"Partijos centrinė vadovybė sėkmingai realizavo transformaciją iš to, kas sena į tai, kas nauja", - baigiantis 16-ajam partijos suvažiavimui sakė 76 metų Jiang Zeminis.

Savo kalboje jis palankiai įvertino tai, kad į partijos įstatus buvo įtraukta "Trijų atstovaujamųjų" teorija, kuri leidžia stoti į partiją privatiems verslininkams, taip pat - rinkti naują Centro komitetą.

Tačiau, pasak šaltinių, naująja teorija savo autoritetą įtvirtinęs Jiang Zeminis net ir atsistatydinęs išlaikys valdžią per sąjungininkus naujojoje vadovybėje, kuri bus paskelbta penktadienį.

Kaip praneša naujienų agentūra "Xinhua" daugiau kaip 2 tūkst. delegatų "griausmingais" plojimais pasveikino naujojo Centro komiteto rinkimų rezultatus, patvirtinusius valdžios perdavimą naujai lyderių kartai, kuriai vadovauja dabartinis viceprezidentas, 59 metų Hu Jintao.

Centro komitetas išrinks Politinio biuro Nuolatinį komitetą - aukščiausiąjį valdžios organą, kuriame tikriausiai dirbs jaunesni lyderiai. Jo sudėtis oficialiai bus paskelbta penktadienį.

Jiang Zeminis ir dar penki lyderiai perrinkimo į Nuolatinį komitetą nebesiekė ir turi užleisti savo postus.

Hu Jintao yra vienintelis iš dabartinės septynių narių vadovybės, patekęs į naują Centro komitetą, ir tai leidžia manyti, jog penktadienį jis perims iš Jiang Zeminio partijos generalinio sekretoriaus postą.

Po mėnesius trukusios slaptos kovos dėl postų, "Xinhua" pranešimas yra pirmas oficialus patvirtinimas, kad partija tikrai pirmą kartą taikiai ir sklandžiai perduoda valdžią naujiems vadovams.

Ankstesnius valdžios perdavimus temdė valymai, sąmokslai ir žudynės. Pats Jiang Zeminis buvo paskirtas vadovauti partijai po susidorojimo su demonstrantais Tiananmenio aikštėje 1989 metais.

"Daugiau kaip 2,1 tūkst. suvažiavimo delegatų 76 metų Jiang Zeminiui ir jo kolegoms išreiškė pagarbą ir padėką už politinius ir moralinius nuopelnus", - teigė "Xinhua".

Politinės dramos kulminacija

Penktadienį turėtų pagaliau pasibaigti šešėlyje vykusi politinė drama, kai iš už uždangos Didžiojoje liaudies susirinkimų salėje pasirodys naujasis Nuolatinis komitetas.

Pasitraukiančių vadovų parengta naujoji sudėtis kol kas laikoma didžiausioje paslaptyje; dėl jos ilgus mėnesius spėliojo partijos nariai, Kinijos ekspertai bei diplomatai.

"Mes nebūsime tikri, kol nepamatysime, kaip vyksta valdžios perdavimas, - teigė vienas Kinijos politologas. - Nors jis dabar yra labiau institucionalizuotas, tačiau vis dar labai neskaidrus".

Ilgamečiai Kinijos apžvalgininkai tvirtina, kad kol kas dar niekam nepavyko tiksliai numatyti, kam bus perduodama valdžia.

Tačiau daugelis partijai artimų kinų šaltinių sutartinai teigia, jog kovo mėnesį iš prezidento posto pasitrauksiantis Jiang Zeminis į naująjį Nuolatinį komitetą prastūmė mažiausiai keturis svarbiausius sąjungininkus.

Pasak šaltinių, komitetas taip pat gali būti išplėstas iki devynių vietų, šešias iš kurių užimtų jo sąjungininkai.

Šaltiniai tvirtina, kad Jiang Zeminis jau užtikrino vietą savo pagrindiniam globotiniam 63 metų Zeng Qinghongui, kuris praėjusį mėnesį atsistatydino iš partijos organizacinio skyriaus.

Į Nuolatinį komitetą, remiamas 74 metų dabartinio ministro pirmininko Zhu Rongji, tikrai turėtų patekti 60 metų vicepremjeras Wen Jiabao, kuris kitais metai gali priimti vadovavimą greičiausiai augančiai Azijos ekonomikai, tačiau kiti šaltiniai teigia, jog premjero postas jam dar nėra garantuotas.

