Nuo A.Politkovskajos nužudymo praėjo beveik pusantrų metų. Oficialiai įvardyti ir suimti jos žudikai, bet žurnalistės kolegos iš laikraščio „Novaja gazeta“ tęsia paslaptingo nusikaltimo tyrimą.

Ji vis dar gyva

„Novaja gazeta“ įsikūrusi Maskvos centre esančiame trijų aukštų pa-state. Tik įėjus buvo girdėti dviejų moteriškių pokalbis.

„Ir vėl A.Politkovskaja. Gal kartą reikėtų tuos dokumentus laikyti vienoje vietoje, o ne nešioti iš kampo į kampą“, – priekaištavo viena jų kitai. Joms A.Politkovskaja yra paprastas žmogus, net po mirties keliantis nereikalingų rūpesčių.

Trečiame aukšte, kur įsikūrę laikraščio „Novaja gazeta“ žurnalistai, Ana prisimenama visai kitokia. Jiems ji vis dar gyva.

Klausimai virto rutina

Pirmasis įspūdis užėjus į redakciją – visi žurnalistai rūko, dūmą traukia tiesiog darbo vietose. Apie A.Politkovskajos bylos tyrimą sutikęs papasakoti atsakingasis redaktorius Sergejus Sokolovas prisėdęs į savo darbo vietą irgi užsirūko. Kabinetas paskęsta dūmuose.

„Ana buvo ne tik profesionalė, pirmiausia ji buvo žmogus ir pilietė, kuriai rūpėjo šalies likimas. Pas mus ji dirbo nuo 1999 m., ir tos 500 publikacijų, kurias ji parengė... – redaktorius atsiduso. – Tiesa, jūs gi dėl bylos tyrimo. Pastaruoju metu jaučiamės ne žurnalistai, bet atstovai spaudai. Klausimai, nuolatinės virtinės. Vėl klausimai. Kodėl byla lėtai tiriama?“

Ir čia pat priduria: „O kodėl gi ji turėtų būti tiriama greitai. Juk tai ne vagystė ir ne apiplėšimas. Tai rimta politinė žmogžudystė, o tokių bylų tyrimas net Vakarų Europoje kartais užtrunka dešimtmečius.“

S.Sokolovas ne tik redaktorius, jis ir specialiųjų tyrimų kuratorius. Jam talkina tyrimų skyriaus redaktorius Romanas Šleinovas. Iš viso laikraščio „Novaja gazeta“ kolektyve yra 150 žurnalistų. Mobiliųjų telefonų numeriai, namų adresai – visa tai paslaptis. Netgi interviu akis į akį jie vengia. Vienintelis ryšio kanalas – bendras redakcijos telefonas arba elektroninis paštas.

Apie A.Politkovskajos bylos tyrimą labai nenoriai šneka net S.Sokolovas. „Jeigu pradėsime pasakoti, spaudoje vėl pasirodys faktų, padėsiančių nusikaltėliams susiorientuoti. Kartą taip jau nutiko, kai pareigūnai sulaikė pirmus įtariamuosius. Spaudoje atsirado viskas, net rašyta, kad rytoj tokioje ir tokioje vietoje bus surengta pasala siekiant sulaikyti nusikaltėlius, – teisinosi redaktorius. – Dabar esame susitarę riboti informaciją, kol nebaigtas tyrimas.“

Veikia ir Baltijos šalyse

Žurnalistų darbas šioje byloje – informacijos rinkimas, šaltinių analizė – pirmiausia atvirų, vėliau uždarų, oficialių ir neoficialių. Vieni šaltiniai teikia informaciją draugams, kiti ją parduoda. S.Sokolovas įsitikinęs, kad žmogžudystę įvykdė profesionalai.

„Jiems tai ne pirmas kartas, ir mūsų pareiga padaryti taip, kad šis kartas jiems taptų paskutinis. Samdomiems žudikams tai tik verslas ir nieko asmeniška“, – tvirtino atsakingasis redaktorius. Liūdnai politiniais procesais pagarsėjęs Maskvos Basmano rajono teismas leido tris įtariamuosius A.Politkovskajos byloje įkalinti iki šių metų balandžio 7 d. Dar du įtariamieji iki šiol nesulaikyti. Vienas jų – verslininkas Ahmedas Isajevas – gyvena Rygoje, kitas, taip pat siejamas su kriminalinėmis verslo struktūromis, – Ukrainoje.

