Prieš kelis mėnesius Europos Parlamente gyvavęs kraštutinių jėgų blokas “Identitetas, tradicija ir suverenumas” žlugo po to, kai Italijos ir Rumunijos atstovai susiginčijo dėl rasės.

Austrijos “Laisvės partijos”, Belgijos “Vlaams Belang”, Bulgarijos “Ataka” ir Prancūzijos Nacionalinio fronto atstovai teigė, kad naujoji partija bus atsvara kitoms politinėms jėgoms Europoje.

“Mes kviečiame: Visų Europos šalių patriotai, vienykitės! Nes tik kartu mes išspręsime savo problemas“ – ragino Austrijos “Laisvės partijos” lyderis Heinzas-Christianas Strache.

Pasak H. Strache, “dėl neatsakingos imigracijos į Europą iš išorės yra kalti politikai ir tai yra problema”.

Norint sukurti grupę, kraštutiniųjų dešiniųjų partijų atstovams reikia septynių ES partijų paramos. Anot H. Strache, apie naują partiją paskelbusieji sieks, kad daugiau nei 10 partijų būtų jos narėmis, geriausiai po vieną partiją iš kiekvienos ES valstybės.

Naujoji partija dar neturi pavadinimo. Šiuo metu naujai kuriamai partijai siūlomi “Europos patriotinės partijos” arba “Europos laisvės partijos” pavadinimai.

Austrijos “Laisvės partijos” planai kurti naują partiją sulaukė Austrijos valdančiųjų Socialdemokratų priekaištų. Pastarosios partijos atstovai teigė, kad idėja kurti naują politinę jėgą yra absurdiška ir prieštaringa.