Vokietijos valdžios atstovai taip pat pasveikino D. Medvedevą laimėjus rinkimus, tačiau apgailestavo dėl akivaizdžių pažeidimų.

Anot naujienų agentūros "Interfax", Vokietijos kanclerė Angela Merkel pareiškė siekianti bendradarbiauti su būsimu Rusijos prezidentu D. Medvedevu. Ji taip pat viliasi greitu laiku susitikti su juo ir Vladimiru Putinu.

Pasak BBC, Jungtinė Karalystė teigė "spręsianti apie naująją vyriausybę iš jos veiksmų".

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Bernardas Kouchneris sakė, jog ES ir Rusija turi pradėti naują dialogą.

JAV Baltųjų rūmų atstovas spaudai pažymėjo, jog "JAV tikisi dirbti su juo [D. Medvedevu]", tačiau pačių rinkimų nekomentavo.

Sekmadienio balsavimas Rusijoje, kaip ir tikėtasi, baigėsi be intrigos – trečio per šalies istoriją prezidento rinkimus laimi pirmasis vicepremjeras 42 metų Dmitrijus Medvedevas. Ligšiolinio vadovo Vladimiro Putino, kurį pasitraukti iš posto po dviejų kadencijų įpareigoja konstitucija, remiamas kandidatas, preliminariais rezultatais, surinko daugiau nei du trečdalius balsų.

Sekmadienį įvykusiuose Rusijos prezidento rinkimuose už Dmitrijų Medvedevą balsavo daugiau kaip 50,4 milijono rusų. Tai pirmadienio rytą, kai buvo suskaičiuoti 97 procentai biuletenių, pranešė Rusijos centrinė rinkimų komisija (CRK). Šis rezultatas - absoliutus Rusijos prezidento rinkimų rekordas.

Tuo būdu D. Medvedevas pagerino net ankstesnį rekordinį Vladimiro Putino rodiklį. 2004 metais už V. Putiną balsavo 49,6 milijono rinkėjų. Tada tai sudarė 71,3 procento balsų. Dabar D. Medvedevas surinko 70,2 procento. Šį skirtumą galima paaiškinti tuo, kad šįmet rinkėjai buvo aktyvesni - balsuoti atėjo 69,6 procento Rusijos piliečių, palyginti su 64,4 procento 2004 metais.

Kai 1991 metais Borisas Jelcinas tapo pirmuoju Rusijos prezidentu, jis buvo surinkęs 45,6 milijono rinkėjų balsų.

Kiti trys pretendentai – komunistas Genadijus Ziuganovas, ultranacionalistas Vladimiras Žirinovskis ir liberalu save vadinantis bei pats kandidatu išsikėlęs Andrejus Bogdanovas galimybių laimėti beveik neturėjo. Centrinės rinkimų komisijos duomenimis, jie surinko atitinkamai 17,8 proc., 9,4 proc. ir 1,3 proc. balsų.

V. Putinas, nelaukdamas galutinių rinkimų rezultatų, suskubo pasveikinti savo įpėdinį su užtikrinta pergale.

„Sky News“ ir bbc.co.uk, teigimu, tikrasis šių rinkimų laimėtojas bus gyventojų apatija, sustiprėjusi dėl to, kad nėra net menkiausios intrigos ir rezultatai buvo aiškūs jau kelis mėnesius iki balsavimo. Naujasis Rusijos prezidentas darbą pradės gegužės 2 dieną.

Užfiksuota pažeidimų

Vienintelė Vakarų šalių stebėtojų organizacija, stebėjusi Rusijos prezidento rinkimus, pareiškė, kad per rinkimus užfiksuota nusižengimų. Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos stebėtojai pareiškė, kad Rusijos "demokratinis potencialas" liko neišnaudotas, pranešė BBC.

Kadenciją baigiančio V. Putino remiamas kandidatas į prezidentus D.Medvedevas didžiule balsų persvara laimėjo sekmadienį vykusius prezidento rinkimus.

D. Medvedevo oponentai tvirtina, kad per rinkimus užfiksuota labai daug pažeidimų, tarp jų ir vertimas balsuoti, nors Maskva šiuos kaltinimus paneigė.

