Didžiausias vaikų mirštamumo procentas užregistruojamas pilietinio karo niokojamoje Siera Leonėje Vakarų Afrikoje, kur tūkstančiui gimimų tenka 270 mirčių. Toliau eina Angola ir Afganistanas. Geriausia padėtis tarp besivystančių šalių yra Kuboje. Čia tūkstančiui gimimų tenka 7 mirties atvejai.

Vis dėlto ataskaitoje užsimenama ir apie teigiamus pokyčius. Trečdaliui iš 50 skurdžiausių pasaulio valstybių pavyko per praėjusius 18 metų 40 proc. sumažinti vaikų mirtingumą.

"Pažanga kovoje su vaikų mirštamumu priklauso ne tik nuo šalies ekonominių pajėgumų, bet ir nuo ryžto, su kuriuo politikai siekia šio tikslo", - sakė UNICEF atstovas. Ypač prasta situacija yra Afrikos šalyse į pietus nuo Sacharos: čia penktojo savo gimtadienio nesulaukia vienas iš šešių vaikų.

Vaikų gyvybes dažnai gali išgelbėti visiškai paprasti dalykai: skiepai, žindymas, impregnuoti tinklai nuo moskitų ir vitaminas A. Taip pa padėtų medikamentai nuo plaučių uždegimo, viduriavimo ir maliarijos bei ryžtinga kova su chronišku vaikų badmiriavimu.