Po jos į kalėjimą pateko 73 asmenys. Klanui "Cosa Nostra" priklausę sulaikytieji kaltinami plovę pinigus, nelegaliai platinę narkotikus, reketavę ir žudę žmones. Sicilijoje suimta 19, JAV - 54 mafijos nariai, tarp jų ir Franky Boy vadinamas F.Cali.

"Nematomas" bosas

Įvykių centre - "nematomas", bet galingas bosas Franky Boy (Nuoširdus Berniukas). JAV federalinis tyrimų biuras (FTB) laiko jį perspektyviausia "Cosa Nostros" asmenybe, verta aukščiausio klano posto. F.Cali iškilo, kai buvo sulaikytas Gambino šeimos bosas Johnas Gotti ir Bruklino mafijos "capo" Jackie D'Amico.

Manoma, jei F.Cali nebūtų tiek daug žadėjęs savo giminaičiams iš Sicilijos, nebūtų kilę tiek triukšmo. Tačiau Franky Boy nesugebėjo numatyti, kad tai gali sugriauti jo brangiąją šeimą. Tiksliau, dvi - Gambino ir Inzerillo - šeimas.

Tad 43 metų F.Cali, vadintas klano "Cosa Nostra" ambasadoriumi Amerikoje, tapo atpirkimo ožiu. Jį policijai pakišo tos pačios Gambino ir Inzerillo šeimos. Anksčiau kone kiekvienas save gerbiantis Italijos mafijos narys troško susipažinti su slapta kylančia Amerikos mafijos žvaigžde Franky Boy, o dabar ši žvaigždė jau užgeso.

F.Cali gimė Niujorke, išeivio iš Palermo šeimoje. Kaip ir reikėjo tikėtis, jis vedė 1982 metais nužudyto Pietro Inzerillo seserį Rosariją ir taip susigiminiavo su įtakingu Inzerillo klanu. Vėliau F.Cali pavyko užmegzti ryšius su "Cosa Nostros" Bruklino "capo" J.D'Amico. Taip jis ėmė kopti mafijos karjeros laiptais.

1999-aisiais policija pagavo vieną Gambino šeimos narį Franką Fappiano ir įtikino jį bendradarbiauti. Tada šis pirmą kartą prakalbo apie "protingą ir garbingą vyruką" Francesco. Po ketverių metų kitas buvęs mafiozas prasitarė teisėsaugai, kad Franky Boy įtaka Niujorke vis labiau didėja. Taip F.Cali pateko į policijos akiratį.

Amerikos atradimas

2003 metais pareigūnams užkliuvo itin dažnos italų mafijos bosų kelionės į JAV. Tais pačiais metais iš Niu Džersio į gimtąjį Palermą persikėlė Inzerillo šeimos nariai. Jie bandė išvengti dar devintajame dešimtmetyje paskelbtos vendetos. Pirmasis į tėvynę sugrįžo Franky Boy svainis Fransceso Inzerillo, vėliau - 1981-aisiais nužudyto boso Salvatore Totuccio Inzerillo pusbrolis Tommaso, o po kurio laiko parsirado ir T.Inzerillo sūnus Giovanni. Pastarasis netrukus buvo išrinktas mafijos bosu.

Žinoma, toks kraustymasis į tėvynę sulaukė gana dviprasmiškos mafijos klano "Cosa Nostra" vadų reakcijos. Bosas Salvatore Lo Piccolo pasisakė už tremtinių grįžimą, nes tikėjosi, kad sąjunga su išeiviais padės jam užkopti į Sicilijos mafijos viršūnę. Antonio Rototo ir Bernardo Provenzano buvo prieš, nes baiminosi kraujo keršto ir didėjančios Inzerillo šeimos įtakos Italijoje. Tačiau visi, be abejo, tikėjosi, kad "pusbrolių" iš JAV "repatriacija" pagerins jų materialinę padėtį. Tuo metu Sicilijos bosai išgyveno finansinę krizę, todėl tikrai negalėjo praleisti progos pasipelnyti. Inzerillo šeimos narių grįžimas jiems buvo naujas Amerikos atradimas.

Visi keliai veda į Niujorką

Sicilijos mafiozai netruko pasinaudoti Inzerillo ryšiais su Italijos mafijos atstovais JAV, o ypač su įtakingu Franky Boy. 2004, 2005 ir 2006 metais siciliečiai vis dažniau ėmė lankytis JAV. Žinoma, kiekvieną jų kelionę sekė FTB. Biuras ir išsiaiškino, kad visi keliai veda link... Franky Boy.

Lyg nieko neįtardami Palermo bosai tuo metu ėmė viešai kalbėti apie turtingą ir įtakingą giminaitį F.Cali. Jo vardą pradėjo linksniuoti Italijos ir JAV spauda. Tas nuolatinis viešas dėmesys ir padėjo policijai susekti Franky Boy.

Dabar Inzerillo šeimos nariai gailisi sugrįžę į Italiją. Ne todėl, jog dėl jų kaltės F.Cali tapo matoma asmenybe, o dėl to, kad ir Italijoje juos imta akylai sekti.

Paslaptys atskleistos

Palermo ir Niujorko bosai daugiausia vilčių dėjo į prekybą narkotikais, todėl ir atkūrė ryšius, kurie buvo nutrūkę dar tuomet, kai Sicilijoje viešpatavo Toto Riina. Kaip ir reikėjo tikėtis, visa "Palermo ir Niujorko ašis" sukosi apie F.Cali bei kitą Gambino ir Inzerillo klanų atstovą JAV Filippo Casamento.

2004 metais nelegaliai į JAV sugrįžęs F.Casamento naudojosi suklastotais dokumentais. Negana to, 82 metų vyras buvo apkaltintas 1982-ųjų sausį Niu Džersyje nužudęs P.Inzerillo.

FTB pavyko išsiaiškinti, kad nelegalus F.Cali verslas klestėjo ne be JAV bendrovių, tokių kaip Niujorko "Circus Fruits", pagalbos. FTB susekė ir daugybę kitų JAV kompanijų, kurios įėjo į sudėtingą F.Cali vadovaujamą struktūrą. Negana to, šio pinigų plovimo mechanizmo centre atsidūrė Brukline registruota juridinė kontora.

Franky Boy palaikė ryšius ne tik su Palermo bosais, bet ir su tais, kurie slapstėsi nuo teisėsaugos, ir netgi su tais, kurie jį begėdiškai pakišo. Tačiau kaltinti išdavikus jau per vėlu. Šioje vietoje geriau tiktų mafijos boso S.Lo Piccolo žodžiai: "Atėjo laikas, kai praktiškai visi esame sunaikinti, o tie, kurie mus išdavė, gyvena sau ramiai. Mūsų padėtis liūdna, nežinome, kur galime rasti prieglobstį."