Šiomis dienomis Londone su B. Patarkacišviliu bendravęs libdemas teigė iš jo neišgirdęs jokių išskirtinių užuominų apie pastaruoju metu sustiprėjusią grėsmę gyvybei ar sveikatos problemas.

Žada dalyvauti laidotuvėse

„Teisingiausias atsakymas būtų „nežinau“, - ketvirtadienį DELFI teigė A. Butkevičius, paklaustas, kuri jo kliento mirties versija atrodo įtikinamiausia. – Šį žmogų gerai pažinojau, bendravome daug metų. Jis buvo pakankamai sveikas žmogus, bet stresas daro savo. Esu gydytojas, todėl man nenuostabu, kad 52 metų vyrui po tokios įtampos ir streso kažkas atsitinka.“

Tačiau sostinės tarybos narys pridūrė „geriau nei bet kas nors kitas žinantis aplinkybes, kurios galėtų sukelti ir kitokių pamąstymų“. „Tai, ką esu matęs Rytų kraštuose, patvirtintų abi versijas“, - pažymėjo A. Butkevičius.

Verslininkas ne kartą viešai yra užsiminęs, kad į jį gali būti kėsinamasi. Tačiau prieš dešimt dienų, kai libdemas paskutinį kartą matė B. Patarkacišvilį, šis nepasakė nieko išskirtinio nei apie pavojų gyvybei, nei apie suprastėjusią sveikatą.

A. Butkevičius planuoja dalyvauti Gruzijos opozicinionieriaus laidotuvėse, tačiau kol kas nežino, kada ir kur jos vyks. Mirusiojo giminaičiai norėtų jo kūną pargabenti į Tbilisį ir jį palaidoti šiame mieste. Bet prieš tai Didžiojoje Britanijoje žadama atlikti palaikų skrodimą.

Patarimų davė ir dėl prezidento rinkimų

Milijonierius, žiniasklaidos magnatas, buvęs kandidatas į Gruzijos prezidentus B. Patarkacišvilis mirė naktį į trečiadienį savo namuose Londono priemiestyje. Pirminiais duomenimis, sutriko jo širdies veikla, tačiau pareigūnai šią mirtį pavadino įtartina.

Pernai lapkritį B. Patarkacišvilis atvirai palaikė Gruzijos opoziciją, kuri pasisakė už prezidento Michailo Saakašvilio atsistatydinimą. Kai policija išvaikė mitingą, prokuratūra verslininkui iškėlė baudžiamąją bylą, apkaltinusi jį mėginimu surengti perversmą.

Vėliau baudžiamasis persekiojimas buvo nutrauktas, tačiau netrukus B. Patarkacišvilio ir Gruzijos jėgos struktūrų konfliktas paaštrėjo. Prezidento posto siekęs verslininkas išvyko iš šalies ir nuo to laiko gyveno Didžiojoje Britanijoje bei Izraelyje. Jis planavo grįžti ir dalyvauti agitacijos kampanijoje, tačiau vis atidėdavo parvykimą, kad išvengtų suėmimo.

Per prezidento rinkimus B. Patarkacišvilis liko trečias iš septynių kandidatų, surinkęs šiek tiek mažiau nei 7 proc. balsų. A. Butkevičius teigė prieš šiuos rinkimus aptaręs „bendrą schemą“, tačiau vėliau nebekonsultavo. Verslininkas, kuriam prokuratūra pateikė kaltinimą dėl sąmokslo ir teroro akto rengimo, planavo dalyvauti pavasarį vyksiančiuose rinkimuose į parlamentą.

Nuo 2000-ųjų su verslininku bendravęs libdemas patardavo B. Patarkacišviliui dėl įvairių projektų. Be kita ko, A. Butkevičius siekė, kad 2014 m. žiemos Olimpinės žaidynės vyktų Gruzijos kurorte Boržomyje, tačiau olimpiados sostinės titulas atiteko Sočiui.

Politiniu konsultantu save vadinantis libdemas teigė prisidėjęs „prie partijų įvedimo į politinę rinką Gruzijoje ir kitose buvusiose sovietinėse valstybėse“.

Kanadietis siejo su kriminaliniu pasauliu

Buvusio krašto apsaugos ministro bei Seimo nario A. Butkevičiaus ir B. Patarkacišvilio pavardės minimos vieno kanadiečio knygoje. Joje tvirtinama, esą dabartinis sostinės tarybos narys yra „organizuotos kriminalinės grupuotės žmogus Gruzijoje“.

Pasak buvusio Kanados diplomato, poeto, rašytojo ir tyrinėtojo Peterio Dale‘o Scotto, eksministras yra „OPS žmogus Gruzijoje“. Čia pat paaiškinama, kas Rusijoje vadinama OPS – „organizuota kriminalinė grupuotė, atsakinga už masinę prekybą narkotikais“.

Pats A. Butkevičius kategoriškai paneigė knygoje aprašomus ryšius su agentūra „Far West Ltd.“, kurią autorius pavadino pasaulinio prekeivių narkotikais tinklo „verslo fasadu“. Tokią informaciją jis pavadino nesąmone ir net žadėjo kreiptis į teismą.