"Prezidento rinkimų rezultatai atspindi valią rinkėjų, kurių demokratinis potencialas, deja, nebuvo išnaudotas", - teigiama Europos Tarybos 22 stebėtojų komandos pareiškime.

Stebėtojai taip pat pareiškė, kad per prezidento rinkimus "buvo užfiksuoti tie patys nusižengimai kaip ir per Dūmos rinkimus, vykusius 2007 metų gruodį". Tuomet V. Putino remiama partija "Vieningoji Rusija" pasiekė garantuotą pergalę.

"Dėl rinkimų sąžiningumo galima abejoti dėl kandidatų registravimo tvarkos ir nelygiaverčių kandidatų galimybių naudotis žiniasklaidos priemonėmis", - teigė stebėtojai.

Praėjusį mėnesį Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) - svarbiausia Europos rinkimų stebėtojų organizacija - nusprendė boikotuoti Rusijos prezidento rinkimų stebėjimo misiją dėl Maskvos atsisakymo įvykdyti organizacijos sąlygas. Rusijos užsienio reikalų ministerija tokį stebėtojų sprendimą pavadino "nepriimtinu".

96 tūkst. rinkimų apylinkių stebėjo tik 300 tarptautinių stebėtojų.

Opozicija protestuos

Kremliaus remtam kandidatui Dmitrijui Medvedevui laimėjus Rusijos prezidento rinkimus, buvusio šachmatų pasaulio čempiono Gario Kasparovo vadovaujama opozicija apkaltino žinybas rezultatų klastojimu stambiu mastu ir paskelbė juos apskųsianti.

Opozicija sukvietė didžiųjų šalies miestų Maskvos ir Sankt Peterburgo gyventojus pirmadienio popietę dalyvauti protestuose prieš rinkimų rezultatus.

Maskvoje miesto valdžia uždraudė vadinamąsias disidentų eitynes, teigdama, kad mitinguoti ketina Kremliui ištikimas jaunimas. Aljansas "Kitokia Rusija" paragino nepaisyti draudimo ir dalyvauti proteste.

Stebėtojai opozicijos protestus vadina pirmuoju išbandymu būsimam prezidentui D. Medvedevui. Milicija jėga išvaikė panašią demonstraciją praėjusį balandį ir suėmė kelis šimtus žmonių.

Britanijos žiniasklaida: Rusiją valdys „Putvedevas"

Didžiosios Britanijos spauda pirmadienį abejoja Rusijos prezidento rinkimų skaidrumu. Juos pirmajame rate laimėjo Vladimiro Putino remiamas dabartinis pirmasis vicepremjeras Dmitrijus Medvedevas.

Rašydamas apie būsimą valdžios pasidalijimą, dienraštis "The Guardian" teigia, kad dabar Rusiją valdys "Putvedevas".

"Kadenciją baigiantis prezidentas V. Putinas, kuris tebėra populiariausias Rusijos politikas, paskelbė D. Medvedevą savo įpėdiniu, o esant dabartinei manipuliavimo žiniasklaida sistemai nė vienas konkurentas neturėjo šansų įveikti Kremliaus pasirinkto kandidato", - pažymi leidinys.

"Daugiau kaip 50 milijonų rusų balsavo už naująjį prezidentą, bet ar tai buvo demokratija?" - retoriškai klausia "The Times".

Dienraštis "The Daily Telegraph" ironiškai pažymi, jog, "kaip sovietiniais laikais, rusai paklusniai išsirikiavo prie balsadėžių". "Visi žinojo, kas laimės, bet procesui reikėjo suteikti teisėtumo regimybę", - rašo laikraštis.

"Yra tiesioginis ryšys tarp autoritarizmo šalyje ir pasitikėjimo savimi užsienyje. Kremlius jaučia nuoskaudą demokratijai, remiančiai jo oponentus. Tuo pat metu jis naudojasi ginčais su užsieniu, vaizduodamas V. Putiną ir jo bendražygius kaip karžygius, kurie apgins motinėlę Rusiją nuo priešų", - komentuoja "The Daily Telegraph".

