Tačiau šių taisyklių laikymosi užtikrinimas nėra sklandus. Masinę gyventojų migraciją į miestus išgyvenančioje valstybėje dažnai galima išvengti oficialių patikrinimų, o turtingieji gali mokėti baudas ar papirkti pareigūnus ir taip išvengti minėtų taisyklių laikymosi.

Hubėjaus provincijoje pernai nustatyti 93,084 tūkst. pažeidėjų, įskaitant 1,678 tūkst. pareigūnų, pranešė naujienų agentūra "Xinhua", remdamasi provincijos Šeimos planavimo komisijos informacija.

Dėl gimstamumo kontrolės taisyklių pažeidimų iš Komunistų partijos buvo išvaryta 500 narių, 395 nariai neteko savo postų, septyni nacionaliniai ir vietos įstatymų leidėjai prarado savo politinį statusą.

"Pastaraisiais metais vis daugiau partijos narių, garsenybių ir pasiturinčių gyventojų pažeidinėja šias taisykles, o tai pakerta socialinę lygybę", - "Xinhua" teigė komisijos direktorius Jangas Juvangas (Yang Youwang).

Hubėjaus provincijoje buvo priimtas naujas įstatymas, minėtų taisyklių pažeidėjams draudžiantis trejus metus dirbti vyriausybėje, būti politiniais patarėjais ar užimti postą, kurio savininkas yra renkamas.