„Kovo 14-ąją Lasoje kilo ūmus kriminalinio pobūdžio incidentas. Prasidėjo riaušės, plėšikavimai, padegimai. Tai suorganizavo Dalajaus klika, susimokiusi su separatistinėmis jėgomis šalyje ir užsienyje“, - pareiškė Tibeto autonominio rajono vyriausybės vadovas Qiangba Puncog, turėdamas omenyje Tibeto vyriausybę emigracijoje ir tibetiečių religinį lyderį Dalai Lamą.

„Riaušės buvo numalšintos pagal įstatymą, - sakė jis per spaudos konferenciją Pekine. - Kinija yra teisinė valstybė. Nė viena šalis nebūtų toleravusi tokio smurto“.

„Su asmenimis, kurie tebėra aktyvūs ir padarė sunkių nusikaltimų, elgsimės griežtai. O jei jie mums pateiks informacijos apie riaušių dalyvius, tai galės tikėtis tam tikro atlaidumo“, - pridūrė pareigūnas.

Pasak jo, per protesto akcijas Tibeto sostinėje žuvo tik 13 „nekaltų civilių“, sužeista keliasdešimt tvarkos saugotojų.

Tuo tarpu Tibeto vyriausybės duomenimis, žuvo šimtai žmonių. Jie buvo nužudyti sostinėje Lasoje ir kitose Kinijos kontroliuojamo Himalajų regiono dalyse, pareiškė Tibeto parlamentas emigracijoje, posėdžiaujantis Indijos Daramsalos mieste. Jis kartu pareikalavo Jungtinių Tautų ištirti kraujo praliejimą, praneša agentūra AFP.

"Masinės demonstracijos, kurios kovo 10-ąją prasidėjo sostinėje Lasoje ir kituose Tibeto regionuose ir per kurias žuvo šimtai tibetiečių, turi sulaukti Jungtinių Tautų dėmesio", - sakoma Tibeto parlamento emigracijoje pareiškime. Pasak gyventojų, padėtis Lasoje toliau lieka įtempta.

„Galiu atsakingai pareikšti, kad nenaudojome mirti nešančių ginklų, nešaudėme“, - tvirtino Qiangba Puncogas. Anot jo, saujelė separatistų ir smurtautojų siekė pakirsti stabilumą svarbiu pasirengimo Pekino olimpinėms žaidynėms laikotarpiu.

JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice paragino Kiniją pradėti pokalbius su Dalai Lama. JAV jau daug metų ragina Kinijos vadovybę pradėti dialogą, sakė C. Rice ir pareiškė viltį, kad Pekinas ras būdų tai padaryti.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos nuomone, dialogas su Dalai Lama yra Kinijos vadovybės vidaus reikalas. Ministerija kritikavo mėginimus „politizuoti" olimpines žaidynes.

Praėjusios savaitės pradžioje budistų vienuoliai, pažymėdami žiauriai numalšinto tibetiečių sukilimo prieš Kinijos valdžią ir Dalai Lamos pabėgimo 49-ąsias metines, surengė Lasoje taikias eitynes. Vėliau jos virto didžiausiomis per pastaruosius 20 metų antikiniškomis manifestacijomis, kilo riaušės.

Sekmadienį Lasoje patruliavo Kinijos kariuomenė ir ginkluoti milicijos būriai. Kaip pranešė Honkongo televizija, apie 200 sunkvežimių, kuriuose buvo po 40-60 ginkluotų kareivių, įvažiavo į ištuštėjusį miestą.