Netoli vieno namų rastas popieriaus lapas su užrašu ELF. Specialistai mano, kad šį ženklą specialiai paliko Žemės išvadavimo frontas – būtent taip savo pavadinimą trumpina minėta organizacija. Ji jau kuris laikas stebima JAV federalinio tyrimų biuro (FTB) agentų ir žinoma kaip grupuotė, rengianti išpuolius prieš niekuo dėtus asmenis ar jų turtą dėl ekologinių ar politinių priežasčių.

Vienas gatvės, kurioje įvykdytas išpuolis, senbuvių Johnas Kelleris teigė kalbėjęs su ugniagesiais ir šie neva jam sakė, kad incidentas – labai įtartinas. „Mano supratimu, tai buvo teroro aktas“, – žurnalistams aiškino J.Kelleris.

Milijardais vertinami pastatai

FTB atstovai išplatino pranešimą, kuriame skelbiama, kad šiuo metu įvykis traktuojamas kaip terorizmas. Kiekvienas sudegusių prabangių namų buvo įvertintas daugiau kaip 2 mlrd. JAV dolerių (4,52 mlrd. litų).

Šių namų statytojai tvirtina, kad sudegę pastatai buvo pastatyti iš ekologiškai švarių medžiagų. Pavyzdžiui, namų sienos ir langai pagaminti iš perdirbtų atliekų.

Daugelyje Jungtinių Valstijų miestų praeityje įvyko panašių incidentų. Prabangių namų padegimai Jungtinėse Valstijose prasidėjo nuo devinto praėjusio amžiaus dešimtmečio.

Įvykdė šimtus nusikaltimų

FTB išplatintame pranešime teigiama, kad ELF ir organizacija Gyvūnų išvadavimo frontas anksčiau įvykdė šimtus nusikalstamų veiksmų.

ELF praeityje garsėjo bandymais sukelti ekonominę žalą kompanijoms ar organizacijoms, esą kenkiančioms aplinkai. Grupuotė neturi jokios organizuotos struktūros ar lyderio. Dažniausiai šiai organizacijai save priskiriantys asmenys imasi vadinamųjų tiesioginių veiksmų, tokių kaip namų padegimai, o šiuos „žygdarbius“ vykdo ELF vardu.

Šiuo metu JAV Takomos mieste teisiama viena ELF aktyvistė. Brianai Waters gresia 35 metai nelaisvės, jei ji bus pripažinta kalta dėl vieno sodininkystės pastato susprogdinimo 2001-aisiais.