Parlamento vadovas 74 metų Li Pengas parūpino vietą savo globotiniam, vidaus saugumo vadovui 67 metų Luo Ganui, kuris kaip manoma vadovaus partijos kovos su korupcija institucijai, Centrinei drausmės inspekcijos komisijai.

Visa kortų stirta

Kiti kandidatai į Nuolatinį komitetą, nesvarbu ar septyni, ar devyni, visi turi glaudžių ryšių su Jiang Zeminiu. Jie yra arba asmeniniai draugai, arba priklauso "Šanchajaus grupuotei" ar buvę šio Kinijos finansų centro partijos pareigūnai.

"Kad ir kur Hu žiūrės, į viršų, apačią, kairę ir dešinę, visur jis matys Jiang Zeminio žmones", - teigė kitas Kinijos politologas.

64 metų Huang Ju, kuris praėjusį mėnesį pasitraukė iš partijos Šanchajaus skyriaus vadovo posto, turėtų patekti į naująją vadovybę ir kitais metais perimti vadovavimą šalies parlamentui - Kinijos liaudies atstovų susirinkimui.

Buvęs partijos Pekino skyriaus vadovas 62 metų Jia Qinglinas, kuris yra artimas Jiang Zeminio draugas, tikriausiai gaus vietą Nuolatiniame komitete, nors jam labai pakenkė jo vadovaujamoje Fudziano provincijoje kilęs korupcijos skandalas.

Manoma, jog naujojoje vadovybėje jis gaus nereikšmingą vietą -greičiausiai vadovaus Kinijos liaudies politinių konsultacijų konferencijai, kuri pataria parlamentui.

Buvęs partijos skyriaus Šanchajuje vadovas, dabartinis vicepremjeras, 61 metų Wu Bangguo turėtų patekti į Nuolatinį komitetą ir tikriausiai perims svarbiausio vicepremjero pareigas, o galbūt taps parlamento vadovu vietoje Huang Ju.

Pasak šaltinių, jei Nuolatinis komitetas bus išplėstas, į jį pateks dar du Jiang Zeminio sąjungininkai.

Manoma, kad tai gali būti 58 metų pietinės Guangdongo provincijos partijos skyriaus vadovas Li Changchunas bei rytinės Šandongo provincijos partijos vadovas 64 metų Wu Guanzhengas.

Naujojoje vadovybėje dominuojantys Jiang Zeminio sąjungininkai užtikrins, jog priimant sprendimus būtų atsižvelgiama į jo nuomonę bei apsaugos jo šeimos interesus po atsistatydinimo.

Suvažiavimas taip pat buvo patvirtino, kad "Trijų atstovaujamųjų" teorija kartu su marksizmu, leninizmu, Mao Dzedongo mokymu ir Deng Xiaopingo idėjomis taptų Kinijos komunistų partijos doktrina.

Suvažiavimo delegatai, kurie balsavo pakeldami ranką, vienbalsiai pritarė Jiang Zeminio idėjoms, išdėstytoms per suvažiavimo atidarymą pasakytoje jo kalboje.

Teorijoje teigiama, kad partija atstovauja pažangioms gamybos jėgoms, pažangiai kultūrai bei daugumai Kinijos žmonių. Partijos politinę paramą jį išplečia nuo darbuotojų ir valstiečių iki verslininkų ir kitų socialinių sluoksnių.

Apžvalgininkai nurodo, kad šis žingsnis taip pat padidins atsistatydinusio Jiang Zeminio įtaką, nes su juo reikės tartis dėl bet kokių tolesnių reformų.

Kinijos šaltinių ir analitikų teigimu, dar mažiausiai penkerius metus Hu Jintao teks atsižvelgti į Jiang Zeminio nuomonę, tačiau jis mėgins į aukštus postus stumti savo sąjungininkus ir kurti savo valdžios pamatą.

"Iki tol, manyčiau, Jiang Zeminis su savo grupuote tvirtai kontroliuos padėtį", - teigė Jeanas-Pierre'as Cabestanas, vadovaujantis Honkonge įsikūrusiam Prancūzų šiuolaikinės Kinijos tyrimų centrui.