Beveik 99 proc. iš daugiau kaip 18 tūkst. ketvirtadienio referendume dalyvavusių Gibraltaro rinkėjų nepritarė Didžiosios Britanijos planui suteikti Ispanijai teisę kartu valdyti šią teritoriją pietiniame Ispanijos pakraštyje, rodo oficialūs rezultatai.

Gibraltaro gyventojai pademonstravo savo tvirtą ryžtą ir toliau priklausyti Didžiajai Britanijai - už bendro valdymo modelį balsavo tik 187 žmonės.

Gibraltaro vyriausiasis ministras Peteris Caruana (Piteris Karuana), kuris šį referendumą surengė norėdamas pademonstruoti griežtą vietos žmonių nepritarimą Didžiosios Britanijos ir Ispanijos deryboms šiuo klausimu, penktadienį paragino britų vyriausybę atsisakyti bendro valdymo idėjos.

"Žinau, kad (ministras pirmininkas) Tony Blairas (Tonis Bleras) ...atsižvelgs į šiuos rezultatus ir atsisakys bendro valdymo politikos", - sakė jis.

Referendume dalyvavo beveik 88 proc. tokią teisę turėjusių žmonių. 2 val. 40 min. vietos (3 val. 40 min. Lietuvos) laiku paskelbtus rezultatus džiaugsmo šūksniais pasveikino šimtai prie rinkimų būstinės susirinkusių žmonių, kurių daugelis mojavo Jungtinės Karalystės vėliavėlėmis.

Sakydamas kalbą P.Caruana paragino Ispanijos vyriausybę atkreipti dėmesį į referendumo rezultatus, kuriuos iš dalies lėmė tai, kad Ispanija "nuolat absoliučiai nepaiso Gibraltaro žmonių". Jo žodžius palydėjo šalininkų aplodismentai.

Rezultatai aiškiai pademonstravo visam pasauliui, kad Gibraltaro gyventojai turi teisę laisvai spręsti dėl savo ateities ir šios teisės neatsisakys, pažymėjo P.Caruana.

Didžioji Britanija ir Ispanija nurodo, kad Gibraltaro referendumas negali turėti jokios teisinės įtakos, o Ispanijos premjero pavaduotojas Mariano Rajoy (Marianas Rachojus) ketvirtadienį pavadino referendumą neteisėtu.

Britanija sakė, kad referendumo rezultatai "nėra netikėti" ir pridūrė, kad Gibraltaro ateitis negali būti aiški, kol tęsiasi ginčas su Madridu.

Ispanija vadina referendumą neteisėtu

Didžioji Britanija ir Ispanija nurodo, kad Gibraltaro referendumas negali turėti jokios teisinės įtakos, o Ispanijos premjero pavaduotojas Mariano Rajoy (Marianas Rachojus) ketvirtadienį pavadino referendumą neteisėtu. Ispanija užleido britams Gibraltarą pagal 1713 metų Utrechto sutartį, bet nuo to laiko vis mėgina jį atgauti.

Londonas, kuris iš esmės palaiko gerus santykius su Ispanijos premjero Jose Marios Aznaro (Chosės Marijos Asnaro) vyriausybe, norėdamas išspręsti šį nesutarimą pernai praėjo derėtis su ispanais dėl Gibraltaro ateities.

Ginčas dėl Gibraltaro sutrukdė susitarti dėl kai kurių Europos Sąjungos iniciatyvų, tokių, kaip planas suderinti Europos skrydžių kontrolės sistemas.

Po kelis mėnesius užtrukusių Didžiosios Britanijos ir Ispanijos derybų, kuriose Gibraltaro valdžia nedalyvavo, britų užsienio reikalų sekretorius Jackas Straw (Džekas Stro) liepos mėnesį paskelbė, kad britų vyriausybė iš principo sutinka Gibraltarą valdyti kartu su Madridu.

Tačiau net prieš referendumą buvo nemažai kliūčių, taip pat ir dėl to, kas turėtų kontroliuoti Gibraltare esančią britų karinio jūrų laivyno bazę. Be to, Didžioji Britanija yra sakiusi, kad Gibraltaro gyventojų konstitucinio statuso nekeis be jų pritarimo.

P.Caruana ketvirtadienį užsitikrino įtakingo britų parlamentarų komiteto paramą - įvairioms partijoms priklausantys šio komiteto nariai griežtai kritikavo Londono politiką Gibraltaro atžvilgiu.

Britų parlamento Užsienio reikalų komitetas nurodė, kad šalies pozicija buvo klaidinga ir kad reikia atsižvelgti į "Uolos" gyventojų nuomonę. Opozicijoje esantys Didžiosios Britanijos konservatoriai paragino leiboristų vyriausybę atsisakyti pasiūlymo dėl bendro valdymo.

"Derybas dėl valdymo reikia nutraukti ir palikti jas istorijai kaip blogą prisiminimą. Susitarimas dėl valdymo turi būti palaidotas, lyg jo nė nebūtų buvę", - sakoma opozicijos atstovo užsienio politikai Michaelo Ancramo (Maiklo Ankramo) pareiškime.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretoriaus pavaduotojas Europos reikalams Denisas MacShane'as (Denisas Makšeinas) sakė, kad referendumo rezultatai nėra netikėti.

"Daugelis "Uolos" gyventojų ilgai nerimavo dėl dialogo su Ispanija... Tačiau ir toliau akivaizdu, kad kol ginčas su Ispanija tęsiasi ir kol nėra išspręsti svarbūs klausimai, stabilios Gibraltaro ateities būti negali", - pažymėjo jis.

"Visada aiškiai sakėme, kad Gibraltaro pavaldumas nebus keičiamas be Gibraltaro žmonių sutikimo, išreikšto referendume. Tokie pasiūlymai nėra svarstomi", - rašoma jo pranešime spaudai.

Dauguma šios kolonijos gyventojų, kurių iš viso yra 30 tūkst., referendumo dieną atvirai demonstravo savo lojalumą Didžiajai Britanijai - Jungtinės Karalystės vėliavomis puošė savo namus, automobilius ir drabužius, nors daugelis dėl Londono ir Madrido derybų jautėsi išduoti.

"Nesuprantu, kodėl demokratiškai išrinkta britų vyriausybė net neatsiklausdama mūsų nori atiduoti tai, kas yra prigimtinė mūsų teisė", - sakė prieš bendrą valdymą balsavęs 55 metų mokytojas Johnas Byrne'as (Džonas Bernas), kuris yra gimęs Oksforde Anglijoje, o Gibraltare gyvena nuo 1966-ųjų.

Prieš 35 metus, kai Gibraltaro gyventojų per referendumą buvo paklausta, kam jie nori priklausyti - Didžiajai Britanijai ar Ispanijai, tik 44 žmonės pasirinko Ispaniją, kurią tuo metu valdė diktatorius Francisco Franco (Fransiskas Frankas).