Dienoje rinkimų apylinkėje, kuri įsikūrė mokykloje, 8 val. ryto (9 val. Lietuvos laiku) laukė koks dešimt žmonių.

"Man atrodo svarbu padėti savo kryželį kaip galima greičiau", - sakė 55 metų mokytojas Johnas Byrne'as (Džonas Bernas), kuris yra gimęs Oksforde Anglijoje, o Gibraltare gyvena nuo 1966-ųjų.

Jis sakė neigiamai atsakysiąs į referendumo klausimą, kuris suformuluotas taip: "Ar pritariate principui, pagal kurį Didžioji Britanija ir Ispanija bendrai valdytų Gibraltarą?"

"Nesu blogos nuomonės nei apie Ispaniją, nei apie ispanus, bet nesuprantu, kodėl demokratiškai išrinkta britų vyriausybė net neatsiklausdama mūsų nori atiduoti tai, kas yra prigimtinė mūsų teisė", - sakė jis.

Gibraltaro vyriausybė savo pačios referendumą surengė Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretoriui Jackui Straw (Džekui Stro) liepos mėnesį paskelbus, kad britų vyriausybė iš principo sutinka Gibraltarą valdyti kartu su Madridu.

Prieš tai kelis mėnesius vyko Didžiosios Britanijos ir Ispanijos derybos, kuriose Gibraltaro valdžia nedalyvavo. Londonas ir Madridas yra sakę, kad referendumas, kuriame gali dalyvauti 20 683 Gibraltaro gyventojai, negali turėti jokios teisinės įtakos.

Gibraltaro vyriausiasis ministras Peteris Caruana (Piteris Karuana) sako norįs "atviro dialogo" su Ispanija, bet nepritariąs išankstiniam Londono ir Madrido susitarimui dėl bendro valdymo.

Ne XVIII amžiaus kolonija

"Gibraltaras nėra XVIII amžiaus kolonija, kur metropolija gali daryti ką nori", - trečiadienį žurnalistams sakė P.Caruana. Jis prognozavo, kad dauguma žmonių balsuos prieš britų ir ispanų susitarimą.

Ispanija užleido britams Gibraltarą pagal 1713 metų Utrechto sutartį, bet nuo to laiko vis mėgina atgauti šią mažytę teritoriją savo pietiniame pakraštyje.

Tačiau liko dar nemažai kliūčių - kol kas neaišku, kas kontroliuos Gibraltare esančią britų karinio jūrų laivyno bazę, be to, Didžioji Britanija yra sakiusi, kad Gibraltaro gyventojų konstitucinio statuso nekeis be jų pritarimo.

Neigiamas kolonijos gyventojų atsakymas paremtų susitarimo priešininkus, tarp kurių yra britų konservatorių lyderis Iainas Duncanas Smithas, trečiadienį paraginęs ministrą pirmininką Tony Blairą atsisakyti šio "purvino sandėrio" su Ispanija.

Tačiau jeigu atsirastų nemažai šio susitarimo šalininkų, sustiprėtų glaudesnių Gibraltaro ir Ispanijos ryšių šalininkų pozicijos.

Balsavimo apylinkės bus uždarytos 23 val. Lietuvos laiku, o galutiniai rezultatai bus paskelbti 1 ar 2 val. penktadienį.