Taip jis komentavo XVII a. vykusį teismo procesą, kuriame Katalikų Bažnyčia kaltino atradėją G.Galilėjų erezijų skleidimu ir privertė viešai atsisakyti savo pažiūrų. Kaip žinoma, G.Galilėjus tvirtino, kad žemė sukasi aplink saulę.

Primindami šią kardinolo J.Rat-zingerio frazę daugiau nei 60 universiteto dėstytojų dabar jo žodžius vadina gėdingais, žeidžiančiais ir žeminančiais mokslininkus. Nuo savaitės pradžios su studentais jie ėmė protestuoti prieš šiandien numatytą popiežiaus vizitą į prestižiniu laikomą jų universitetą. Čia Šventasis Tėvas turėjo dalyvauti iškilmingoje naujų mokslo metų atidarymo ceremonijoje.

Prašė atšaukti vizitą

Universiteto mokslininkai „La Sapienzos“ rektoriui Renato Guarini parašė laišką, kuriame pareiškė, kad popiežiaus išsakytas požiūris į Galilėjaus teismą „žemina ir žeidžia mokslininkus“. Jie paprašė rektoriaus, kad šis atšauktų numatytą pontifiko vizitą.

„Mokslo labui mes tikimės, kad šis renginys bus atšauktas“, – laiške R.Guarini rašė grupė akademikų.

Gavęs šį laišką universiteto „La Sapienza“ rektorius paragino, „nepaisant nuomonių nesutapimų, Benediktą XVI priimti kaip didelės kultūros ir gilaus filosofinio mąstymo žmogų, kaip taikos ir etinių vertybių skelbėją“.

Universitete – savaitė protestų

Nuo savaitės pradžios universiteto bendruomenė pradėjo keturių dienų protesto akciją. Keli šimtai studentų universiteto kieme iškabino plakatus su pasisakymais prieš popiežių. Be to, jie grasino per pontifiko vizitą groti trankią šokių muziką ir kitaip trikdyti. Antradienį apie šimtas studentų užėmė universiteto rektoratą.

Vatikanas protestų nekomentavo, tačiau pranešė, kad popiežius į universitetą neatvyks. Pontifikas pažadėjo šiandienos renginiui atsiųsti sveikinimo kalbą. Tuo metu Vatikano radijas neramumus mokslo šventovėje pavadino „bandymu cenzūruoti Šventąjį Tėvą“.

Benediktas XVI turėjo būti trečiasis popiežius, apsilankęs šioje mokslo šventovėje. Prieš jį „La Sapienzos“ universitete 1964 m. lankėsi popiežius Paulius VI, 1991 m. Jonas Paulius II.