Kol kas neaišku, ar Irakas ketina imtis kokių nors veiksmų prieš JT inspektorius, ar tai tiesiog žodžių karas su Vašingtonu dėl jo tvirtinimų, kad Bagdadas turi masinio naikinimo ginklų.

"Inspektoriai atvyko sudaryti geresnes sąlygas ir pateikti tikslesnę informaciją būsimajai agresijai", - sakė Irako viceprezidentas Taha Yassinas Ramadanas (Taha Jasinas Ramadanas), kuris kalbėjo iš karto po to, kai Bagdadas pažadėjo ir toliau bendradarbiauti su Jungtinėmis Tautomis.

"Tai ne kaltinimas, nes inspektorių ... svarbiausias darbas yra šnipinėti. Jų darbas buvo šnipinėti CŽV ir "Mossad", - sakė jis, turėdamas omenyje JAV Centrinę žvalgybos valdybą ir Izraelio slaptąją tarnybą.

Viename Bagdado viešbutyje kreipdamasis į egiptiečių delegaciją, T.Y.Ramadanas teigė, kad inspektoriai ieško bet kokio preteksto karui ir sakė, kad antradienio patikrinimą vienuose iš kelių Irako prezidento Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) rūmų galima prilyginti provokacijai.

Inspektoriai dėl musulmonų šventojo mėnesio Ramadano pabaigos švenčių ketvirtadienį ir penktadienį nedirbs. Kol kas jie nieko nerado, išskyrus kelis senus artilerijos sviedinius su ipritu, apie kuriuos JT žinojo ir anksčiau.

Irakas trečiadienį sakė, kad šeštadienį pateiks Jungtinėms Tautoms deklaraciją dėl savo biologinių, cheminių, raketinių ir branduolinių technologijų, tačiau dar kartą pabrėžė, kad neturi masinio naikinimo ginklų. JT nustatė, kad deklaracija turi būti pateikta iki sekmadienio.

JAV gynybos sekretoriaus pavaduotojas Paulas Wolfowitzas (Polas Vulfovicas), didžiausias jėgos šalininkas JAV administracijoje Irako klausimu, atmetė visas spėliones, kad Irako deklaracija Jungtinėms Tautoms pati savaime išprovokuos JAV sprendimą imtis karo veiksmų.

"Esu gana tvirtai įsitikinęs, kad (JAV prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas)) nedarys (sprendimo) remdamasis tik vienu informaciniu pranešimu, - Briuselyje sakė P.Wolfowitzas. - Jis padarys (sprendimą) ...nuodugniai tardamasis, ypač su mūsų sąjungininkais, bet taip pat ir su tarptautine bendrija".

Irako prezidentas Saddamas Husseinas trečiadienį per Irako televiziją buvo parodytas laisvai besišnekučiuojantis su buvusiu Zambijos prezidentu Kennethu Kaunda (Kanetu Kaunda). Tai pirmas Irako lyderio pasirodymas per beveik tris savaites, nors paprastai jis per televiziją rodomas kone kasdien.

Irako premjero pavaduotojas Tareqas Azizas (Tarekas Azizas) ginklų inspekcijas pavadino apgaule ir perspėjo Jungtines Valstijas, kad karas su Iraku nebus iškyla.

"Vašingtonas nori karo, - interviu ABC laidai "Nightline" sakė T.Azizas. - Visas tas reikalas dėl masinio naikinimo ginklų yra apgaulė. Neradę jokių masinio naikinimo ginklų jie pasinaudos kitu pretekstu pulti".

Anksčiau Švedijos televizijai T.Azizas sakė: "Niekas nemano, kad kas nors, dalyvaujantis kariniame konflikte su Jungtinėmis Valstijomis, laimės tą karinį konfliktą. Tačiau mes galime laimėti politinį konfliktą".

"Jie gali žudyti, jie gali naikinti... Tačiau jie negali pakeisti Irako liaudies valios. Jie negali pakeisti Irako vyriausybės, nes Irako vyriausybė nėra jų marionetė", - sakė jis. Inspekcijos Irake bus atnaujintos šeštadienį, sakė kitas Irako pareigūnas.