Pranešimą apie religinį ekstremizmą rengė 32 valdininkai ir vienas ekspertas, vadovaujami Čečėnijos administracijos vadovo Achmado Kadyrovo bei nacionalinės ir migracijos politikos reikalų ministro Vladimiro Zorino.

Religiniams ekstremistams valdininkai priskyrė katalikus, protestantus, sektantus, užsieniečius - visus, išskyrus stačiatikius, budistus ir, kaip ironiškai pažymi laikraštis "Gazeta", - kol kas - judėjus.

Radijo stoties "Echo Moskvy" eteryje kalbėjęs ministras V.Zorinas nustebęs pastebėjo, kad su šiuo dokumentu nėra susipažinęs ir pridūrė, jog minėtas bendras posėdis išties įvyks kitų metų pradžioje.

"Negaliu analizuoti, koks tai tekstas, bet kai kurios jo citatos negali būti naudojamos tokio lygio dokumentuose", - sakė jis ir pridūrė, kad "toks tekstas toliau darbo grupės nepaplis".

Pasak ministro, ekspertų rengiamo pranešimo tekste "niekur nėra lygybės ženklo tarp kurios nors konfesijos ar religinės organizacijos ir ekstremizmo".

Laikraščio gautame dokumento projekte išvardytų grėsmių nacionaliniam saugumui sąraše pirmą vietą užima Romos Katalikų Bažnyčia, paskelbusi "Rusijos teritoriją "bažnytine provincija" ir įkalbinėjanti "atskirus Rusų Ortodoksų Bažnyčios dvasininkus bei atstovus pereiti į katalikybę".

"Gazeta" pateiktos šio dokumento ištraukos susilaukė griežtų politikų ir religijos veikėjų komentarų.