Jų lėktuvas Bagdade nusileido 15 val. 35 min.

Tai bus pirmoji inspektorių grupė Irake po 1998 metų, kai buvo nutrauktos ginkluotės inspekcijos.

Nuo praėjusios savaitės Bagdade jau dirba logistikos ekspertų grupė, kuri turi sudaryti sąlygas lapkričio 27 dieną atnaujinti inspekcijas.

"Mes žinome, kur norime vykti", - sakė Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) atstovė spaudai Melissa Fleming.

TATENA yra atsakinga už Irako branduolinių ginklų patikrą. Drauge su TATENA inspektoriais Irake dirbs JT Monitoringo, patikros ir inspekcijų komisijos (UNMOVIC) ekspertai, turėsiantys užtikrinti, kad būtų sunaikinti visi Irake esantys cheminiai ir biologiniai ginklai bei jų gabenimo sistemos.

Remiantis JT Saugumo Tarybos priimta griežta rezoliucija, Irakas privalo leisti inspektoriams nevaržomiems tikrinti visus norimus objektus. Sekmadienį Irako vadovybė paskelbė laišką Jungtinėms Tautoms, kuriame reiškiamas nepasitemkinimas dėl tam tikrų rezoliucijos nuostatų.

Nuo lapkričio 13 dienos, kai Irakas sutiko su Saugumo Tarybos rezoliucija, tai yra pirmasis detalus Bagdado atsakymas į šį dokumentą. Jame Irako užsienio reikalų ministras Naji Sabri išdėsto Bagdado nuomonę apie svarbiausius rezoliucijos aspektus.

"Tikrasis motyvas yra sukurti pretekstą pulti Iraką turint tarptautinę priedangą", - rašoma N.Sabri laiške.

1441-oji rezoliucija įpareigoja Bagdadą leisti inspektoriams tikrinti kiekvieną šalies kampelį. Irakas kategoriškai neigia turįs cheminių, biologinių ar branduolinių ginklų.

Bagdadas sutiko iki gruodžio 8 dienos pateikti detalią ataskaitą apie visas jo vykdomas uždraustas ginklų programas ir leisti inspektoriams laisvai apžiūrėti visus norimus objektus. Savo pirmąją ataskaitą JT Saugumo Tarybai inspektoriai turi pateikti iki sausio 27 dienos.

M.Fleming sakė, kad 17-a ginklų inspektorių - 11 iš UNMOVIC ir šeši iš TATENA - savaitgalį atvyko į Larnaką Kipre, iš kurio užsakytu krovininiu lėktuvu pasieks Iraką.

Pasak TATENA atstovės spaudai, kita inspektorių komanda, kurią sudarys 30-35 ekspertai, į Iraką turėtų atvykti gruodžio 8 dieną,.

Iš Larnakos, kur įsikūrusi JT ginklų inspektorių logistikos bazė, į Iraką jau nugabenta 20 tonų įrangos, įskaitant ryšio įrenginius, kompiuterius, baldus ir medikamentus.

Jungtinių Valstijų prezidentas George'as W.Bushas praėjusią savaitę pareiškė, kad Irako lyderio Saddamo Husseino "dienos bus suskaičiuotos", jei jis ir toliau neigs turįs masinio naikinimo ginklų.

Irako žiniasklaida pirmadienį nepagailėjo aštrių kritikos žodžių G.W.Bushui ir paragino JT Saugumo Tarybos nares sužlugdyti JAV ar Didžiosios Britanijos mėginimus pasinaudoti 1441-ąja rezoliucija, kad užpulti Bagdadą.

Dienraštis "al-Jumhuriya" rašo, kad G.W.Busho administracija "dieną ir naktį skelbia isteriškus pareiškimus", kurie prieštarauja tarptautinei teisei.