Vladimiras Putinas šalyje toks populiarus, kad jo šalininkai paragino jį pakeisti konstituciją ir dar vieną kadenciją pasilikti prezidento poste, rašo „Reuters“.

Atsakydamas į teiginį, kad pasaulis į Rusiją žiūri su įtarimu ir be deramos pagarbos, prezidentas pareiškė, jog į Rusiją pasaulis žiūri teigiamai. Ir taip yra nepaisant visų užsienio žiniasklaidos kampanijų, į kurias, beje, V. Putinas nereaguoja, jeigu viduje jaučia, jog yra teisus.

„Su Rusija (Vakarai) elgiasi gerai. Jeigu kas nors kažką rašo, organizuoja kampanijas, tai nereiškia, jog tų šalių žmonės mus vertina blogai“, - teigė V. Putinas.

Kaip pavyzdį jis pateikė pastarąją Vokietijoje vykusią žmonių apklausą, kuri parodė, kad gyventojai „iš esmės Rusiją vertina gerai“.

V. Putinas įsitikinęs, kad „kai kurių politinių centrų bandymai“ daryti įtaką Rusijai per žiniasklaidą yra nesėkmingi.

Išpuolius prieš Rusiją jis grindžia „paaštrėjusia ekonomikos konkurencija pasaulio rinkose“. Būtent įvairiausių tikslų pasiekimui ir yra naudojamos žiniasklaidos priemonės, kuriose dažnai skleidžiama idėja yra: „Kam klausytis rusų dėl Kosovo ir PRG, jeigu pas juos nėra demokratijos“.

„Reikia analizuoti, bet greičiausiai nereaguosime“, - pareiškė Rusijos prezidentas.

Po dviejų kadencijų iš eilės paliekantis savo postą Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas patenkintas viskuo, ką pasiekė, eidamas valstybės vadovo pareigas, išskyrus infliacijos didėjimą.

Negausi ir susiskaldžiusi opozicija visiškai priešingai vertina V. Putino valdymą ir kalba apie korupcijos suklestėjimą, spaudos laisvės slopinimą bei liūdną teisingumo būklę, o ekonomistai prabilo apie rizikos veiksnius, kurių išvengti padėtų reformos.

„Aš nematau jokių didelių nesėkmių. Visi užsibrėžti tikslai pasiekti, uždaviniai įvykdyti", - pareiškė jis ketvirtadienį per metinę spaudos konferenciją, atsakydamas į žurnalisto klausimą, koks didžiausias jo laimėjimas ir ką jis laiko didžiausia savo nesėkme.

„Kai ką buvo galima atlikti efektyviau. Štai, pavyzdžiui, infliacija galėjo būti mažesnė, jei mes būtume veikę sumaniai ir kryptingai", - pakartojo prezidentas savo ankstesnius priekaištus dėl vyriausybės ekonominės veiklos.

„Man ne gėda prieš piliečius, kurie mane išrinko. Visus šiuos aštuonerius metus aš plūkiausi kaip vergas galeroje, nuo ryto iki nakties", - teigė jis.

V. Putinas per spaudos konferenciją kalbėjo apie savo norą ateityje vadovauti vyriausybei, kai prezidentu, jo sumanymu, po kovo 2-osios rinkimų taps pirmasis vicepremjeras Dmitrijus Medvedevas. Opozicija tvirtina, jog tai - demokratija maskuojamas valdžios perdavimas savo patikėtiniui. Šiomis dienomis V. Putinas pasakė kalbą Valstybės tarybos posėdyje, kurioje iškėlė vyriausybei ir gubernatoriams uždavinius laikotarpiui iki 2020 metų.

V. Putinas ne sykį buvo raginamas likti prezidento poste trečiai kadencijai, bet jis teigia nenorįs pažeisti konstitucijos. 0132Man niekada nebuvo kilusi pagunda likti trečiai kadencijai", - pabrėžė jis per spaudos konferenciją.

V. Putinas: energetinį saugumą NATO aptarinėja „nedraugiškai"

Ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas taip pat pareiškė, kad NATO energetinio saugumo klausimus aptarinėja Rusijos atžvilgiu nedraugišku būdu.

„Šiaurės Atlanto bloke klausimai, susiję su energetiniu saugumu, svarstomi Rusijos atžvilgiu nedraugišku būdu. Mes juk tai matome, - sakė V. Putinas. Kodėl? - klausia V. Putinas. - Mes nors kartą neįvykdėme savo įsipareigojimų? Ne."

Rusijos prezidentas taip pat pareiškė, kad Maskva žino, kaip "amerikiečiai derasi Europoje. Jie atvažiuoja ir įkalbinėja nepirkti mūsų žaliavos arba stengiasi rasti kokių nors naujų maršrutų aplenkiant Rusijos teritoriją".

„Tai jau peržengia politikos ribas. Manau, kad tai neteisinga ir kvaila politika. Be to, ji neprofesionali, nes per visą šią politiką nesimato skaičių ir išteklių tiekimo užtikrinimo, - sakė V. Putinas. - Didžiojoje Britanijoje gamtos ištekliai beveik išnaudoti, Norvegijoje jie jau beveik baigiasi. Kur jų imti?".

„Vokietijoje, pavyzdžiui, priimtas sprendimas laipsniškai uždaryti atomines elektrines, tačiau anglių jie naudoti nenori, nes tai nešvaru. Kas bus su Iranu, neaišku. Iranui nuolat kyla kokių nors problemų: kasmet Iranas Turkijai tiekia vis mažiau dujų, o mes visa tai kompensuojame", - sakė Rusijos prezidentas.

V. Putinas taip pat stebėjosi, kad Vakarai bijo „Gazprom" energetinės galios augimo. „Vartotojai turėtų tik džiaugtis, kad auga Rusijos kompanijos ekonominė galia", - sakė V. Putinas. Komentuodamas JAV spaudos pareiškimus, kad „Gazprom" neva "įsikabino į Europos kūną", Rusijos prezidentas nusistebėjo, kad „amerikiečiai nerimauja dėl Europos kūno". „Gal jie patys atsikabinti nenori? Kūnas juk geras", - su šypsena atsakė V. Putinas.

Jo teigimu, Rusijos nebaugina tai, kad vis daugiau Vakarų energetikos kompanijų ateina į Rusijos rinką ir „auga naudodamos mūsų išteklius". „Mes to nebijome, nebijome net to, kad jie perka kontrolinius mūsų kompanijų akcijų paketus. Kodėl gi jie taip nerimauja?", - pridūrė V. Putinas.