Laikraštis "The Independent" primena, jog rinkimų kampanija daugiausia buvo kritikuojama dėl to, kad D. Medvedevas tarnybinių pareigų ėjimo dingstimi beveik visiškai buvo monopolizavęs televizijos kanalus. Anot dienraščio, aktualus yra ir klausimas, "kiek valdžios bus perduota". "V. Putinas neslėpė savo noro tapti premjeru. Atrodo, kad D. Medvedevas su tuo sutiko", - daro išvadą "The Independent".

Vokietijos dienraščiai teigia, kad rinkimai buvo surežisuoti, ir įspėja, kad Rusijos ekonomikos augimas gali sulėtėti. Tai apsunkintų naujojo prezidento užduotis.

"Demokratijos ritualas buvo taip devalvuotas, kad daugeliui rusų buvo tas pat: ar eiti į rinkimus, ar ne", - rašo Vokietijos dienraštis "Sueddeutsche Zeitung".

Bet, pasak Miunchene leidžiamo laikraščio, D. Medvedevo uždavinys bus sunkesnis nei V. Putino. Tiesa, nafta tebepardavinėjama brangiai, bet Rusijos ekonomikos augimas jau nebe toks dinamiškas, teigia leidinys.

Dienraščiui "Frankfurter Rundschau" Rusijos prezidento rinkimai buvo akivaizdžiai surežisuoti, kaip ir gruodį vykę parlamento rinkimai. Laikraštis taip pat svarsto, "kokiu mastu ši šalis liks stabili ekonomikos požiūriu".

"Rimti (D. Medvedevo) varžovai buvo eliminuoti, kaip ir opozicinės organizacijos", - pažymi laikraštis "The Fianancial Times Deutschland".

Kitas verslo dienraštis - "Handelsblatt" kritikuoja "Rusijos sistemą, kuri remiasi neoficialiais susitarimais".

Savo ruožtu Prancūzijos "Le Figaro" svarsto, ar "tandemas (V. Putinas ir D. Medvedevas) išsilaikys ilgiau nei vieną pavasarį, kadangi Rusijoje nuo seno buvo vietos tik vienam carui".

"Ar gali atsitikti taip, kad didžiulis V. Putino populiarumas išgaruos, kai jis jau nebeturės administracinio užnugario Kremliuje?" - spėlioja Paryžiaus laikraštis.

O verslo dienraštis "Les Echos" klausia, ar V. Putino "palaimintas" D. Medvedevas turės galimybę atitrūkti nuo savo mentoriaus, jeigu laikysis Rusijos marionečių tradicijos - jų įžvalgūs politikos komentatoriai niekada nelaikė potencialiais lyderiais.

Iš anksto vadino farsu

Sekmadienio rytą vienas pirmųjų Maskvoje balsavęs D. Medvedevas pareiškė esantis geros nuotaikos. Jį prie balsadėžės atlydėjo žmona Svetlana. „Nuotaika gera. Pavasaris prasidėjo. Nors ir lietus, tai malonu“, - sakė rinkimų favoritas.

Vienuolikoje Rusijos laiko juostų rinkimų apylinkės, kurių iš viso yra beveik 96 tūkst., duris atvėrė 8 val. vietos laiku. Pirmosios, įsikūrusios Tolimuosiuose Rytuose, darbą pradėjo dar šeštadienį, 22 val. Lietuvos laiku.

Paskutinės rinkimų apylinkės Kaliningrado srityje uždarytos sekmadienio vakarą, 20 val. Lietuvos laiku. Iš viso balsavimo teisę turi beveik 109 mln. Rusijos piliečių. Pasak newsru.com, 1,6 mln. iš jų gyvena užsienyje. Rinkėjų aktyvumas siekė maždaug 65 proc.

Balsas rinkimuose buvo atiduotas net iš kosmoso. Tarptautinėje kosminėje stotyje dirbantis kosmonautas Jurijus Malenčenka savo apsisprendimą perdavė radijo ryšiu savo patikėtiniui Skrydžių valdymo centre. J. Malenčenkos draugas, taip pat kosmonautas, užpildė balsavimo biuletenį ir įmetė jį į balsadėžę. Pats balsuotojas tuo metu skriejo aplink Žemę maždaug 300 km atstumu.

Dvi kadencijas prezidento poste išdirbęs V. Putinas pareiškė, kad po rinkimų pageidauja tapti premjeru.