Čečėniškas pėdsakas

A.Politkovskaja nužudyta 2006-ųjų spalio 7 d. savo namo laiptinėje Maskvos centre. Pasakyti, kad žurnalistės nužudymas susijęs su jos profesine veikla, reiškia nepasakyti nieko. Nuo 1999 m. spaudoje pasirodė šimtai A.Politkovskajos publikacijų ir kiekvienoje jų buvo kritikos, nukreiptos ne tik prieš Čečėnijos, bet ir prieš kitų Šiaurės Kaukazo respublikų, Baškirijos, Astrachanės vadovybę.

Šiuo metu A.Politkovskajos byloje minima 11 žmonių, 9 sulaikyti, tarp jų 5 yra buvę saugumo darbuotojai ir Maskvos nusikalstamos grupuotės vadovas – išeivis iš Čečėnijos. Generalinis prokuroras Jurijus Čaika paskelbė, jog sulaikytieji organizavo, talkininkavo ir įvykdė žmogžudystę. Be to, sulaikytas Maskvos srities saugumo papulkininkis Pavelas Riaguzovas, kuris, kaip spėjama, pranešė vykdytojams tikslų A.Politkovskajos adresą.

Tyrimų skyriaus redaktorius R.Šleinovas atsisakė komentuoti oficialius tyrimo rezultatus: „Supraskite mane teisingai. Atleiskite, bet negaliu kalbėti apie tai. Supraskite teisingai...“

Bet po minutės pridūrė: „Visa tai farsas. Mes dirbame, mūsų žmonės užimti, tačiau kokia iš to nauda. Valdžia mūsų nebijo. Regionų, tarp jų ir Čečėnijos, valdžia jaučiasi visagalė, bet ar ji drįstų kišti nosį į Maskvą be čia esančiųjų palaiminimo?“ Klausimas liko neatsakytas...

Tikėtis, kad A.Politkovskajos byla bus galutinai išnarpliota ir nuteisti visi kaltieji, sunku. Juk dar 2000-aisiais nužudyto žurnalisto Igorio Domnikovo byla nebuvo užbaigta – už grotų atsidūrė tik vykdytojai. Dėl užsakovų įkalinimo kovojama, tačiau nesėkmingai. Žurnalistai žino užsakovus ir kovoja su jais, tačiau ši kova beprasmė.

„Negi manote, jog už grotų gali atsidurti buvęs gynybos ministras. Nebūkime naivūs“, – komentuodamas ankstesnes politines žmogžudystes prasitarė tyrimų skyriaus redaktorius R.Šleinovas.

Politika viršesnė už teisę

Pasak S.Sokolovo, greičiausiai A.Politkovskajos byla bus padalyta į dvi dalis. „Pirmuoju etapu bus teisiami vykdytojai, ir greičiausiai tai bus objektyvu. Antroji tęsis nežinia kiek, ir viskas priklausys nuo to, kaip aukštai sėdi užsakovas“, – pasakojo jis.

„Žmogus, kurį jie nužudė, – ne tik žurnalistas, bet ir visuomenės veikėjas. Be to, reikia turėti omeny ir įvykių kontekstą. Tačiau versija, kad nužudymas yra politinių žaidimų padarinys, ne vienintelė. Negalima tuo apsiriboti. Kuo tada skirsimės nuo prezidento V.Putino, kuris visą bylą suvedė į vieną tašką – už A.Politkovskajos mirtį atsakingi Rusijos priešai?“ – retoriškai klausė S.Sokolovas.

Pasak jo, žurnalistų bendradarbiavimas su teisėsauga netruks amžinai, nes politika neretai viršesnė už teisę.

„Jeigu staiga prokuratūra paskelbs, jog užsakovai buvo Borisas Berezovskis ar marsiečiai, tuomet mūsų keliai išsiskirs. Nesakau, kad B.Berezovskis negalėjo būti užsakovas, tačiau jis negali tapti atpirkimo ožiu“, – kalbėjo S.Sokolovas.

JAV ambasada Maskvoje taip pat nuolat domisi, kaip vyksta A.Politkovskajos bylos tyrimas. „Kiekvienas toks įvykis – signalas pasaulinei bendruomenei. Nuo valdžios pastangų surasti ir nubausti nusikaltėlius priklausys tolesnis Maskvos įvaizdis demokratinio pasaulio akyse“, – pareiškė JAV diplomatų atstovė.

Panašios pozicijos laikosi ir Vokietijos, Prancūzijos, Švedijos atstovai. Iš Prancūzijos į laikraščio „Novaja gazeta“ redakciją netgi buvo atvykęs informacijos ministras.