Švaistytis turtais nebemadinga, rašo „Newsweek“ rusų kalba. Jei aukštoji visuomenė šiais laikais ir demonstruoja savo galimybes, tai tik už uždarų durų. Viešumoje Rusijos turtuoliai, kaip ir jų kolegos iš vakarų, stengiasi savo piniginėmis nebeblizginti.

„Rusijos aukštuomenėje netrukus įsigalės griežta hierarchija ir privatumas. Vakaruose šis procesas truko šimtmečius, o pas mus praskriejo per keletą metų, galbūt net mėnesių“, - sakė N. Uskovas, kuriam dėl užimamų pareigų tenka suktis ir pačiuose aukščiausiuose visuomenės sluoksniuose. Jo teigimu, žmonės siekia socialinio vienodumo ir daugiau „asmeniškumo“ bendravime. Jie nori būti su tais, su kuriais jiems įdomu ir linksma, su žmonėmis, kurie reikalingi jų verslui.

Milijonierius vakarėlių liūtas Viktoras Baturinas taip pat mano, kad Rusijos milijardieriai apsiramino. Jis įsitikinęs, kad rusiški pinigų maišai tiesiog kopijuoja tradiciškai kuklesnius vakariečius.

„Praėję metai aiškiai parodė, kad Rusijos elitas tapo mažau „rusišku“. Jis tampa vis panašesniu į standartinį finansinį, politinį ir meno elitą Niujorke, Paryžiuje ar Londone“, - gailėdamasis praeities atsiduso V. Baturinas, kuriam labiau prie širdies pirmykštis naujųjų rusų elgesys, kuomet širdis būna atvira, o piniginės turinys aiškiai matomas kiekvienam.

Elgsenos toną diktuoja garsiausi oligarchai. Iš pradžių Romanas Abramovičius išpopuliarino „labai paprastų laikrodžių“ „Rolex Oyster“ (kurių kiekvienas kainuoja 10-30 tūkst. JAV dolerių) madą. Paprastam žmogeliui tokie laikrodžiai, be abejo, brangoki, bet atsižvelgus į tai, kad „brangūs“ laikrodžiai gali kainuoti nuo 100 tūkst. JAV dolerių iki begalybės, tokie modeliai atrodo skirti labiau vidutinės grandies vadybininkams. O visai neseniai R.Abramovičius perėjo prie pačių paprasčiausių „Polar“ (kainuojančių apie 200 dolerių).

„Alfa-grupės“ vadovas Michailas Fridmanas visiems giriasi, kad neturi jachtos.

Žurnalo „Forbes“ vertinimu, Rusijoje dabar gyvena 53 milijardieriai. Paskutinės konsultavimo bendrovės „Capgemini“ ir investicijų banko „Merill Lynch“ ataskaitos apie pasaulinę gerovę duomenimis, Rusijos milijonierių (turtą skaičiuojant JAV doleriais) kiekis pasiekė maždaug 120 tūkst.

Reikia nepamiršti, kad ataskaitos sudarytojai neskaičiavo investicijų į meno kūrinius ir nekilnojamąjį turtą. Per metus Rusijoje milijonierių kiekis padidėjo 15,5 proc. Turtuoliai greičiau „dauginasi“ tik Indijoje.

V. Putinas įskiepijo kuklumą

„Tai Vladimiras Vladimirovičius mums kuklumą įskiepijo. Atseit „gyveni gerai – tai ir gyvenk, o ne išsidirbinėk“, - tikina garsus dailininkas Nikas Safronovas. Neva, jei būsi paprastesnis, žmones prie tavęs labiau trauks, jei būsi kuklesnis – pareigose greičiau kilsi.

„Ši tendencija neabejotinai susijusi su neseniai išryškėjusiu socialiniu užsakymu propaguoti anti-žavesį. Priešrinkiminiais metais valdžia, kuri daugeliu atveju diktuoja turtingųjų pasaulio gyvenimo būdo madas, stengėsi pažaboti „nederamą elgesį“ ir nukreipti elitą į tam tikrą kuklumą demonstruojant savo turtus“, - sutinka ir leidinio džentelmenams vyriausiasis redaktorius N. Uskovas.

Pasak jo, būtent dėl tokio socialinio užsakymo elito skonis tampa labiau rafinuotu, o santykiai su pinigais – santūresniais.

Šiuolaikiniams Vakarų turtuoliams reikia to, kas naudinga, o ne lovų, nuklotų leopardų kailiais. Į Rusija ši mada taip pat atėjo: šiuolaikiniai turtuoliai nebekolekcionuoja auksinių unitazų ir domisi aristokratiškomis brangiomis sporto šakomis – golfu, buriavimu, jodinėjimu. Turtuoliai pradėjo užsiimti labdara, jie tampa mecenatais, rašo „Newsweek“.