Rinkimus stebintis Seimo narys Egidijus Vareikis Lietuvos radijui teigė, kad per balsavimą itin šiurkščių pažeidimų neužfiksuota, tačiau pripažino, kad rinkimai, kaip ir visa kampanija, nėra sąžiningi. Tarptautiniai stebėtojai taip pat atkreipė dėmesį, kad rinkėjai yra itin aktyvūs.

Vienas iš opozicijos lyderių, buvęs šachmatų pasaulio čempionas Garis Kasparovas rinkimus pavadino farsu. Protestuodama prieš veiklos ribojimus savo įprastą rinkimų stebėjimo misiją Rusijoje atšaukė Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija. Iš viso rinkimus stebėjo tik apie 300 stebėtojų iš užsienio.

Balsavimo dieną užfiksuota įvairių pažeidimų. Kai kuriose rinkimų apylinkėse buvo trukdoma dirbti stebėtojams, kai kurie žmonėms buvo verčiami balsuoti, kitiems trukdyta. Taip pat pranešta, esą keliose balsadėžėse buvo rasta šimtas balsalapių dar prieš prasidedant balsavimui, be to, pastebėta, jog į balsadėžes metamas nemažas kiekis jau pažymėtų biuletenių.

Baiminantis incidentų ir neramumų, rinkimų dieną budi sustiprintos milicijos pajėgos. Iš viso tvarką ketina stebėti 450 tūkst. pareigūnų ir vidaus tarnybos karių.

Vilioti dovanomis ir pirkinių kuponais

Rusai prie balsadėžių viliojami dovanomis ir pirkinių kuponais. Pavyzdžiui, Čeliabinsko mieste balsuoti atėję rinkėjai gali tikėtis išlošti automobilį, šaldytuvą ar televizorių. Nižnij Novgorode piliečiams dalijami talonai, suteikiantys nuolaidas prekėms parduotuvėse, remdamasi agentūra AFP pranešė ELTA.

Dzeržinskio mieste jaunimas, pirmą kartą dalyvaujantis rinkimuose, apdovanojamas bilietu į diskoteką. Rostovo prie Dono rinkimų punktuose vaikai gali dalyvauti piešimo konkurse, pavadintame „Mįslingos šalies vadovas". Moksleiviai Sočyje rungiasi, rašydami rašinėlį „Mano šeima renka prezidentą".

Tuo tarpu viena mokytoja Maskvoje, nesutikusi raginti savo mokinių tėvų dalyvauti rinkimuose, organizacijos „Golos" duomenimis, sulaukė įspėjimo. Prekybos tinklas „Sedmoj kontinent" Maskvoje, anot „Golos", ragino darbuotojus kartu eiti į rinkimų punktus ir atiduoti savo balsą už Kremliaus kandidatą D. Medvedevą, nes priešingu atveju negaus premijos.

Našistai mitinguoja

Daugiau nei 50 tūkst. judėjimo „Naši“ („Mūsiškiai“) aktyvistų pirmadienį išėjo į 40 Rusijos miestų gatves į akciją „Rusija, pirmyn!“, lenta.ru cituoja agentūrą ITAR–TASS. Maskvoje akcija prasidėjo 12:00 Taraso Ševčenkos krantinėje. Apytikriai penki tūkstančiai judėjimo narių ištiesė plakatą, kuriame buvo pavaizduoti Vladimiras Putinas, Dmitrijus Medvedevas, Rusijos vyriausybės nariai ir organizacijos „Naši“ komisarai, irkluojantys galerą.

Šiandieninės akcijos metu „Naši“ nori išsamiau supažindinti piliečius su Rusijos plėtros planu iki 2020 m., kurį pristatė Vladimiras Putinas.

Maskvoje taip pat vyks masinės jaunimo judėjimų „Jaunoji Rusija“ („Rosija molodaja“) , „Naujieji žmonės“ („Novyje liudi“) ir „Vietiniai“ („Mestnije“) akcijos, pranešė radijo stotis „Maskvos aidas“ („Echo Moskvi“). Akcijų, kurios taip pat vyks ir Puškino bei Slavianskaja aikštėse, metu saugumą užtikrins trys su puse tūkstančio milicijos darbuotojų.