62 metų N.Pelosi, liberali Demokratų partijos narė, pakeis centristą Richardą Gephardtą, kuris paskelbė pasitrauksiąs prieš sausio mėnesį prasidėsiančią Kongreso sesiją.

N.Pelosi kandidatūrai pritarė 137, o nepritarė 29 demokratai, šiuo metu sudarantys Atstovų Rūmų mažumą. Ji įveikė Tenesio valstijai atstovaujantį 32 metų Haroldą Fordą, kuris vadino save centristu ir alternatyva senajai gvardijai.

N.Pelosi, kuriai teks užduotis po pralaimėjimo rinkimuose iš naujo apibrėžti partijos politiką, pažadėjo, kad Amerikai kovojant su terorizmu ji petys į petį dirbs su prezidentu George'u W.Bushu, bet pabrėžė, kad tais atvejais, kai bus kalbama apie ekonomiką, jos partija nenusileis.

Po skaudaus pralaimėjimo per lapkričio 5 dieną vykusius Kongreso rinkimus, demokratai ieško patrauklios politinės platformos, kuri padėtų jiems atgauti daugumos pozicijas Atstovų Rūmuose ir Senate.

H.Fordas ir konservatyvusis demokratas Martinas Frostas suabejojo N.Pelosi tinkamumu būti lydere ir sakė, jog jos politika yra pernelyg kairuoliška, kad pelnytų vidurinės amerikiečių klasės palankumą.

N.Pelosi atstovauja liberaliam Kalifornijos rajonui, kuriame yra beveik visas San Franciskas, garsėjantis savo etnine ir politine įvairove.

Atstovų Rūmuose N.Pelosi yra balsavusi už teisę į abortus bei socialinės gerovės užtikrinimo priemones ir prieš galimą karą su Iraku - tai akivaizdžiai rodo liberaliąją pakraipą. Be to, ji retai praleidžia gėjų paradus San Franciske.

N.Pelosi yra "žavi, charizmatiška - ir tai padeda", sakė Virdžinijos universiteto politikos mokslų daktaras Larry Sabato.