Dailininkas Nikas Safronovas itin džiaugiasi tuo, kad turtingi rusai vėl pradėjo pirkti paveikslus. „Be to, jie aktyviai domisi rusišku menu, ir ne tik senovės menininkų dirbiniais, bet ir šiuolaikiniais“.

Apskritai žmonės pradėjo sąmoningiau skirtis su savo pinigais – taip pat ir populiarėjančios labdaros tikslais. „Šiandien jau niekas nešaukia „Visiems po kibirą šampano! Kam tik ko nors reikia – prieikite! Kiek išrašyti? Penkis milijonus? Dešimt?“ Žmonės labiau linkę padėti gyvenimo nuskriaustiems žmonėms, bet nori žinoti kam leidžiami jų pinigai“, - juokėsi dailininkas.

Oligarchai keliasi į getus

Dabar Rusijos elitas savo gyvenimo prabangą slepia už aukštų „geto“ tvorų. Už šių tvorų vyksta uždari pobūviai, į kuriuos neįmanoma patekti nei atsitiktiniams žmonėms, nei spaudai, nei tiems, kurie iš visų jėgų svajoja prasibrauti į uždarą turtuolių ratelį. Uždarose užmiesčio turtuolių rezervacijose jau statomi rūmai, prabangesni už esančius legendinėje Rubliovkoje.

„Aukšta tvora – tai apsauga. Turtuoliai bijo skurdžių, todėl aiškėja didėjančio elito uždarumo tendencija. Baimės dėl savo turtų jausmas skatina norą būti tarp panašių į save – taip patogiau“, - įsitikinęs V. Baturinas. O bijo turtuoliai ne be reikalo.

Sociologai turi specifinį terminą – „decilinį koeficientą“ – santykį tarp 10 proc. turtingiausių ir 10 proc. skurdžiausių to paties regiono žmonių pajamų. Rusijos statistikos departamento duomenimis, gruodį Maskvoje šis koeficientas buvo lygus 37 (visoje Rusijoje – 15) – kitaip tariant, vidutinis Rusijos sostinės turčius už vidutinį skurdžių uždirba 37 kartus daugiau. ES šis santykis svyruoja tarp 6 ir 9, o JAV jis siekia 15.

Tokių „turtuolių getų“ idėjos sumanytoju vadinamas Arasas Agalarovas, bendrovės „Krokus International“ vadovas. Verslininkas įsitikinęs, kad sugebės įgyvendinti „rusiško milijonieriaus svajonę atskiroje pasirinktoje gyvenvietėje“. Golfo klubas, paplūdimio klubas, keletas baseinų ir dirbtinių vandens telkinių, stilingas viešbutis su prabangiu restoranu, biliardine ir sveikatingumo centru, fitneso centras su teniso aikštynu, krepšinio aikštele ir boulingo takais šio verslininko puoselėjamame plote „Agalarov Estate“ jau sukurti. Statomas prekybos centras ir jodinėjimo kompleksas. Šioje gyvenvietėje bus galima gyventi praktiškai neišvykstant į miestą. Nuo išorinio pasaulio gyvenvietė atskirta aukšta tvora, bet viduje, tarp sklypų, jokių aptvarų nėra.

Lyginant su kitai milijonierių „rezervatais“, „Agalarov Estate“ išsiskiria ne ypatinga prabanga, o specialiu „socialiniu susitarimu“, kurį privalo pasirašyti visi būsimieji gyventojai. Tai yra 30 puslapių apimties įsipareigojimai, kuriuose aprašytos gyvenimo šioje gyvenvietėje taisyklės: galybę milijonų kainuojančių pilių savininkai negalės auginti didelių šunų, šaudyti fejerverkų be kaimynų sutikimo, rodytis už savo valdos ribų neblaiviems ar apsvaigusiems nuo narkotikų, garsiai dainuoti ir šaukti, trikdyti ramybę variklių keliamu triukšmu, baseine plaukioti be viršutinės maudymosi kostiumėlio dalies, kabinti skalbinius viešai matomoje vietoje.

Nors gyvenvietėje, kur vidutinė namo kaina bus 10 mln. JAV dolerių, sunku įsivaizduoti kieme ištemptą virvę, ant kurios džiovinami šeimininko apatiniai. Taisyklių laikymosi drausmingumą prižiūrės saugumo tarnybą ir užsienio įmonė, kuri įrenginėjo penkių žvaigždučių viešbučius.

„Jei pas gyventojus atvažiuos svečias ir pradės elgtis ne pagal taisykles, tai už nederamą elgesį atsakys svečią pakvietęs šeimininkas“, - aiškino A. Agalarovas.

Taisyklių pažeidimas bus baudžiamas komunikacijų atjungimu: gyventojui teks kurį laiką pabūti be vandens, dujų, elektros. Pirmą ir antrą kartą patogumai bus vėl įjungiami nemokamai, o trečią ir vėlesnius kartus bus paprašyta susimokėti 10 tūkst. JAV dolerių dydžio baudą, pasakoja „Newsweek“ rusų kalba.