Kalbėdamas apie bendrąją užsienio politiką, respublikonų kandidatas į prezidentus pareikalavo pašalinti Rusiją iš Didžiojo aštuoneto valstybių ir taip nubausti Maskvą dėl to, jog ši atsisakė demokratinių reformų.

Šis jo pareiškimas smarkiai skiriasi nuo G. Busho tendencijos prisiderinti prie Rusijos nepaisant to, jog paskutiniais metais ji tapo sunkiai suvaldoma.

Kalbėdamas nevyriausybinėje organizacijoje „World Affairs Council“ Los Andžele, J. McCainas pasakė, kad Jungtinės Valstijos turi pasipriešinti pavojams, kuriuos kelia Rusija, siekianti atkeršyti už praeities pralaimėjimus ir norinti vėl atgauti prarastą statusą. Tai jis pavadino „vienu iš didžiausių XXI a. iššūkių“.

J. McCainas pareiškė: „Visų pirma reikia užtikrinti, kad aštuonios įtakingiausios pasaulio pramoninės valstybės – Didysis aštuonetas – vėl taptų pagrindinių pasaulio demokratinių valstybių rinka. Į jį turi būti priimta Brazilija, o Rusija pašalinta.“

„Vietoj to, kad toleruotų Rusijos branduolinį šantažą ir kiberatakas, Vakarų valstybės turi parodyti, kad NATO solidarumas nuo Baltijos iki Juodosios jūros yra nepalaužiamas ir kad organizacija atvira visoms demokratinėms valstybėms, ginančioms laisvę,“ – kalbėjo respublikonų kandidatas į prezidentus.

Aleksandras Lukaševičius, vyriausiasis politikos patarėjas Rusijos ambasadoje Vašingtone, pajuokė J. McCaino pateiktą Rusijos apibūdinimą. Jis pasakė „The Examiner“, kad J. McCaino kalba apie Rusijos norą keršyti yra pasaka.