1995 m. kroatai, vykdydami operaciją „Audra“, iš vieno Kroatijos rajono privertė pasitraukti apie 200 tūkst. etninių serbų.

Teisiamų kroatų generolų tarpe yra ir Kroatijoje nacionaliniu didvyriu laikomas generolas Ante Gotovina, kuriam, kaip ir kitiems dviems teisiamiems generolams, yra pateikti kaltinimai dėl etninių valymų planavimo. A. Gotovina taip pat kaltinamas davęs nurodymą deportuoti tūkstančius serbų iš šalies bei 150 serbų nužudymu.

Nuo 2001 metų, kai Hagos tribunolas paskelbė A. Gotovinos paiešką, pastarasis visą laiką slapstėsi. 2005 m. generolas A. Gotovina buvo suimtas viename Kanarų salose esančių viešbučių. Tuomet Kroatijos nacionalinio didvyrio suėmimas sukėlė didžiulius protestus Kroatijoje.

Kroatijos televizijos planuoja tiesiogiai transliuoti pirmąsias teismo proceso, kurio metu žadama apklausti apie 130 liudytojų, dienas.

A.Gotovinos advokatas teigia, kad jo ginamasis sustabdė karą Kroatijoje ir Bosnijoje bei kariavo prieš Serbijos lyderį Slobodaną Miloševičių, kuris kaltinamas daugeliu karo nusikaltimų.