungtinės Tautos (JT), užsienio reikalų ministrai.

P.S.Moelleris antradienį telefonu kalbėjosi su JAV valstybės sekretoriumi Colinu Powellu (Kolinu Pauelu) ir sakė, kad prieš pristatant taikos planą "amerikiečiai pirmiausiai nori (užtikrinti) saugumą", tuo tarpu europiečiai siekia kuo greičiau pradėti įgyvendinti planą neatsižvelgiant į saugumo būklę.

"Dėl šio "plano" sutariame 99 procentais. Nuomonės skiriasi tik dėl to, kada jį pradėti (įgyvendinti), kadangi mes (Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos) nesutariame, kuria koja pradėti", - sakė jis.

"Aš sutinku su (JT generaliniu sekretoriumi) Kofi Annanu (Kofiu Ananu), kuris kalbėjo apie viltį ir veiksmingumą - svarbu, kad abiejų šalių (Izraelio ir palestiniečių) požiūriai (šiais klausimais) sutaptų", - sakė jis.

Ministras pridūrė esąs tos nuomonės, kad taikos planui aptarinėti buvo sugaišta per daug laiko, nes per tuos mėnesius daugiau kaip 2 tūkst. 750 gyvybių pareikalavęs ir įtampą regione sukėlęs konfliktas ir toliau nevaldomai šėlsta.

Taikos planas numato iki kitų metų įkurti palestiniečių savivaldą su laikinosiomis sienomis, o galutines nustatyti iki 2005-ųjų, taip pat nurodo, kad turi būti nuslopinti palestiniečių išpuoliai ir iš pakartotinai užimtų palestiniečių miestų išvesta Izraelio armija.

Šiuos klausimus susitikime turėtų aptarti C.Powellas, K.Annanas, Rusijos užsienio reikalų ministras Igoris Ivanovas ir ES užsienio politikos vadovas Javieras Solana (Chavjeras Solana) bei užsienio reikalų komisaras Chrisas Pattenas.