"Kaip ir tragedijos Pasaulio prekybos centre atveju norime tikrai rūpestingai patikrinti visus griuvėsius", - sakė Tenesio valstijos Nepaprastųjų padėčių valdymo agentūros atstovas spaudai Cecilis Whaley. Pasak jo, tarp valstijoje žuvusių žmonių yra vienas gelbėtojas.

"Šiuo metu žinome apie 17 žuvusiųjų ir 80 į ligonines paguldytų žmonių, kurių trys yra kritiškos būklės", - pridūrė jis.

"Mūsų duomenimis, Tenesio, Misisipės, Alabamos, Ohajo ir Pensilvanijos valstijose praūžė mažiausiai 66 tornadai, tačiau manome, kad šis skaičius didės, nes pranešimai vis dar siunčiami", - sakė Nacionalinės audrų tyrimo laboratorijos atstovas spaudai Davidas Imy.

Tornadai sugriovė šimtus namų. Labiausiai nukentėjo pietinė Tenesio valstija. "Ištisas Mosi Grouvo miestelis tiesiog dingo, jis visiškai nuniokotas. Turiu omenyje, kad neliko nieko. Jokių namų, mokyklų, automobilių", - sakė D.Imy.

Šimtai gelbėtojų tornado nusiaubtame 2,4 km pločio ruože, kuris driekiasi per dvi apygardas, griuvėsiuose atsargiai ieško likusių gyvų žmonių. Kokių nors gyvybės ženklų ieško ir pažeme skraidantys N acionalinės gvardijos sraigtasparniai "Black Hawk".

Labiau į pietus, Alabamos valstijoje, per tornadus dviejuose miesteliuose netoli Birmingamo žuvo 12 ir buvo sužeista 50 žmonių, sakė šios valstijos Nepaprastųjų padėčių valdymo agentūros atstovas spaudai Jimmy Jonesas.

Išsisklaidžius tirštam rytiniam rūkui vietos gyventojai pamatė išvartytus ar lyg degtukus nulaužtus medžius. "Negaliu rasti savo sūnaus namo", - sakė 54 metų Sheryl Wakefield (Šeril Veikfild), kuri per audrą taip pat neteko savo sesers ir dukterėčios.

Tornadai nuslinko nuo Meksikos įlankos iki Didžiųjų ežerų. Ohajo valstijoje žuvo penki žmonės, o dar keli laikomi dingusiais be žinios.

60 į kino teatrą atėjusių žmonių išgelbėjo vienas darbuotojas, skubiai suleidęs juos į tualetus. Po kelių minučių tornadas nuplėšė kino teatro stogą ir į žiūrovų salę nusviedė automobilį.

Vienas žmogus žuvo JAV šiaurės rytuose esančioje Pensilvanijos valstijoje, o dar vienas - pietinėje Misisipės valstijoje.

Tornadai susiformavo, kai nuo Kanados ir JAV Vidurio vakarų atslinkęs šaltas oro frontas susidūrė su šiltomis oro masėmis pietuose, pranešė meteorologai.

Paprastai tornadų sezonas tęsiasi nuo kovo iki liepos, bet pietinėse valstijose viesulai dažni ir rudenį. "Tai didžiausi tornadai nuo 1999-ųjų, kai Kanzasą ir Oklahomą nusiaubė daugiau kaip 70 tornadų", - sakė D.Imy.